Мексико отново залови сина на Ел Чапо. Бандата му предизвика масови безредици

По време на операция в северозападно Мексико силите за сигурност арестуваха един от синовете на затворения наркобарон Хоакин „Ел Чапо“ Гусман. Овидио Гусман е бил арестуван в град Кулиакан в щата Синалоа, съобщиха мексиканските медии.

Новината за залавянето дойде след нощ на сблъсъци в Кулиакан, където се намира и едноименният наркокартел - една от най-могъщите организации за трафик на наркотици в света.

След ареста на баща си Овидио, Гусман и братята му поеха част от картела Синалоа и бяха смятани за едни от най-важните търговци на наркотици фентанил в Мексико.

Той беше арестуван веднъж през 2019 г., но по-късно беше освободен по заповед на президента Андрес Мануел Лопес Обрадор. Идеята беше да се избегне кървавото отмъщение от страна на неговия наркокартел, което би било провал за мексиканските власти.

След задържането му в четвъртък се стигна до ожесточени сблъсъци между членове на бандата на Гусман и силите за сигурност в Кулиакан.

Криминалните типове блокираха автобуси и камиони по улиците, и подпалиха превозни средства. Училищата и обществените сгради бяха затворени. Губернаторът Рубен Роша Моя призова хората да останат по домовете си.

Летището в града също е било обект на нападение. Мексиканската авиокомпания "Аеромексико" заяви, че един от самолетите ѝ е бил улучен от изстрел малко преди планиран полет до град Мексико.

Бащата на Гусман "Ел Чапо" беше един от най-могъщите наркодилъри в света. Бившият шеф на картела Синалоа внесе контрабандно тонове кокаин и хероин в САЩ и направи милиарди от това. Смята се също, че е отговорен за около 3000 убийства. Два пъти е бягал от затвори с максимална степен сигурност в Мексико.

След последния си арест те екстрадиран в САЩ и осъден на доживотен затвор.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Радев към 48 НС: Има една седмица, можете и трябва да гласувате реформата за главния прокурор

"Нямам нужда от посредници", обяви той по повод референдума на Слави Трифонов

17:18 - 27.01.2023

Филмът за Кристиан Таков - подложен на цензура

Разпространители отказват на Веселин Диманов прожекции

16:07 - 27.01.2023

ФК "Левски" осъди расистките изказвания на Гонзо

Фракцията "Ултрас Левски" обаче се оказа недоволна

15:48 - 27.01.2023

Нощният влак София-Варна стана денонощен

8 часа закъснение по трасето, пътниците били принудени да слязат в чакалнята на гара Стряма

14:43 - 27.01.2023

Депутатите приеха символично механизъм за разследване на главния прокурор

Гласуваните промени нямат шанс да бъдат окончателно приети до края на работата на парламента

13:57 - 27.01.2023