Мистериозен обект на плажа: Австралия разследва голям неизвестен предмет, появил се от океана Снимка: © Reddit

Властите в Австралия разследват особено мистериозен случай - неидентифициран предмет с формата на купол се е озовал на плаж в западната част на страната. Към момента не се знае какво точно представлява той, нито откъде идва - но потребители в социалните мрежи побързаха да започнат дискусии около мистериозното съоражение.

То представлява голям метален цилиндър в златист цвят. Намерен е от местни жители в събота на плажа Грийн Хед - близо до залива Юриен. Федералните власти го изследват, като обектът вече е прегледан и от военните. Заради риск за безопасността на местните първоначално полицията помоли хората да спазват дистанция от предмета, но по-късно химически анализ показа, че той е "безопасен и понастоящем няма риск за обществото".

"Искаме да уверим обществото, че активно участваме в съвместни усилия с различни щатски и федерални агенции, за да определим произхода и естеството на предмета", се казва в изявление на силите на реда.

Жителите около плажа Грийн Хед заявиха, че цилиндърът е бил широк около 2,5 м и дълъг между 2,5 м и 3 м, като е покрит с корали - което навярно означава, че е плавал известно време в океана. От видеоклипове с социалните мрежи изглежда, че цилиндърът е частично повреден.

Found on a beach in Western Australia. r/whatisthisthing helped ID it as space material. Can anyone help detemerming what kind of launch system?
by u/General_Armadillo_72 in space

Засега същността и произхода му остават загадка за полицията, но в социалните мрежи вече се появиха теории. Някои смятат, че предметът може да е част от разбил се самолет. Полицията обаче вече отхвърли идеята, че това е частица от изчезналия през март 2014 г. полет MH370, който се изгуби по марушрута Куала Лумпур - Пекин.

Във форума Reddit потребители спекулират с мистерията, като някои твърдят, че това на практика е част от индийската ракета PSLV.

Говорител на Австралийската космическа агенция заяви, че институцията също участва в идентифицирането на обекта:

"Агенцията работи, за да потвърди дали обектът може да е част от чуждестранна космическа ракета-носител, която е изплувала на брега. Поддържаме връзка със световни партньори, които може да са в състояние да предоставят информация за него".

Пред британската медия BBC експертът по авиация Джефри Томас също обяснява, че предметът може да е горивен резервоар от ракета, която е паднала в Индийския океан на някакъв етап през последните 12 месеца. Австралийската космическа агенция не изключва тази възможност.

Австралийската космическа агенция заяви, че е възможно гигантският цилиндър да е паднал от "чуждестранна космическа ракета-носител" и ще поддържа връзка с други международни агенции.

Очаква се скоро обектът да бъде преместен от плажа, а дотогава покрай него е установена забранена зона, от която гражданите да стоят настрана.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Европейски дневници

ЕС се готви да разследва Facebook и Instagram, включително за прокремълска пропаганда

ЕС ще проверява работата на Meta с руската дезинформация в социалните ѝ мрежи

17:23 - 29.04.2024
Важно днес

Ердоган с важно послание към НАТО, подкрепи Марк Рюте за нов генерален секретар

Нидерландският премиер е сочен за фаворит за поста на Йенс Столтенберг

15:21 - 29.04.2024
Важно днес

Никола Минчев отрича да има нещо общо с казуса с подписите за "Корал"

Прокуратурата призна, че от август 2023 г. се занимава с казуса

14:32 - 29.04.2024
Важно днес

"Политиката може да е брутална". Най-младият първи министър на Шотландия подаде оставка

Хумза Йосаф положи клетва точно преди 13 месеца

14:17 - 29.04.2024
Технологии

Няма ляво, няма дясно - Huwei FreeClip и синия океан от възможности 

Дизайнът не е случаен – този модел попада в нова категория - т.нар. open fit

13:00 - 29.04.2024
Важно днес

Отказва ли се Санчес от премиерския пост след разследването за корупция срещу жена му

Премиерът на Испания обяви своето решение, след като пет дни спря да изпълнява публичните си задължения

12:22 - 29.04.2024