Министър Александър Николов: Не се очакват шокови промени в цените на енергията Снимка: © Булевард България

"Не се очакват драстични повишения на цените на енергията" предвид руската военна инвазия в Украйна и санкциите на Запада, които ще извадят няколко руски банки от международната платежна система SWIFT. Това обяви българският министър на енергетиката Александър Николов пред bTV.

В отговор на въпроса дали от 1 март "Газпром" може да спре доставките към "Булгаргаз", той заяви: "Да се прогнозира каквото и да е действие от страна на Русия е, меко казано, несигурно. Има рискове, но не следва да се очакват драстични повишения на цените. Да, съществува риск близо до нас, има дългосрочен риск от инфлация, ще се промени енергийната карта, но шокови промени не следва да се очакват".

Той каза, че "Булгаргаз" изследва всички варианти за алтернативни доставки и за начините на плащане, обяви Николов.

"Дотолкова, доколкото говорим за природен газ, БЕХ и Министерството на енергетиката, както и Министерски съвет детайлно разглеждат всички алтернативни горива, които да заместят при необходимост природния газ. Перидоът, за който могат да бъдат използвани алтернативни горива, също е обсъден", заяви Николов, без да дава детайли.

"Булгаргаз" са говорили с партньорите си за алтернативни трасета на доставки към България. "Доколкото има нужда от изграждане на план за управление на риска, такъв е изготвен. Отделно от това предприехме стъпки за задържане на максимално количество природен газ в системата на "Булгаргаз" и "Булгартрансгаз". Всички стъпки са направени, основното, за което се надявам, е, че този конфликт ще бъде прекратен максимално бързо", каза министърът на енергетиката.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

„Огромна жилищна криза“: Хиляди хора излязоха на протест в Португалия

Ниските заплати и високите наеми превръщат Лисабон в третия най-малко жизнеспособен град за живеене в света, според проучване на CIA Landlords

13:20 - 02.04.2023

Христо Иванов определи днешния ден като "прекрасен да тласнем страната напред"

Според Иванов коалиция между първите две партии не е много вероятна

11:40 - 02.04.2023

Демерджиев: През последното денонощие няма бомбени заплахи към училищата

Според вътрешния министър няма сериозни нарушения в изборния ден, но опитите да се манипулира вота са повече в сравнение с последните избори

11:04 - 02.04.2023

Сара Поли трябва да върне "Оскар"-а си? Не, 11-годишната ѝ дъщеря се шегува

Истинският подател е 11-годишната ѝ дъщеря

11:03 - 02.04.2023