Междинна спирка София: Как бащата на Борис Джонсън заобиколи карантината в Гърция и България Снимка: © Getty Images

79-годишният Стенли Джонсън, баща на британския премиер, се оказа в нарушение на препоръките на собственото си правителство и на правилата за задължителна карантина на Гърция.

Директните полети между Великобритания и Гърция са забранени поне до 15 юли заради високия брой на заболелите от Covid-19. Южните съседи отвориха границите си за всички европейски туристи с изключение на британците и шведите от 1 юли.

Стенли Джонсън обаче е успял да се възползва от вратичка в правилата, като е прелетял от Лондон до София с полет на Wizz Air. От България той е заминал за Атина със самолет на 1 юли, а в момента се намира в личната си вила в региона на Пелион.

"Намирам се в Пелион по важни бизнес причини, защото се опитвам да подготвя имота си съгласно мерките за безопасност срещу Covid преди предстоящия сезон на отдаването под наем. Трябва да въведа мерки за дистанциране в имота, защото тук хората ги приемат много сериозно. Гърците се опитват да спрат груповите посещения на пътници от Великобритания, но бяха доста щастливи да ме посрещнат. Искаха само да знаят откъде идвам и какво смятам да правя. Провериха температурата ми и взеха две проби за Covid", казва Джонсън-баща след пристигането си в страната, цитиран от Дейли мейл.

Според заповед на Министерството на здравеопазването - всички граждани, които пристигат от Швеция, Великобритания, Северна Ирландия, Португалия и повечето страни извън ЕС са длъжни да се поставят под 14-дневна карантина при влизането си на територията на България.

В случая на Стенли Джонсън - изключението вероятно е допуснато заради транзитно преминаване, "когато може да се гарантира незабавното напускане на територията на Република България".

Той призовава британското правителство да организира възможно най-бързо въздушните коридори за свободно пътуване с европейските страни.

"Виждам, че британските граждани не представляват каквато и да е опасност за гърците, защото тук хората са много внимателни", казва още той.

Пътуването на Джонсън показва колко лесно е за британски граждани да използват ограничителните мерки в своя полза, независимо от рисковете за разпространение на коронавируса.

Британското Министерство на външните работи има препоръка към всички граждани да избягват пътуванията зад граница, освен ако причините са неотложни.

Връщащите се от чужбина граждани в Англия са длъжни да останат под карантина за 14-дневен период, независимо дали имат симптоми на Covid.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

По спешност НС отваря "врата" за ръководителите на БНБ и Сметната палата да станат служебни премиери

Аварийни промени в 3 закона по предложение на ГЕРБ и ДПС

15:20 - 29.03.2024
Важно днес

Експлозия избухна в най-голямата рафинерия в Румъния

В района на рафинерията се издигат гъсти облаци черен дим

11:37 - 29.03.2024
Важно днес

Анкетна комисия за "Турски поток" поискаха ПП-ДБ

Министерството на енергетиката не може да отговори къде е картата

11:34 - 29.03.2024
Живот

Терапевтът ви не помага? Опитайте с кон

Конете помагат не само на нас, но и ние на тях

11:00 - 29.03.2024