Митовете за 40-те лева: кой и как ще получава помощта за бежанците от Украйна? Снимка: © Getty Images

Украинските бежанци в България ще имат право на помощ в размер на до 40 лв. на ден за срок от 3 месеца - това е решението на Министерски съвет за осигуряване на подкрепа на хората, избягали от войната в Украйна.

Парите обаче няма да се отпускат "на калпак" на бежанците, каквито твърдения се разпространяват през последните дни.

Средствата са предназначени за покриване на нощувка и храноден в конкретно описани места за настаняване - хотелите, категоризирани и регистрирани в Националния туристически регистър, обекти на общините и държавата, ученически и студентски общежития.

Ако украински бежанци бъдат настанени под наем в частни жилища, собствениците им няма да получават помощта от 40 лв./ден - поне към настоящия момент.

И още: за да имат право на достъп до средствата, гражданите на Украйна ще трябва да се регистрират за т.нар. "временна закрила" в България в срок до 31 март.

Това става ясно от разясненията, които дават Венелина Червенкова (Министерство на туризма) и Красимира Величкова (съветник на вицепремиера Калина Константинова) пред "Дарик".

"Съгласно приетата програма за ползване на хуманитарна помощ тези лица ще имат право да получават 40 лв. - всъщност собствениците на местата за настаняване на такива лица за нощувка и храноден, т.е. закуска, обяд и вечеря. В момента разписваме точни указания какви документи ще трябва да подават хотелиерите, за да получат въпросната помощ. Решението е на хотелиера дали иска да преима бежанци или туристи", каза Червенкова.

Вълната от Украйна към България е значителна на фона на по-ранните миграционни кризи - само за две седмици в страната са влезли около 30 000 души, включително 9000 деца. За сметка на това, през цялата 2015 г. в България са пристигнали 21 000 чужденци, търсещи убежище.

Въпреки това собствениците на хотели са поели ангажимент да помагат за настаняването на хората, независимо от наближаващото начало на туристическия сезон.

"Този туристически сезон все пак също ще бъде особен. Ние няма да имаме руските туристи", посочи Красимира Величкова.

Собствениците на по-големи туристически бази в момента имат по-голям интерес да приемат пристигащите бежанци от Украйна.

Ако има риск подкрепата от 40 лв. на човек да се окаже недостатъчна за издръжката на местата на настаняване, може да се мисли и за увеличаването й, за да не се окаже, че хората ще останат без подслон.

Причината да не се отпускат средства за хората, които настаняват бежанци в частни домове, е, че държавата няма механизъм за контрол - т.е. кога, колко души и за какъв период от време са приети в съответното лично жилище.

Това опровергава лансираните версии от страна на хора като Румен Драганов (Институт за анализи и оценки в туризма), който твърдеше, че хотелите не били мястото за настаняване на украинци, защото това била "несвойствена дейност", а държавната помощ била достатъчна, за да си наемат "спокойно квартира", където предлагането е "огромно".

В хотелските бази вече има изградени контролни системи, а държавата в момента няма капацитет да проверява останалите места, пускани свободно под наем.

Всички хора от Украйна, които се регистрират и поискат временна закрила, ще имат право и на социална подкрепа. Какви ще са конкретните й размери, все още се обсъжда, каза Красимира Величкова.

Статут на временна закрила от следващата седмица ще може да се поиска във всяко районно полицейско управление на страната. Експертите призовават украинските граждани и хората, които им помагат в България, да се възползват от процедурата за временна закрила, а не да кандидатстват за т.нар. "международна закрила" пред Агенцията по бежанците.

Статутът ще даде възможност на хората да получат право на социална или медицинска помощ (тя ще се предоставя на хора с хронични заболявания, възрастни хора, деца, бременни жени, хора с увреждания след регистрация).

В шест гранични пункта в България ще бъдат изградени пунктове за регистрация и подаване на заявление за временна закрила - картата им ще се издава незабавно.

До тях ще има буферна зона за посрещане с дежурен лекар за спешни случаи, предоставяне на храна, топли напитки, хигиенни пакети, информация с брошури, доброволци и др.

"90% от хората, които влизат, са жени с деца. При подобни големи движения на хора рискът за трафик се увеличава. Ще има допълнителни проверки за безопасността на децата, които не са придружени от родител", каза още Величкова.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Между Велики Преслав и Челе ди Булгерия в Италия - 23-ма мотористи сбъдват една мечта

Членовете на IMRG ще предадат специално послание между двата побратимени града

11:22 - 22.06.2024
Важно днес

Кметът на "Илинден" Емил Бранчевски е отстранен

Всички участия следва да се прекратят с началото на мандата

09:02 - 22.06.2024
Бизнес

"Оземпик" вдигна продажбите на по-малък размери дрехи и вече променя модната индустрия

Загубата на тегло кара все повече американци да обновяват гардероба си

08:59 - 22.06.2024