Снимка: © Getty Images

Крайно-десният Национален фронт на Марин Льо Пен претърпя тежка загуба на местните избори във Франция. Партията не спечели в нито един от 12-те континентални региона, включително в приоритетния Прованс.

След разочароващото представяне в първия кръг на вота миналата неделя, и във втория кандидатите на Национален фронт се провалиха. Това важи не само за Льо Пен, която през 2017 загуби президентските избори от Еманюел Макрон, но и за самия държавен глава. Неговата управляваща центристка Republique en Marche също не успя да спечели в нито един регион, като почти отпадна от надпреварата още след първия рунд на 20 юни.

През 2015 г., когато се проведоха последните регионални избори, партията на Макрон не съществуваше.

Вотът се проведе при рекордно ниска избирателна активност – под 30%. Това е дори по-лош резултат от първия кръг на 20 юни, когато едва 33 на сто от хората с право на глас отидоха до урните.

Гражданите на Франция избират нова местна власт в 12 региона в страната плюс един извън континенталната ѝ част, както и в 96 департамента. Кандидатите бяха над 15 700 и се бореха за 4100 места. Изборите се определят като генерална репетиция за президентския вот догодина.

Десните печелят в 7 от районите, а в останалите пет с най-голяма подкрепа са левите кандидати.

Екзитполовете на Ifop показват, че Национален фронт печели едва 20% от вота в цялата страна, изоставайки и от десните, и от комбинацията между „зелени“ и леви кандидати. Най-разочароващият резултат за Льо Пен е в Югоизточна Франция – район, в който тя имаше най-големи шансове.

Ксавие Бертран, който е лидер на Републиканците и се надява да надделее над Макрон на президентските избори през 2022, отбеляза като най-голям успех победата над Льо Пен в Север-Па дьо Кале. Там той ръководи регионалната власт от 2015 г. насам.

Льо Пен се надяваше на победа в Прованс, която да увеличи шансовете ѝ за президентския вот през 2022, но там победител с 10% преднина пред Тиери Мариани от Националния фронт стана Рено Мюлие от Републиканците на Бертран.

„Тази вечер ние избрахме съдбата на един свободен регион“, написа Мюлие в Twitter. Левите кандидати се оттеглиха от борбата в Прованс, за да дадат подкрепата си за него. Затова Льо Пен обвини конкурентите в сформиране на „неестествени съюзи“, за да блокират партията ѝ по пътя към властта.

„Те направиха всичко възможно, за да ни ограничат и да не можем да покажем на френските граждани нашия капацитет в управлението на регионална администрация“, каза лидерът на Националния фронт.

Резултатите на местните избори показват, че нейната партия, обявяваща се против имиграцията, не се ползва с голямо доверие. Враждебното ѝ отношение срещу ЕС също не е оценено, макар някои анализи да посочват, че местните избори няма да имат чак такава голяма тежест за президентския вот през 2022 г.Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Нахлуването в LGBT-център "струва" само 3000 лв. глоба на Боян Расате

Съдът не намери основания за по-тежка присъда

Исторически обрат в САЩ: Върховният съд вече не защитава правото на аборт

Щатите вече могат сами да решават дали да забранят напълно абортите

Изтичащият срок за новите пенсии създаде напрежение в Бюджетната комисия

Йордан Цонев се засегна, че "парламентът не е длъжен да работи с форсирана газ"

БСП се ядоса на Слави Трифонов: Няма да позволим да чисти гузната си съвест с лъжи за нас

Лидерът на ИТН обвини и БСП в "национално предателство" след вота за Северна Македония

Резултатите от матурите за 7 клас: Как да проверим оценките по български език и математика

МОН отчита проблемите заради дългото дистанционно обучение на випуска

"Ще говоря аз, ще виждате мен, но ще чувате думите на г-н Слави Трифонов"

ИТН приписа решението за РСМ на "прегръдка" между Христо Иванов, Кирил Петков, Бойко Борисов и Делян Пеевски

МЗ разреши поставянето на втора бустерна доза срещу Covid-19

Но най-малко 4 месеца след ваксинирането с първата бустерна доза

"Възраждане" са използвали парите на депутатите си за дарения вместо за приемни и екипи

Напускането на Елена Гунчева от "Възраждане" освети нов казус с разходите, които партиите правят

Украинските войски напускат Северодонецк след седмици на тежки сражения

Битката в оспорвания град е ключова за Русия и контрола над Донбас