Мира Добрева: Хора с ланци и анцузи са превзели планината

Седемте рилски езера и съоръженията там отново станаха повод за разговор, след като Мира Добрева сигнализира, че не са я допуснали в хижа "Рилски езера" по време на буря, защото била с малко куче.

Действието се развива през уикенда. Добрева е на Седемте рилски езера по работа, заедно с екип. Внезапно започва силна буря, лифтът спира, защото за кратко пада и градушка. Единственият начин хората в планината да се подслонят, е да влязат в хижа "Рилски езера".

По цял свят предназначението на хижите е да помагат на хора в планината, които имат нужда от подслон или напитка.

Оказва се обаче, че стопаните на кучета нямат шанс да се скрият от бурята, защото "РЗИ не позволява". Мира Добрева, както и други хора с по-голямо куче, порода немска овчарка, са уведомени за това от мъж с „анцуг, дебел ланец и златен пръстен“ и арогантно поведение.

Водещата на „Отблизо“ по БНТ 1 разкри за случилото се във Facebook в неделя, когато публикува видео от стълбите пред хижата. Тя и редакторката ѝ са прекарали един час под дъжда и вятъра навън, преди да им позволят да влязат и да се подслонят в тесен коридор.

"Бяхме супер мокри, навън беше порой, преди това имаше и градушка. Лифтът спря заради нея, казаха, че е опасно да работи. Заявиха, че ще трябва да чакаме, затова да отидем в хижата“, разказа Мира Добрева пред "Булевард България".

„Там ни изгониха и нямаше къде да седнем, освен под тази стряха, която снимах. Аз не бях на почивка, а на работа – снимахме на Рилските езера. Духаше жесток вятър, а аз съм с мигрена“, казва Добрева. "Нито за секунда не съм парадирала коя съм, бях с качулка и с очила. Аз съм там като човек в планината."

Тук говорим за тотална липса на човещина, апатия, състрадание. Сблъскваш се с хора с анцузи и ланци, които те гонят най-безпардонно“, заяви тя.

„Толкова се радвам, че не ме познаха, защото това нямаше да се случи, ако ме бяха познали. Ще се отнесат така с всички хора, освен ако не им оставят много пари. Изконната българска дума хижар крие друго послание в себе си, хижарите не са ресторантьори“, каза журналистката.

Според Правилника за вътрешния ред в туристическите хижи – те са отворени през всяко време на годината и денонощието. В тях получава подслон всеки, който има редовен документ за самоличност. Всеки български или чужд гражданин има право на подслон и ползуване от инвентара на всяка хижа. Домакинът има задължение „да посреща приветливо посетителите и да се отнася внимателно с тях“. В целия свят хижарите са длъжни да оказват помощ и да спасяват хора, давайки им подслон.

В един момент хижарите очевидно все пак се усещат, че Мира Добрева е публична личност и ѝ предлагат да влезе вътре, но в тесен коридор. „Стояхме там 5 часа прави. И накрая казват – ето, приютихме ви“.

От хижа „Рилски езера“ публикуваха видео във Facebook, в което се вижда как Мира Добрева влиза именно в този коридор. Администраторите на страницата пишат, че отказът им да настанят журналистката бил „невярна информация“.

„Истината е, че те искаха да влязат в столовата, в която по разпоредби на РЗИ не се допускат животни (независимо от породата и теглото им). Обяснихме им, че няма как да посетят зоната за хранене, но може да останат в скиорната. Това предложение очевидно е било под нивото им, защото, след като прекараха в хижата известно време, са направили свои снимки немили-недраги отпред“, твърдят от хижа „Рилски езера“.

Мира Добрева е категорична, че не е демонстрирала нищо, нямала е и претенции къде да влезе, а просто е искала подслон, докато лифтът отново бъде пуснат. Хората с немската овчарка са оставени отвън под стрехата на близък кладенец.

В социалните мрежи се надигна вълна от подкрепа за телевизионната водеща. Десетки коментари показват, че и други хора са имали подобен опит на тази хижа.

Дружеството, което оперира с хижа "Рилски езера", е собственост на Тома Бельовски от 2019 г. насам. Той е тъст на Пламен Галев и преди две години е поел част от туристическия му бизнес, според "България днес". Галев и Ангел Христов, по-известни като братя Галеви, са в неизвестност от 2012 г., когато бяха осъдени съответно като лидер и участник в престъпна група за рекет.

Бельовски е управител на фирма „Атомик Инвест“, която според Търговския регистър е с предмет на дейност „строителство на въжена линия“ от хижа „Пионерска“ до хижа „Рилски езера“, използване, поддръжка и събиране на приходите от нея. Действителните собственици на фирмата са няколко офшорки от Кипър и Британските Вирджински острови, представлявани от Ивайло Иванов и Ивайло Проданов, и община Сапарава баня.

От коментарите в публикацията на Добрева се разбира, че на лифта има и друга схема, в която всеки човек плаща по 20 лева за качване, но после въжената линия по някакви причини се спира и за да ти пратят джип за слизане, трябва да платиш още 15 лева на човек и на ръка.

Мира Добрева също слиза, ползвайки тази услуга. Получава фискален документ, след като изрично го поисква, и на него пише, че е закупила "буркан сладко".



Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Бизнес

ФАРА 2024 ще се проведе в Бургас

Заявки за тазгодишното издание на Фестивала ще се приемат до 18 април

21:24 - 28.03.2024
Важно днес

Радан Кънев: Партия ГЕРБ пожела да има избори и си ги получи

Евродепутатът не смята, че промените в конституцията, могат да доведат до криза

18:31 - 28.03.2024
Важно днес

Сарафов, Гешев и Цацаров са извикани на изслушване в комисията за Нотариуса

Последните трима главни прокурори ще бъдат изслушани във връзка с мрежата около Нотариуса

18:24 - 28.03.2024
Технологии

Сам Банкман-Фрийд беше осъден на 25 години затвор за финансови измами

Фрийд каза пред съда, че съжалява.

17:55 - 28.03.2024
Живот

Бонуси от $75 хил. за всяко родено дете. Как Южна Корея се бори с демографската криза

Компании обещават хиляди долари бонуси за тези свои служители, които решат да станат родители

17:22 - 28.03.2024
Важно днес

Хванаха дипломатическа кола с мигранти на "Капитан Андреево"

По информация на телевизията зад волана на автомобила е бил виетнамски гражданин с дипломатически имунитет.

17:06 - 28.03.2024
Важно днес

Нова предизборна рокада в Митниците: Павел Манченко поема столичната служба

Герой от записите "Ало, Ваньо" ще управлява Митници София

16:30 - 28.03.2024