Снимка: © bTV

Майки подадоха тревожен сигнал за бебета, вързани за леглата си в педиатрията на областната болница в Сливен. Те твърдят, че това е масова практика в болничното отделение - децата са оставяни без лекарски надзор десетки часове, често през цялата нощ, а ръцете и краката им са прикрепени с бинтове.

Мария Георгиева е една от десетките майки, изпратили видео от педиатрията на bTV. Пред телевизията тя съобщи, че е станала свидетел на неадекватно отношение от страна на медицинския персонал и липса на грижа спрямо вързаните бебета.

„Всъщност това, което ме потресе, беше не това, че децата са вързани. Ясно е, че няма как да има някой до тях в продължение на 24 часа. За да ги предпазят от нараняване на абоката, ги връзват. Тук обаче говорим за отношение. В неделя вечер бебе на 3 месеца със секрети в носа, със запушен нос, с часове плачеше, давеше се. Излязохме в коридора с още една пациентка и искахме да помогнем. Решихме да се обърнем към медицинско лице. Търсехме на етажа, но нямаше никой", разказа Георгиева, която е била в болницата с тригодишната си дъщеря.

"Намерихме една сестра долу, чиято реакция беше недоволство. Тя влезе в стаята, но само затвори вратата, за да не се чува ревът на бебето. Нито отпуши носа му, нито му помогна по друг начин. Тук говорим за часове, в които то се давеше, а тя не му обърна внимание. Все пак не слагам всички от персонала под този знаменател. Реакцията ѝ дойде около 11:15 ч., а около 2-3 часа през нощта бебето вече спря да плаче, но беше прегракнало", добави майката, подала сигнала.

Попитана дали е съществувал риск за живота и здравето на детето, тя отвърна с "да". "То лежеше по гръб, не можеше да диша, защото беше вързано. Едва на следващия ден, като застъпи другата смяна, му почистиха носа и му обърнаха внимание".

Според разказа на Мария Георгиева - в събота медицинският персонал не е обърнал особено внимание на бебетата, а в неделя сестрата на смяна е влизала и ги хранела "точно когато трябва". "След като си тръгна дневната смяна в неделя, вечерта никой не им обърна внимание".

Дани Атанасова от bTV, която подготви репортажа, съобщи, че е получила още около 20 подобни сигнала от майки, които са посетили болницата в различен период от време - отпреди 5 г. до сега. Само една от тях обаче е пожелала да застане пред камера, и то оставайки в анонимност. Останалите се страхували, че ако покажат лицата си, няма да получат адекватна медицинска помощ, ако им се наложи да влязат с децата си в лечебното заведение.

„Най-шокиращо е състоянието на бебетата, приети сами – без майките си. Те са сами, напълно изолирани на втория етаж на болницата. Вързани бяха и нямаха възможност да помръдват. Уж да не се наранят, да не се ударят. Оставят ги, не ги хранят заради това да не се наакват, и не ги подсушават навреме, затова плачат", разказва жената, пожелала анонимност.

"Дори едно от децата имаше белези по ръцете. Ужасно е – животните не се връзват по този начин", твърди тя.

Директорът на болницата Весислав Петров не коментира темата, а изчаква да чуе гледните точки и да се запознае със сигналите. Разпоредил е проверка.

Той казва, че в лечебното заведение имали подобна практика, наречена фиксиране, която се използвала само за определен период от време, когато бебетата са сами и трябва да бъдат на системи. Дали се случва точно това – тепърва ще се проверява. „Ако трябва, ще се самосезираме“, казва Петров.

Хората изразяват недоволство в социалните мрежи и са "потресени" от случващото се в сливенската педиатрия.

Главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев коментира пред bTV, че проблемът е недостигът на персонал в българските болници, който да се грижи постоянно за пациентите.

"Не съм човекът, който да съди. Всяка майка би реагирала така. Но трябва да наблегнем на точното използване на това фиксиране - ако детето не го обездвижиш, ще стане голяма беля, то ще извади системата, ще я размърда. Говорим за едната или двете ръце, те трябва да бъдат обездвижени, докато изтече системата. Не оправдавам никого, но да се върнем на въпроса колко са сестрите в България, какъв е недостигът, могат ли да се грижат за пациентите? Ако сигналите се потвърдят, тези хора трябва да си получат заслуженото, но нека се изяснят фактите", каза той.

Според него още днес министърът на здравеопазването Асена Сербезова ще назначи проверка чрез Изпълнителна агенция "Медицински надзор". Тя все още не е коментирала публично сигналите.

Това не е единственият скандален случай в Сливен от последните дни. 13-годишно дете беше простреляно, докато играе с други деца на спортна площадка в града. То беше откарано в болница и оперирано, сега се намира в добро общо състояние. По първоначални данни – изстрелът е произведен от въздушна пушка и е ранил леко още едно дете. Полицията все още издирва извършителя.Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Руската офанзива в Донбас се засилва, Украйна изключва прекратяване на огъня

"Войната няма да спре, тя просто ще бъде поставена на пауза, а след това руснаците ще започнат още по-кървава и мащабна офанзива", твърди съветникът на украинския президент

Карнавалът в Габрово осмя политици и се изгаври с Костадин Костадинов

Тази година фестивалът е под мотото "Кот доди, гад доди"

Морган Фрийман и покойният Джон Маккейн получиха забрана да влизат в Русия

МВнР на Русия публикува странен санкционен списък

"Мариуполис 2": Филмът за трагедията на обсадения град, чийто създател загина във войната

Фестивалът в Кан показа последния филм на Мантас Кведаравичюс

Йотова критикува Петков - "има нещо недоизказано" в призива за свикване на КСНС

Румен Радев все още не е отговорил на предложението на премиера за Северна Македония

Нов спор между Германия и Полша заради танковете за Украйна

Берлин не може да достави исканите танкове Leopard от най-ново поколение за Варшава

Новата схема на Анна Сорокин: Колекция с рисунки от затвора за $500 000

Измамницата, на която Netflix посвети сериал, се преквалифицира в художничка

Осем души в килия за психично болни и кръв по стените: Тревър Рийд за престоя в руски затвор

Американският ветеран беше върнат от Русия в САЩ след почти 3 години зад решетките