Министър в инвалидна количка не получи достъп до Конференцията на ООН за климата Снимка: © twitter.com/KElharrar

Конференцията на ООН за климата COP26 в Глазгоу започна със скандал между организаторите и Израел, след като министър в инвалидна количка не успя да получи достъп до събитието в понеделник.

Карин Елхарар, която е министър на инфраструктурата, енергетиката и водните ресурси, се придвижва с инвалидна количка. Достъпът до срещата в Глазгоу за нея обаче е бил невъзможен, тъй като организаторите не са създали необходимите условия. 44-годишната Елхарар от партия „Йеш Атид“ нарече случилото се „тъжно“ и пусна оплакване до домакините.

Израелският премиер Нафтали Бенет обяви, че няма да присъства на срещата във вторник, ако Елхарар не бъде допусната до конференцията. Британският посланик в Израел Нийл Уиган се извини на министърката.

Елхарар каза пред Channel 12, че не е успяла да стигне до залата, защото единствените опции били да се върви пеша или да се вземе шатъл, който обаче не бил обособен за инвалидни колички.

От кабинета ѝ заявиха пред The Times of Israel, че е чакала два часа в близост до мястото на събитието, а накрая била принудена да се върне до хотела в Единбург, намиращ се на 80 км разстояние.

От външното министерство на Великобритания заявиха, че са „дълбоко разочаровани“, че Елхарар не е успяла да присъства. „COP26 трябва да е достъпно събитие за всички. Министърът се надява да се срещнем с нея във вторник".

Нафтали Бенет е сигнализирал за случилото се на британския премиер Борис Джонсън и министър-председателят на Обединеното кралство е поканил Елхарар на срещата между двамата, планирана за 2 ноември.

Междувременно над 100 световни лидери сключиха споразумение, според което обезлесяването трябва да бъде прекъснато напълно до 2030 г. Това е първата голяма сделка между присъстващите на Конференцията на ООН, която се провежда в периода 31 октомври – 12 ноември.

Сред държавите, които ще се подпишат под документа във вторник, са Бразилия, Канада, САЩ, Русия, Китай, Индонезия, Конго и други. Те покриват около 85% от световните гори.

Бразилия има огромен проблем с изсичането на горите, като през 2020 обезлесяването в Амазония достигна до най-високото си равнище за последните 12 г. Президентът Жаир Болсонаро е един от най-големите скептици в борбата с климатичните промени.

Лидерите се договориха за отпускане на почти 20 милиарда долара за справяне с кризата. Над 30 от най-големите компании в света обявиха, че ще инвестират в дейности, свързани с борбата срещу незаконната сеч.

Експертите приеха споразумението, но предупредиха, че предишната сделка от 2014 г. „се е провалила в това да спре обезлесяването“. Изсичането на горите ускорява климатичните промени, защото дърветата поглъщат огромно количество въглероден диоксид – основен причинител на глобалното затопляне.Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

"18 години стигат" - Футболни фенове организират голям протест навръх конгреса на БФС

Футболните запалянковци смятат, че въпреки подадената оставка на Борислав Михайлов, той продължава да е човекът, който "дърпа конците".

18:02 - 04.03.2024
Важно днес

Пускат движението по новия 13,6 км участък Макреш - Бела от пътя Видин – Ботевград

Министърът на регионалното развитие и благоустройството Андрей Цеков ще направи инспекция на новоизградената отсечка

17:09 - 04.03.2024
Важно днес

Лавини, силни ветрове и свлачища: Екстремно опасно време в Италия и Франция

Рискът от лавини в Италия е от трето ниво, или "значителен", по европейската скала за лавинна опасност. 

16:04 - 04.03.2024
Спорт

Ще бъде ли 2024 последната година за Надал в тениса?

„Сезонът на клей може да е или да не е последен за мен, не съм решил на 100%"

15:50 - 04.03.2024
Европейски дневници

ЕК отпуска на България и Румъния 85 млн. евро за защита на границите

Двете държави ще могат да кандидатстват за допълнително финансиране за съществуващите системи за гранично наблюдение, за покупка на превозни средства и др.

14:38 - 04.03.2024
Живот

Щастливите двойки не се карат по-малко, а по правилния начин

Ключът не е, че щастливите двойки се карат за правилните неща, а че се карат по правилния начин

13:45 - 04.03.2024
Важно днес

Русия привика посланика на Германия заради изтекъл запис на германски военни

Германският министър на отбраната Борис Писториус обвини Русия, че води "информационна война" с цел да създаде разделение в страната

13:33 - 04.03.2024
Важно днес

Унгарският премиер Виктор Орбан ще се срещне с Тръмп

Преди седмици унгарският премиер официално подкрепи кандидатурата на Тръмп за президентския пост в САЩ на изборите през ноември.

12:26 - 04.03.2024
Технологии

Българският езиков модел BgGPT вече може да се ползва свободно

Какво може BgGPT и какъв е замисълът ѝ

12:25 - 04.03.2024