Метеоролозите недоволстват срещу властта, заплашиха да спрат прогнозата за времето Снимка: © НИМХ

Служителите на Националния институт по метеорология и хидрология заплашиха, че ще спрат прогнозата за времето в знак на протест. Причината – изваждането на НИМХ от Министерството на образованието и преместването му към екоминистерството.

Това беше заложено с проекта за закон за държавния бюджет през 2022 г., но според метеоролозите така те няма да получават финансиране за научна дейност.

От НИМХ написаха отворено писмо до премиера Кирил Петков, в което питат кое налага преместването им и изразяват позиция, че след излизането от състава на БАН институт е имал „три изключително успешни години“.

От МОН заявиха, че мястото на НИМХ е там, където се използва неговата експертиза – тоест в МОСВ.

"Прозрачно ли е взето решението за преминаване на НИМХ от МОН към МОСВ? Смятате ли, че може да направите декларираната от Правителството промяна без участието на водещите експерти в съответната област? Знаете ли, че на 06.01.2022 г. сме депозирали писмо до Вас и министрите Василев, Сандов и Денков, подписано от всички ръководни органи в НИМХ и подкрепено (с подписи) от 97% от работещите във всички структури на НИМХ в страната? Запознахте ли се с аргументите ни против това преместване?", питат синоптиците.

От НИМХ питат още какви са мотивите на образователния министър да „извади една национална научна организация със 132-годишна история от МОН“.

„С отпадането на правото на делегиран бюджет и формиране на преходен остатък за НИМХ в Закона за държавния бюджет за 2022 г. се отнема възможността за участие в международни и национални научни проекти и програми, както и получаване на средства по тях“, сигнализират още метеоролозите.

Министърът на образованието Николай Денков им отговори, че независимо дали един институт е под шапката на едно или друго министерство, „по никакъв начин не се променя неговата възможност да кандидатства за научни проекти“.

Той заявява, че МОН никога не е искало НИМХ да бъде преместено, но бившият служебен министър на екологията Асен Личев е пожелал това да се случи с писмо до ведомството на Денков на 16 юли 2021 г.

„Тогава се прецени, че е по-удачно да се направи с приемането на бюджета за 2022“, уточнява министърът на образованието.

В писмото си до МОН Личев е изложил подробно мотивите си: "Законът за водите създава преки задължения за НИМХ и определя НИМХ като субекта, извършващ количествения мониторинг на валежите, подземните и повърхностните води, включително наносния отток. Посочената дейност е пряко свързана с правомощията на министъра на околната среда и водите по управление на водите на национално ниво. Допълнително, дейността на НИМХ е от изключително значение за поддържането на националната мрежа за мониторинг на подземните води, част от Националната система за мониторинг на околната среда".

Според Личев промяната ще повиши ефективността и ще оптимизира организацията по осъществяване на мониторинга, ще подобри крайния резултат при разработване на стратегически и програмни документи, пряко свързани с управлението на водите.Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Хърватският президент скочи в собствения си капан. Получи забрана да е премиер

Зоран Миланович отказа да напусне поста си, за да участва в кампанията

16:47 - 19.04.2024