Мъжът, който открадна кучетата на Лейди Гага и простреля гледача им, е осъден на 21 години затвор Снимка: © Lady Gaga / Instagram

Джеймс Хауърд Джаксън беше осъден на 21 години затвор заради нападението, при което бяха откраднати френските булдози на Лейди Гага.

Джаксън е признат за виновен за това, че е прострелял човека, който е разхождал кучетата на певицата на 24 февруари 2021 г. в Лос Анджелис.

20-годишният престъпник е един от тримата съучастници, извършили насилствения грабеж. Още двама души са съдействали на групата след нападението.

Животните бяха върнати от крадците, след като Лейди Гага обяви парична награда в размер на 500 000 долара.

Джеймс Хауърд Джаксън - Лейди Гага - отркаднати кучета

Присъдата беше обявена, след като през април Джеймс Джаксън беше освободен от ареста по погрешка, а полицията успя да го открие и задържи повторно през август 2022.

Той се е признал за виновен за опит за убийство - "хладнокръвен акт на насилие", по определението на прокуратурата. От обвинението са доволни от постигнатото споразумение, което "осигурява справедливост за жертвата“.

Пострадалият мъж Райън Фишър е тежко ранен по време на нападението. Първоначално той е опитал да попречи на крадците, но съпротивата му е последвана от физически побой и стрелба с пистолет от извършителите на престъплението.

Фишър свидетелства пред съда на 5-и декември, за да опише какво се е случило по време на кражбата. По-късно той публикува показанията си и в Instagram.

„Трудно е да се повярва, че минаха почти две години, откакто изведох Азия, Коджи и Густав на вечерна разходка. Тогава в един миг внезапно открих, че се боря за всичко, което имам, за да защитя тези кучета от кражба. Но това не бе достатъчно: биха ме, душиха ме, простреляха ме и ме оставиха да умра, кървящ на тротоара. А Коджи и Густав ги нямаше."

На 24 февруари 2021 г. Джеймс Джаксън заедно с 19-годишния Джейлин Уайт и 27-годишния Лафайет Уейли са обикаляли Лос Анджелис с намерението да откраднат френски булдог - породата е скъпа и цената на кучето може да стигне хиляди долари.

Те се натъкват на Фишер, който разхожда трите кучета на поп звездата близо до Сънсет булевард.

Разследващите смятат, че групата не е знаела, че домашните любимци принадлежат на Лейди Гага.

Мъжете се втурват към Фишер, като му крещят да остави кучетата и отнемат каишките от него. Гледачът замахва към тях с бутилка шампанско в едната ръка и двете каишки в другата. Тогава един от нападателите започва да го души.

Райън Фишър, гледач на булдозите на Лейди Гага

По време на битката Джаксън стреля с полуавтоматичен пистолет по Райън Фишър и така осигурява преднина за бягството на съучастниците си. Те успяват да откраднат две от трите кучета (Коджи и Густав), докато третото Мис Азия се крие в близките храсти.

Раненият мъж е изоставен на земята. Призивите му за помощ са засечени от камера на съседна къща.

На записа се вижда как Фишър прегръща спасилото се куче Мис Азия, свит на тротоара. Той описва нападението като „много близка среща със смъртта“.

Куршумът пронизва белия му дроб, който по-късно колабира на няколко пъти и налага на лекарите да премахнат повече от една трета от органа. Остава и с няколко счупени ребра и прорези по ръцете и краката.

След обира Лейди Гага обявява награда от 500 000 долара на всеки, който върне двете ѝ кучета.

Булдозите са върнати няколко дни по-късно от жена, която впоследствие също е обвинена за престъплението.

Два месеца след обира петима души са арестувани във връзка с инцидента, включително Джаксън, когото властите по-късно освобожават по невнимание.

Той признава, че е нанесъл големи телесни повреди и е виновен по случая.



Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Терапевтът ви не помага? Опитайте с кон

Конете помагат не само на нас, но и ние на тях

11:00 - 29.03.2024
Бизнес

Алесандро Микеле е новият творчески директор на Valentino

За първи път сред задълженията му ще бъде дизайнът на модни колекции за висшата мода

07:46 - 29.03.2024
Важно днес

Русия отново атакува енергийната инфраструктура на Украйна

При една от атаките е пострадало 5-годишно момиченце

07:46 - 29.03.2024
Бизнес

ФАРА 2024 ще се проведе в Бургас

Заявки за тазгодишното издание на Фестивала ще се приемат до 18 април

21:24 - 28.03.2024
Важно днес

Радан Кънев: Партия ГЕРБ пожела да има избори и си ги получи

Евродепутатът не смята, че промените в конституцията, могат да доведат до криза

18:31 - 28.03.2024