"Мисията невъзможна" за Том Круз. Норвегия му отказа снимки на архипелага Шпицберген

За Том Круз някои мисии изглежда наистина са невъзможни. Продуцентите на последния филм от филмовата поредица „Мисията невъзможна“ се отказаха от опитите си да получат разрешение да снимат на архипелага Шпицберген (известен и с името Свалбард) в Норвегия. Страната отказа да допусне снимачния екип до защитената арктическа местност.

Създателите на "Мисията невъзможна 7: Пълна разплата - втора част" са опитали да оспорят решението на губернатора на Шпицберген, който по-рано им е отказал да снимат в района, където белите мечки са повече от хората.

Местните власти не одобриха поисканото от продуцентите кацане на 40 хеликоптера на различни места, като се позоваха на опасения за безпокойство на дивата природа.

Според обществения телевизионен оператор NRK снимките на някои сцени са започнали в Шпицберген тази седмица с екипи на място. Корабът PolarXplorer, който е бил нает за продукцията, е акостирал в Лонгиърбиен - и административен център на Шпицберген.

Актьорът Том Круз е отказал коментар по въпроса, а пред местния вестник Svalbardposten каза само: "Прекрасно е да съм тук."

Продуцентската компания зад филма PolarX се опитваше да накара норвежката агенция по околна среда да отмени решението на губернатора, но това не доведе до резултат.

Снимка от архипелага Свалбард в Норвегия

"Бяхме информирани, че екипът на филмовата продукция току-що се е отказал от жалбата до нашата агенция по този въпрос. Продуцентската компания заяви, че има други решения. Повече няма да се занимаваме с жалбата, защото те са я оттеглили", заяви говорител на агенцията.

Говорител на PolarX отказва да коментира въпроса, позовавайки се на общо споразумение за неразкриване на информация от снимачната площадка.

Според писмо, изпратено от адвокатите на продуцентската компания, в крайна сметка има някакво взето решение по случая.

"Макар че жалбата до норвежката агенция по околна среда беше счетена за необходима поради значителния времеви натиск, продукцията непрекъснато работи по алтернативни решения. Тази работа беше успешна и страните вече не смятат за необходимо да се занимават с жалбата", се казва в писмото.

Местните медии съобщават, че решението на властите се основава на Закона за околната среда на Шпицберген, който изисква движението по архипелага "да не уврежда или влошава природната среда... или да води до ненужно безпокойство на хората или дивата природа".

Шпицберген, чието население наброява 2700 души, е убежище за голямо разнообразие от животински видове, включително полярни лисици, брадати тюлени, моржове, северни елени, 12 вида китове и около 3000 бели мечки.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Терапевтът ви не помага? Опитайте с кон

Конете помагат не само на нас, но и ние на тях

11:00 - 29.03.2024
Важно днес

Община Марица ще дари средства за транспортирането на загиналите в Германия българи

Общинските съветници са гласували единодушно дарението.

09:12 - 29.03.2024
Бизнес

Алесандро Микеле е новият творчески директор на Valentino

За първи път сред задълженията му ще бъде дизайнът на модни колекции за висшата мода

07:46 - 29.03.2024
Важно днес

Русия отново атакува енергийната инфраструктура на Украйна

При една от атаките е пострадало 5-годишно момиченце

07:46 - 29.03.2024
Бизнес

ФАРА 2024 ще се проведе в Бургас

Заявки за тазгодишното издание на Фестивала ще се приемат до 18 април

21:24 - 28.03.2024