Местните избори във Франция: Под 30% активност и провал за Макрон и Льо Пен Снимка: © Getty Images

Крайно-десният Национален фронт на Марин Льо Пен претърпя тежка загуба на местните избори във Франция. Партията не спечели в нито един от 12-те континентални региона, включително в приоритетния Прованс.

След разочароващото представяне в първия кръг на вота миналата неделя, и във втория кандидатите на Национален фронт се провалиха. Това важи не само за Льо Пен, която през 2017 загуби президентските избори от Еманюел Макрон, но и за самия държавен глава. Неговата управляваща центристка Republique en Marche също не успя да спечели в нито един регион, като почти отпадна от надпреварата още след първия рунд на 20 юни.

През 2015 г., когато се проведоха последните регионални избори, партията на Макрон не съществуваше.

Вотът се проведе при рекордно ниска избирателна активност – под 30%. Това е дори по-лош резултат от първия кръг на 20 юни, когато едва 33 на сто от хората с право на глас отидоха до урните.

Гражданите на Франция избират нова местна власт в 12 региона в страната плюс един извън континенталната ѝ част, както и в 96 департамента. Кандидатите бяха над 15 700 и се бореха за 4100 места. Изборите се определят като генерална репетиция за президентския вот догодина.

Десните печелят в 7 от районите, а в останалите пет с най-голяма подкрепа са левите кандидати.

Екзитполовете на Ifop показват, че Национален фронт печели едва 20% от вота в цялата страна, изоставайки и от десните, и от комбинацията между „зелени“ и леви кандидати. Най-разочароващият резултат за Льо Пен е в Югоизточна Франция – район, в който тя имаше най-големи шансове.

Ксавие Бертран, който е лидер на Републиканците и се надява да надделее над Макрон на президентските избори през 2022, отбеляза като най-голям успех победата над Льо Пен в Север-Па дьо Кале. Там той ръководи регионалната власт от 2015 г. насам.

Льо Пен се надяваше на победа в Прованс, която да увеличи шансовете ѝ за президентския вот през 2022, но там победител с 10% преднина пред Тиери Мариани от Националния фронт стана Рено Мюлие от Републиканците на Бертран.

„Тази вечер ние избрахме съдбата на един свободен регион“, написа Мюлие в Twitter. Левите кандидати се оттеглиха от борбата в Прованс, за да дадат подкрепата си за него. Затова Льо Пен обвини конкурентите в сформиране на „неестествени съюзи“, за да блокират партията ѝ по пътя към властта.

„Те направиха всичко възможно, за да ни ограничат и да не можем да покажем на френските граждани нашия капацитет в управлението на регионална администрация“, каза лидерът на Националния фронт.

Резултатите на местните избори показват, че нейната партия, обявяваща се против имиграцията, не се ползва с голямо доверие. Враждебното ѝ отношение срещу ЕС също не е оценено, макар някои анализи да посочват, че местните избори няма да имат чак такава голяма тежест за президентския вот през 2022 г.



Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Опозиционната ВМРО-ДПМНЕ поведе на първия тур на президентските избори в Северна Македония

Първите резултатите сочат около 100 хил. гласа разлика между първите двама

22:24 - 24.04.2024
Важно днес

Ивет Лалова стана майка на момче

Със съпруга и Симоне са избрали името Тиаго за първото си дете

21:58 - 24.04.2024
Технологии

OPPO влиза официално на българския пазар

Продуктите на OPPO ще се предлагат официално в А1 и Технополис

21:09 - 24.04.2024