Митовете за 40-те лева: кой и как ще получава помощта за бежанците от Украйна? Снимка: © Getty Images

Украинските бежанци в България ще имат право на помощ в размер на до 40 лв. на ден за срок от 3 месеца - това е решението на Министерски съвет за осигуряване на подкрепа на хората, избягали от войната в Украйна.

Парите обаче няма да се отпускат "на калпак" на бежанците, каквито твърдения се разпространяват през последните дни.

Средствата са предназначени за покриване на нощувка и храноден в конкретно описани места за настаняване - хотелите, категоризирани и регистрирани в Националния туристически регистър, обекти на общините и държавата, ученически и студентски общежития.

Ако украински бежанци бъдат настанени под наем в частни жилища, собствениците им няма да получават помощта от 40 лв./ден - поне към настоящия момент.

И още: за да имат право на достъп до средствата, гражданите на Украйна ще трябва да се регистрират за т.нар. "временна закрила" в България в срок до 31 март.

Това става ясно от разясненията, които дават Венелина Червенкова (Министерство на туризма) и Красимира Величкова (съветник на вицепремиера Калина Константинова) пред "Дарик".

"Съгласно приетата програма за ползване на хуманитарна помощ тези лица ще имат право да получават 40 лв. - всъщност собствениците на местата за настаняване на такива лица за нощувка и храноден, т.е. закуска, обяд и вечеря. В момента разписваме точни указания какви документи ще трябва да подават хотелиерите, за да получат въпросната помощ. Решението е на хотелиера дали иска да преима бежанци или туристи", каза Червенкова.

Вълната от Украйна към България е значителна на фона на по-ранните миграционни кризи - само за две седмици в страната са влезли около 30 000 души, включително 9000 деца. За сметка на това, през цялата 2015 г. в България са пристигнали 21 000 чужденци, търсещи убежище.

Въпреки това собствениците на хотели са поели ангажимент да помагат за настаняването на хората, независимо от наближаващото начало на туристическия сезон.

"Този туристически сезон все пак също ще бъде особен. Ние няма да имаме руските туристи", посочи Красимира Величкова.

Собствениците на по-големи туристически бази в момента имат по-голям интерес да приемат пристигащите бежанци от Украйна.

Ако има риск подкрепата от 40 лв. на човек да се окаже недостатъчна за издръжката на местата на настаняване, може да се мисли и за увеличаването й, за да не се окаже, че хората ще останат без подслон.

Причината да не се отпускат средства за хората, които настаняват бежанци в частни домове, е, че държавата няма механизъм за контрол - т.е. кога, колко души и за какъв период от време са приети в съответното лично жилище.

Това опровергава лансираните версии от страна на хора като Румен Драганов (Институт за анализи и оценки в туризма), който твърдеше, че хотелите не били мястото за настаняване на украинци, защото това била "несвойствена дейност", а държавната помощ била достатъчна, за да си наемат "спокойно квартира", където предлагането е "огромно".

В хотелските бази вече има изградени контролни системи, а държавата в момента няма капацитет да проверява останалите места, пускани свободно под наем.

Всички хора от Украйна, които се регистрират и поискат временна закрила, ще имат право и на социална подкрепа. Какви ще са конкретните й размери, все още се обсъжда, каза Красимира Величкова.

Статут на временна закрила от следващата седмица ще може да се поиска във всяко районно полицейско управление на страната. Експертите призовават украинските граждани и хората, които им помагат в България, да се възползват от процедурата за временна закрила, а не да кандидатстват за т.нар. "международна закрила" пред Агенцията по бежанците.

Статутът ще даде възможност на хората да получат право на социална или медицинска помощ (тя ще се предоставя на хора с хронични заболявания, възрастни хора, деца, бременни жени, хора с увреждания след регистрация).

В шест гранични пункта в България ще бъдат изградени пунктове за регистрация и подаване на заявление за временна закрила - картата им ще се издава незабавно.

До тях ще има буферна зона за посрещане с дежурен лекар за спешни случаи, предоставяне на храна, топли напитки, хигиенни пакети, информация с брошури, доброволци и др.

"90% от хората, които влизат, са жени с деца. При подобни големи движения на хора рискът за трафик се увеличава. Ще има допълнителни проверки за безопасността на децата, които не са придружени от родител", каза още Величкова.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

"Моментът на истината": Правителството на Макрон е изправено пред вот на недоверие

Два вота на недоверие ще бъдат гласувани във френското правителство

17:10 - 20.03.2023

VW в капана GAZ: Германският гигант се оказа заклещен в Русия

Кремъл направи напускането на компании от „неприятелски“ държави трудно и създаде условия за национализация на частни активи

16:31 - 20.03.2023

По ушите ще го познаете. Използва ли Путин двойник при визитата си в Крим и Мариупол?

Истината за това дали Путин използва двойник може да се крие в ушите на президента

15:47 - 20.03.2023

Рупърт Мърдок ще се жени за пети път на 92 г.: "Дано това влюбване да ми е последно"

Годеницата на медийния магнат се запознава с него преди половин година

15:46 - 20.03.2023

Големите губещи от "брака по сметка" между UBS и Credit Suisse

Притежателите на т.нар. AT1-облигации на Credit Suisse са възмутени от сделката

14:25 - 20.03.2023

НАП отчете 9% ръст в приходите от ДДС спрямо 2022 г. - по-нисък от инфлацията

Директорът на агенцията обвинява ПП в "политически спекулации"

13:08 - 20.03.2023

Брус Уилис на 68. Съпругата му споделя за скръбта си от диагнозата на актьора

Той страда от бързоразвиваща се форма на деменция

13:05 - 20.03.2023