Милиардерът и инвеститор Чарли Мънгър, известен като дясната ръка на Уорън Бъфет, няма проблем с критиката към себе си.

Мънгър, който е вицепрезидент на Berkshire Hathaway, е направил дарения на стойност стотици милиони долара на различни университети и гимназии, за да строят сгради с негови дизайни. Последната идея на аматьора в архитектурата е за мега общежитие на територията на Калифорнийския университет в Санта Барбара, което се отличава с това, че повечето стаи в него нямат прозорци.

Проектът стана обект на критика тази седмица, след като архитектурен консултант на университета напусна с думите, че планът е “невъзможен за подкрепа от гледната ми точка на архитект, родител и човешко същество”.

Думите са на Денис Макфадън, архитект от Лос Анджелис, който от 15 години е член на комисията за преглед на дизайна в университета. В своята оставка той пише, че е “обезпокоен” от 11-етажната сграда с площ над 150 хил. кв.м., която е с едва два входа. Масивното общежитие ще трябва да приюти 4500 студенти, като 94% от тях ще са в компактни стаи за един човек, които няма да имат прозорци. Макфадън нарича общежитието “грешен отговор” на нуждата от повече жилища и повдига въпроса колко авторитет получават богатите донори в планирането на сгради, носещи името им.

“Като “визията” на един донор, сградата е социален и психологически експеримент с неизвестен отзвук върху живота и личното развитие на студентите в университета”, пише Макфадън в писмото си, цитирано Washington Post.

Мънгър, който няма формално архитектурно образование, казва, че е безразличен към възраженията на Макфаден и казва, че “това не е някаква луда идея”. Той казва, че се работи по този план от години и сравнява виртуалните прозорци, които ще симулират слънчева светлина в стаите на общежитието, с тези в стаите на круизите на Дисни.

Проектът на стойност 1.5 млрд. долара, от които Мънгър дава 200 млн. долара, ще продължи въпреки писмото на Макфадън, каза говорител на университета. “Радостни сме да продължим с този трансформиращ проект, който директно адресира голямата нужда за повече жилища за студентите на територията на университета”, казва Андреа Естрада в изявление.

“Благодарни сме за приноса и мнението на г-н Макфадън докато беше консултант”, тобавя Естрада. “Вярваме, че ценна част от нашия процес е да обмисляме различни перспективи за дизайна, заради което търсим различни външни консултанти, които да ни помогнат в прегледа на проектите”.

Мънгър, който е на 97 години и е бизнес партньор на Уорън Бъфет, преди е наричал конвенционалната архитектура “изключително глупава”, с което си печели лоша репутация сред професионалистите. “Архитектите не ме обичат”, казва в свое интервю за Wall Street Journal през 2019. “Или аз променям архитектите, или те го правят по моя начин”.

Мънгър казва, че подхожда към дизайна на сгради като към инвестициите - с екстремен рационализъм. След години, в които слуша членове на семейството си да се оплакват, че споделят стаи в студентските общежития, Мънгър осъзнава, че е възможно да предостави на хората лично пространство за спане, без да жертва естествената светлина на стаята.

“Бях вързан от конвенциите, когато осъзнах колко са глупави”, казва той. “Естествено, бях малко засрамен, че ми отне толкова дълго да достигна до толкова очевидно заключение”. След избухването на скандала той казва на The Washington Post, че неговите дизайни са били успешни на територията на други университети, сред които Станфорд и Мичиганския университет.

“За всеки голям проект е невъзможно да накараш двама архитекти да се съгласят за каквото и да е”, казва той. “Винаги има някаква критика”.

Сграда за Мичиганския университет също е била проектирана, така че да увеличи гъстотата, като почти премахва прозорците. През 2013 г. той дарява 110 млн. долара, за да построи общежитие, което първоначално е било предвидено за 300 жители, но той измисля пространство за 600.

“Бях там миналия месец и студентите са в орбита”, казва той. “Обичат пространството, а университетът обича това, че разполага с него”.

Мънгър отхвърля твърдението на Макфадън, че планът е обект на малко обратна връзка и казва, че е работил с години по проекти с архитектурни фирми.

“Не съм анти-архитектурата”, казва той. “Просто я обичам по друг начин”.

Идеята му печели похвалите на служителите на училищата. Според канцлера на Калифорнийския университет в Санта Барбара Хенри Т. Янг дизайнът на Мънгър е “вдъхновен и революционен”.

