Седемте рилски езера и съоръженията там отново станаха повод за разговор, след като Мира Добрева сигнализира, че не са я допуснали в хижа "Рилски езера" по време на буря, защото била с малко куче.

Действието се развива през уикенда. Добрева е на Седемте рилски езера по работа, заедно с екип. Внезапно започва силна буря, лифтът спира, защото за кратко пада и градушка. Единственият начин хората в планината да се подслонят, е да влязат в хижа "Рилски езера". 

По цял свят предназначението на хижите е да помагат на хора в планината, които имат нужда от подслон или напитка. 

Оказва се обаче, че стопаните на кучета нямат шанс да се скрият от бурята, защото "РЗИ не позволява". Мира Добрева, както и други хора с по-голямо куче, порода немска овчарка, са уведомени за това от мъж с „анцуг, дебел ланец и златен пръстен“ и арогантно поведение. 

Водещата на „Отблизо“ по БНТ 1 разкри за случилото се във Facebook в неделя, когато публикува видео от стълбите пред хижата. Тя и редакторката ѝ са прекарали един час под дъжда и вятъра навън, преди да им позволят да влязат и да се подслонят в тесен коридор.

"Бяхме супер мокри, навън беше порой, преди това имаше и градушка. Лифтът спря заради нея, казаха, че е опасно да работи. Заявиха, че ще трябва да чакаме, затова да отидем в хижата“, разказа Мира Добрева пред "Булевард България".

„Там ни изгониха и нямаше къде да седнем, освен под тази стряха, която снимах. Аз не бях на почивка, а на работа – снимахме на Рилските езера. Духаше жесток вятър, а аз съм с мигрена“, казва Добрева. "Нито за секунда не съм парадирала коя съм, бях с качулка и с очила. Аз съм там като човек в планината."

Тук говорим за тотална липса на човещина, апатия, състрадание. Сблъскваш се с хора с анцузи и ланци, които те гонят най-безпардонно“, заяви тя.

„Толкова се радвам, че не ме познаха, защото това нямаше да се случи, ако ме бяха познали. Ще се отнесат така с всички хора, освен ако не им оставят много пари. Изконната българска дума хижар крие друго послание в себе си, хижарите не са ресторантьори“, каза журналистката.

Според Правилника за вътрешния ред в туристическите хижи – те са отворени през всяко време на годината и денонощието. В тях получава подслон всеки, който има редовен документ за самоличност. Всеки български или чужд гражданин има право на подслон и ползуване от инвентара на всяка хижа. Домакинът има задължение „да посреща приветливо посетителите и да се отнася внимателно с тях“. В целия свят хижарите са длъжни да оказват помощ и да спасяват хора, давайки им подслон.

В един момент хижарите очевидно все пак се усещат, че Мира Добрева е публична личност и ѝ предлагат да влезе вътре, но в тесен коридор. „Стояхме там 5 часа прави. И накрая казват – ето, приютихме ви“.

От хижа „Рилски езера“ публикуваха видео във Facebook, в което се вижда как Мира Добрева влиза именно в този коридор. Администраторите на страницата пишат, че отказът им да настанят журналистката бил „невярна информация“.

„Истината е, че те искаха да влязат в столовата, в която по разпоредби на РЗИ не се допускат животни (независимо от породата и теглото им). Обяснихме им, че няма как да посетят зоната за хранене, но може да останат в скиорната. Това предложение очевидно е било под нивото им, защото, след като прекараха в хижата известно време, са направили свои снимки немили-недраги отпред“, твърдят от хижа „Рилски езера“.

Мира Добрева е категорична, че не е демонстрирала нищо, нямала е и претенции къде да влезе, а просто е искала подслон, докато лифтът отново бъде пуснат. Хората с немската овчарка са оставени отвън под стрехата на близък кладенец.

В социалните мрежи се надигна вълна от подкрепа за телевизионната водеща. Десетки коментари показват, че и други хора са имали подобен опит на тази хижа.

Дружеството, което оперира с хижа "Рилски езера", е собственост на Тома Бельовски от 2019 г. насам. Той е тъст на Пламен Галев и преди две години е поел част от туристическия му бизнес, според "България днес". Галев и Ангел Христов, по-известни като братя Галеви, са в неизвестност от 2012 г., когато бяха осъдени съответно като лидер и участник в престъпна група за рекет.

Бельовски е управител на фирма „Атомик Инвест“, която според Търговския регистър е с предмет на дейност „строителство на въжена линия“ от хижа „Пионерска“ до хижа „Рилски езера“, използване, поддръжка и събиране на приходите от нея. Действителните собственици на фирмата са няколко офшорки от Кипър и Британските Вирджински острови, представлявани от Ивайло Иванов и Ивайло Проданов, и община Сапарава баня.

От коментарите в публикацията на Добрева се разбира, че на лифта има и друга схема, в която всеки човек плаща по 20 лева за качване, но после въжената линия по някакви причини се спира и за да ти пратят джип за слизане, трябва да платиш още 15 лева на човек и на ръка.

Мира Добрева също слиза, ползвайки тази услуга. Получава фискален документ, след като изрично го поисква, и на него пише, че е закупила "буркан сладко". Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Ивайло Дончев - фотографът на "летящите" хора

Срещаме се с Ивайло, за да си поговорим за силата на предизвикателствата в личната еволюция, какво му помага да си организира ежедневието, какво го държи продуктивен

"Отровата винаги оставя следа": Документалният филм "Навални" ще е достъпен в HBO Max

"Отровата винаги оставя следа" казват създателите на продукцията

Папа Франциск към Петков: Корупцията е болест, а младите политици са единственият начин тя да бъде изкоренена

Министър-председателят е в Рим и Ватикана за традиционно по повод 24 май посещение

Животът в Русия след инвазията: зловещи затворени витрини и масов страх от мобилизация

Войната в Украйна застигна и Русия - не с крилати ракети, а под формата на санкции, които промениха животът в страната

Зеленски пред Давос: Украйна се нуждае от поне 5 млрд. долара месечно и още оръжия

Украинският президент се включи онлайн в Световния икономически форум

Байдън: САЩ са готови да защитят Тайван с военна сила

Според Байдън няма опасност подобно събитие скоро да се случи

Кирил Петков ще търси подкрепа и от опозицията по въпроса за Северна Македония

"Бъдещето на нашата съседка е толкова важен въпрос, че дори коалицията няма право сама да го направи", каза Петков

Доживотен затвор: Украински съд осъди първи руски войник за убийство на цивилен гражданин

Присъдата е по първото дело за военни престъпления, извършени от руски бойци от началото на войната на Русия в Украйна

Радев иска да чуе какво мисли Петков за Северна Македония преди да свика КСНС

Държавният глава се обърна към хората в Северна Македония и ги призова "по-бързо да се освободят от идеологическите окови на тоталитарното югославско минало"