5-звезден бутиков планински хотел в Словения се оказа в центъра на вниманието на световните медии, след като британският премиер Борис Джонсън и съпругата му Кари решиха да прекарат медения си месец на почивка в балканската държава.

Двамата сключиха брак още през май 2021 г., но решиха да отложат празненствата заради действащите по това време Covid-ограничения. Година по-късно Джонсън се оказа бламиран от собствената си партия и беше принуден да се оттегли като премиер не по-късно от 5 септември - а междувременно 58-годишният политик и 34-годишната му съпруга се отдадоха на почивката си във "Вила Планинка".

Хотелът е открит през 2019 г., но оттогава е рекламиран и препоръчван в доста чуждестранни медии - включително Times и Telegraph във Великобритания и Le Figaro във Франция.

Джонсън и съпругата му са останали от сряда до неделя (3 до 7 август), като са използвали случая, за да посетят няколко местни туристически забележителности. Два дни преди края на престоя им в Словения - премиерът на страната Роберт Голоб потвърждава публично слуховете, че британският премиер е техен гост.

"Вила Планинка" е описана и подробно в един от гайдовете на Michelin, които изтъкват предимствата ѝ като "нов вид лукс - почивка от технологиите в полза на възстановяването на връзката с природата".

Авторите посочват, че ресторантът към хотела сменя менюто си всеки ден и предлага на гостите си само местни продукти, отглеждани в съседни еко-ферми - зеленчуци и плодове, сирена, мляко, месо, риба, пресни яйца, събирани всяка сутрин, билки и горски плодове. Регионът е известен и с минералната си вода.

Винената листа се състои от "над 200 словенски вина от трите региона на страната", а сомелиерът "отделя време, за да обясни всички тънкости" на предложенията.

Хотелът се намира на по-малко от час път от столицата Любляна и е доста близо до границата на Словения с Австрия. В него има общо 23 стаи и сауна, а WiFi има само в общите части - освен ако гостите не поискат изрично да се включи и в съответната стая.

Климатът се поддържа от свежия въздух на планината Камник, но хотелът е снабден със станция за зареждане на електромобили.

Всички светлини се изключват в 23 ч. вечер, така че гостите "да се наслаждават на звездното небе" и да се ограничи т.нар. светлинно замърсяване. Хотелът използва биоразградимите продукти за компостиране.

Стаите в петзвездния бутиков хотел варират между 242 и 542 паунда на нощувка.

Собственикът му Марян Батагел e бивш спортист, който след 1989 г. започва да се занимава с търговия на битови уреди - прахосмукачки, ютии и др. Бизнесът му се трансформира първо през строителството, а по-късно в туризма. През 2010 г. става съсобственик на компанията, която се занимава с управлението на една от най-известните туристически дестинации в Словения - пещерата Постойна. "Вила Планинка" съществува от 1938 г., но Батагел я купува и реновира през 2019 г.

Собствениците на хотела разказват пред Telegraph, че Джонсън е бил "един от най-милите гости, който сме имали", и посочват, че се е наслаждавал на храната и напитките.

Преди Джонсън да отпътува обратно за Великобритания, той дава кратко изявление за словенските медии, в което им благодари, че са го оставили да прекара медения си месец на спокойствие и даде високи оценки за престоя си в Словения.

"Благодаря на Словения, единствената държава, която има английската дума за "любов" (Love) в името си", шегува се той пред журналистите.

Колкото до завръщането у дома - Джонсън вече е подложен на тежки критики за това, че си е позволил отпуск в седмицата, в която Централната банка на Англия обяви прогноза за навлизане в дълга рецесия.

Решаването на проблемите с икономиката занапред ще е отговорност на друг - двамата претенденти за премиер на Великобритания са Лиз Тръс (действащ външен министър и лоялен кадър на Джонсън) и Риши Сунак (бивш финансов министър и вътрешен опонент на отиващия си министър-председател).


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Тейлър Суифт и разбитите сърца, или какво казват терапевти за 5-те фази на скръбта

Скръбта в действителност е по-малко предвидима

11:05 - 20.04.2024
Важно днес

Със 75 км/ч. над допустимата скорост е шофирал убиецът на треньора Ферарио Спасов

Футболният треньор Ферарио Спасов (61 г.) загина в катастрофа край Велико Търново през ноември миналата година.

10:23 - 20.04.2024
GEN Z дневници

VOL.18: 40 години България на Еверест, каква република сме всъщност, Грузия с урок по бунт

Кои са 5-те новини от седмицата, направили впечатление на представителите на поколение Z* в редакцията на "Булевард България"?

09:57 - 20.04.2024
Важно днес

11 души са пострадали при катастрофа на автобус с българска регистрация в Турция

В превозното средство е имало 14 пътници, сред които и двама български граждани.

09:17 - 20.04.2024
Живот

Вайбът е в детайла: Япония и стрийт еклектиката на чувства и цветове

И тук, в началото на пролетта, ще празнуваме Япония, Страната на изгряващото слънце с това специално събитие.

09:05 - 20.04.2024