Първото издание на "Мечо Пух" на А. А. Милн, романът "И изгрява слънце" на Ърнест Хемингуей, "Убийството на Роджър Акройд" от Агата Кристи и автобиографичната книга на Томас Лорънс, по която е създаден "Лорънс Арабски", са само част от творбите, които ще бъдат освободени от авторски права от 1 януари 2022 г. в САЩ.

Американският закон предвижда, че произведенията със защитени права от 1926 г. вече влизат в режима на т.нар. публично пространство - т.е. вече могат да бъдат копирани, споделяни или надграждани свободно от хората.

Сред освободените от права творби са и множество филми от епохата на нямото кино с участието на Бъстър Кийтън, Грета Гарбо и др., много известни песни от музикални постановки и прочути джаз-стандарти. Сред тях са композиции като "Турандот" на Джакомо Пучини, "Someone to Watch over Me" на Гершуин и много други.

И още: над 400 000 звукозаписа, направени преди 1923 г., също ще бъдат освободени от авторски права след 1 януари в САЩ. Сред тях има изпълнения на Мами Смит, Енрико Карузо, Фани Брайс и много други.

Законите за авторското право в САЩ са различни от тези в Европа. В Америка освобождават "Мечо Пух" от права по силата на закон, който вдига ограниченията за издадените през 1926 книги и филми. В ЕС защитата за по-стари творби важи по време на целия живот на съответния им създател и към този срок се добавят още 70 години.

Aлън Милн умира 40 години след публикуването на първото издание на "Мечо Пух" - на 31 януари 1956 г. В България авторските права върху книгата ще изтекат през 2026 г.

Колкото до героите на Милн - те са обект на търговски интереси и спорове още от 30-те години на ХХ век. По това време писателят сключва договор със Стивън Слезингър, който получава правото да използва образа на мечето за търговски цели и започва да продава кукли, игри, пъзели, радиотеатрални записи и др. През 1961 г. Disney купува правата от фирмата на Слезингър и създава свои анимационни филми, като прави внушителни печалби от привързаността на милиони души от цял свят към героите на Милн.

Когато дадена творба влезе в публичния "домейн", тя може да бъде споделяна свободно без предварително разрешение или заплащане на такса.

Освобождаването от права помага за по-широкия достъп на хората до световното културно наследство и до някои произведения на изкуството, които може да останат забравени с десетилетия.

Публичното пространство дава и свобода на творчеството - образите от книгите или мелодиите от записите могат да се адаптират в нови произведения на изкуството.

Книгите, които се освобождават от авторски права на 1 януари 2022 в САЩ:

Алън Милн - "Мечо Пух" с илюстрации на Е. Х. Шепард

Ърнест Хемингуей - "И изгрява слънце"

Дороти Паркър - "Достатъчно въже" (сборник с поеми)

Лангстън Хюз - "Морен блус"

Т. Е. Лорънс - "Седемте стълба на мъдростта"

Феликс Залтен - "Бамби"

Халил Джубран - "Пясък и пяна"

Агата Кристи - "Убийството на Роджър Акройд"

Уилям Фокнър - "Soldiers’ Pay"

Д. Х. Лорънс - "Пернатата змия"


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Бизнес

120 млн. лв. инвестиции  и 12 нови магазина планира BILLA в България през 2024 г. 

През март компанията отчита дефлация в цените на стоките на годишна база

16:04 - 24.04.2024
Важно днес

СДВР още не знае кой е посегнал пръв при сбиването на Димитър Стоянов и служителя на НАП

По случая от 22 април сигнал е подала и съпругата на Стоянов

14:45 - 24.04.2024