Министърът на правосъдието праща на съд смяната на Гешев със Сарафов

Министърът на правосъдието Атанас Славов потвърди, че ще оспори пред Върховния административен съд избора на Борислав Сарафов за временен главен прокурор на мястото на отстранения от поста Иван Гешев. Това ще се случи следващата седмица, каза Славов в парламента.

Изборът на Сарафов беше на 16 юни в прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС). Славов и други юристи обаче смятат, че подобна процедура е от компетентността на Пленума на ВСС (широкият формат на кадровия орган на съдебната власт, в който влизат и прокурорската, и съдийската колегия - б.р.), а не само на прокурорската колегия. В самото решение за избора на Сарафов беше записано, че то подлежи на събеден контрол. Преди ден темата беше дискутирана - по предложение на министъра - именно от Пленума. Той обаче остави в сила избора на Сарафов и прие да започне и процедура за избор на нов главен прокурор.

Министърът трябваше да бъде изслушан в Народното събрание по казуса по настояване на "Продължаваме промяната - Демократична България" в предишните дни, но ГЕРБ-СДС, ДПС и "Възраждане" не допуснаха това. Днес ПП-ДБ бойкотираха работата на парламента заради поведението на ГЕРБ-СДС да прибягва до плаващи мнозинства с ДПС и помощ от "Възраждане", за да блокира действия на мандатоносителя. Възползвайки се от този бойкот, лично председателката на групата на ГЕРБ Десислава Атанасова поиска блокираното от партията ѝ изслушване ден по-рано да се случи точно днес - докато коалицията, която го внесе, я няма.

По време на изслушването единствено от "Възраждане" задаваха въпроси. Славов разказа хронологията на събитията след 16 юни. Тогава - след избора от прокурорската колегия на Сарафов, последният му се е обадил, че отстраненият от поста Иван Гешев все още се намира в Съдебната палата. И.д. главният прокурор помолил да му се осигури достъп до помещенията на Главна прокуратура.

Един от въпросите към Славов беше дали в рамките на новата процедура по избор на главен прокурор той като министър ще номинира кандидат. Законът му дава това право. "Краткият отговор е не. Този съдебен съвет е с изтекъл мандат, в този състав не мога да кажа, че се ползва с доверие, не само обществено, но и сред магистратите", заяви министърът.

По думите му е прибързан подобен избор.

Мандатът на ВСС изтече отдавна, но Народното събрание не е подменило своята квота в последните години на политическа нестабилност и 5 парламентарни избора. За избор на нови членове на ВСС са нужни минимум 160 гласа в пленарната зала.

Борислав Сарафов "Сарафов е подмяна, а не промяна!": Граждани организират протест срещу избрания и.д. главен прокурор


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

HBO MAX става MAX

Новата стрийминг услуга ще бъде налична за абонатите на Vivacom от 21 май

14:21 - 20.05.2024
Важно днес

Арестуваният кмет на Омуртаг ще обжалва решението на съда да касира избора му

Съдът касира избора за кмет на Омуртаг след сигнал от ДПС

12:39 - 20.05.2024
Кино и сериали

Селена Гомес се разплака, след като филмът "Емилия Перес" получи най-дългите овации в Кан досега

Испаноезичният мюзикъл "Емилия Перес" получи близо 11-минутни овации в Кан

11:50 - 20.05.2024
Политика

Как арабските държави могат да изиграят ключова роля за мир в Газа?

Николай Младенов предлага изход от задънената улица в статия за изданието "National"

10:26 - 20.05.2024