Как да се ориентираме сред собствените марки на Lidl Снимка: © Мира Дерменджиева за BoulevardBulgaria.bg

Когато говорим за търговските вериги, сякаш автоматично поставяме на първо място темата за промоциите и цените. По-важната страна остава леко в сянка, а тя е качеството. Политикът-гастроном Брия-Саварен заявява уверено „Кажи ми какво ядеш и ще ти кажа какъв си“, затова ние предпочитаме да подбираме информирано какво слагаме на трапезата.

Само през 2022 година Lidl е отличен с общо 57 медала за качество в различни категории от Quality meDAL, според проучвания, проведени от международната асоциация за сертифициране ICERTIAS. Това са може би най-престижните международни награди, които успяват да отличат качеството на продуктите. Интересна е и дефиницията, която се дава за качество - “чувството за високо качество се появява, когато възприятието надхвърли очакванията; докато усещането за ниско качество възниква, когато възприятието не отговаря на очакванията.”, казват от ICERTIAS, като предлагат иновативна програма за сертифициране.

QUDAL е съкращение от QUality meDAL и е знак, който ще видите на опаковките.

Създадена в Швейцария през 2011 г., организацията ICERTIAS в момента присъства в над 40 страни на пет континента, а водещи световни медии - Bloomberg, CBS, NBC, Fox, The Wall Street Journal, редовно цитират резултатите от пазарните ѝ проучвания.

Когато се мери качество на даден продукт, то се сравнява с цяла категория. Сред отличените продукти на Lidl се открояват собствените марки колбаси на веригата. И тук, когато става дума за високо качество, има някои неща, които са невидими за очите, понякога дори подлъгващи и вкуса на човек, но абсолютно ясни, за всички, които се занимават с производство - да са продукти без консерванти, овкусители и без механично отделено месо.

Мезе и вино от Лидъл

В последните години надписът „Без механично отделено месо“ се превърна в гарант за качеството, въпреки че малко хора знаят какво е МОМ. След транжирането на скелета на животното, по костите остават меса и жилки, които могат да бъдат използвани за храна. Под налягане тези меса и жили се отделят от същинската кост. Това налягане обаче е толкова високо, че разрушава структурата на месото, а в състава му в този случай влизат много жили и костни стени. Съществува европейска забрана за производство на МОМ от едър и дребен рогат добитък, затова МОМ се отнася само за пилешко и свинско месо. Това е и причината кренвиршите и най-бюджетните салами у нас да са само пилешки и свински.

Веригата има най-голям дял собствени марки в портфолиото си, което дава възможност на компанията да участва пряко и да контролира целия цикъл на производство и доставка - от избора на суровини до поставянето на продуктите на щандовете. Тоест - да знаят какво има в продукта, който продават, и да поставят собствени стандарти, които да са по-високи от минималните пазарни изисквания.

Baroni, Pikok, Dulano и "Родна стряха" са четирите собствени марки на Lidl, от които можете да купите много приятни “мезета”, както популярно им казваме у нас. Мезето си е чист снакс. Думата идва от турски и персийски и означава студена закуска. Често се допълва и с консумация на алкохолни напитки, затова към снимките, които направихме, добавихме и бутилка червено вино.

Как обаче да се ориентираме между трите собствени марки на веригата, отличени с медал за качество и какво знаем за тях?

Pikok/“Пикок” е марка, чиято цел е да предлага добро съотношение между качество и цена.

Колбасите от серията са чуждестранни. Има от кренвирши и наденици до варено-пушени ребра и бирени пръчици. Марката предлага и няколко продукта, подходящи за деца, а линията Pikok Pure е за продукти без консерванти и овкусители, с минимум 90% месо.

LIDL колбаси Dulano Pikok Лидл

Dulano е немската марка. Тя предлага произведени единствено в Германия специалитети от месо. От Lidl казват, че това са най-високото им качество продукти, които нямат конкуренция в другите търговски вериги.

Преобладават нарязани колбаси, като емблематични са варените, сушените шунки и луканкови салами. Те са подходящи за маниаците на спорта и здравословното хранене, но и за по-гурме хората, които избират най-добро в сегмента.

Dulano Selection e подмарка със същото високо качество, но с произход от други държави като Испания, Ирландия и Италия. При нея преобладават нарязаните специалитети и това са най-високо позиционираните колбаси в Лидл България. Предимно италиански и испански сушени салами и шунки, които директно можете да аранжирате върху дървена дъска и да поднесете на семейството и приятелите си.

“Родна стряха” е може би най-популярната марка на Lidl у нас. Типични български специалитети, част от които ХТСХ, с най-високо качество. Името на продукт, който е регистриран като ХТСХ, го защитава от фалшифициране и злоупотреба.

ЛИДЛ колбаси вино LIDL Pikok Dulano

Продуктите под марката „Родна стряха” се правят само и единствено от български производители, като идеята е да се спазват автентичните рецепти и вкусове от миналото. В момента продуктите от серията са от 40 производителя, които осигуряват близо 120 предложения в постоянния асортимент на серията. Традиционни деликатеси като филе “Елена”, горнооряховски суджук и стандартите “Стара Планина” са същността на тази марка.

И въпреки че фокусът ни днес бяха сухите колбаси, темата за качеството е доста по-широка. Друг интересен, важен и полезен детайл е, че всеки ден в Lidl се предлагат над 130 вида плодове и зеленчуци и всички те са тествани за над 700 вида остатъци от пестициди. Става дума за тестове извън така известната вече държавна лаборатория. Проверките, които компанията провежда, са първо условие, за да могат производителите да стигнат до рафтовете в магазина. Тестовете са много по-стриктни, но задават стандарт за бранда Lidl и носят спокойствие на потребителите.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Израел нанесе въздушни удари по град Рафах в ивицата Газа

Тел Авив смята, че в Рафах се намират значителен брой бойци на "Хамас", както и десетки заложници. 

06:58 - 07.05.2024
Важно днес

За първи път Делян Пеевски ще води листата на ДПС в Кърджали

Джевдет Чакъров може да води листата за евродепутати на Движението

12:04 - 06.05.2024