Макфадън оспорва предложението, като напуска след презентацията на плана на среща на комисията за преглед на дизайна на 5 октомври. В слайдовете на плана, който носи името “Визията на Чарли”, са описани пространства за учене, варианти за вечеря, театър и други удобства.

По време на срещата Нейви Банвард, архитект за Мънгър Хол, казва на членовете на комисията, че спалните ще имат “виртуални прозорци, които симулират дневна светлина”. Макфадън пише, че “богат набор от документирани доказателства показва, че вътрешната среда с достъп до естествена светлина, въздух и гледки към природа подобряват физическото и умствено състояние на обитателите”.

“Дизайнът на Мънгър Хол игнорира това доказателство и изглежда, че заема позицията, че това няма значение”, добавя той.

Някои строители проправят прозорци с цел да подобрят продуктивността на работното място или да повишат сигурността, но архитектите, които предпрочитат светлината, която прозорците предоставят, казват, че те са важни за устойчивостта и комфорта.

Макфадън изразява притеснения и за това, че сградата ще изглежда “не на място” в околната си среда и ще достигне безпрецедентна гъстота. Общежитието ще се класира като осмият най-гъсто населен квартал на планетата, малко преди Дака в Бангладеш, според Макфадън.

Макфадън казва, че други членове на комисията също са изразили подобни притеснения по време на срещата. Казва, че не е сигурен как писмото му се е появило в интернет и отказва да отговаря на въпроси за процеса за преглед на плана за общежитието. В своето писмо той пише, че експертната комисия е разглеждана като формалност и, че не са търсени одобрение или обратната връзка, а дизайнът е “описан като 100% завършен”.

“В 15-те години, в които служих като консултиращ архитект в комисията, не е подаван проект, който да е по-голям, по-трансформиращ и потенциално по-деструктивен за кампуса, от Мънгър Хол”, пише той. “Това е проектът, заради който съществува комисията”.

Карла Яни, професор по история на архитектурата в Университета Руджърс, подчертава колко е важно да се допитват студенти, архитекти и персоналът на университета при проектирането на общежитие, за да се вземат предвид нуждите на жителите и околната среда. Тя описва как нейният университет е построил модели в пълен размер, за да могат студентите да тестват жилищата преди началото на строителството.

Общежитията трябва да се планират по начин, който да стимулира студентите да се смесват и да кооперират, казва Яни, която е автор на книгата “Живот в кампуса: Архитектурната история на американските общежития”. Тя обаче подчертава, че манифестацията на тази идея не взима предвид богатия набор от изследвания, които обясняват последствията от дизайн без прозорци.

“Арогантността на това предложение е спираща дъха”, казва Яни.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Великобритания подготвя по-строг визов режим, за да намали броя на имигрантите

Британското правителство обяви нов план, с който цели да намали броя на мигрантите

19:24 - 04.12.2023
Важно днес

ЕК "внимателно" проверява твърденията за това дали "Лукойл" нарушава руските санкции

Отчетен е огромен ръст на движението на стоки с двойна употреба от и към Русия през България

18:17 - 04.12.2023
Култура

Артисти искат оставката на директора на фонд "Култура" заради дело срещу творческа организация

Над 80 твори настояват за оставката на Сава Драгунчев от поста на директор на НФК

17:55 - 04.12.2023
Важно днес

Илхан Кючюк участва в протест срещу австрийското вето за Шенген във Виена

Български и румънски евродепутати с демонстрация пред министерството на външните работи

16:51 - 04.12.2023
Живот

Сюзан Сарандън се извини за изказване, насочено към евреите в САЩ

77-годишната актриса е известна с активизма си за прогресивни и леви каузи. Тя беше против войната в Ирак, критик е на Тръмп

16:41 - 04.12.2023
Важно днес

Делото срещу Иван Портних за Варненското езеро влиза в съда

Скандалите около замърсяването на Варненското езеро продължават с години

16:19 - 04.12.2023
Живот

Термин на Gen Z поколението стана думата на 2023 г. след нашумяло видео с Том Холанд

Думата на 2023 г. на Оксфордския речник идва от младежките среди в TikTok

15:45 - 04.12.2023
Европейски дневници

50% от фактурите се плащат твърде късно - ако изобщо се платят. ЕС иска срокът да е 30 дни

Нова регулация ще въведе по-сериозен контрол на забавените плащания

15:20 - 04.12.2023