"Мижав интерес": успешен бранд в една стъпка

Милиони висококреативни хора работят всеки ден от 9 до 18 ч в лъскавите офиси на маркетинга и рекламата по цял свят.

Провеждат се брейнсторминги, пишат се мейли, правят се презентации, крадат се кадри, учредяват се награди, копирайтърите мислят, криейтив директорите мислят, дизайнерите мислят, акаунтите мислят, дори бранд мениджърите мислят. Прави се медия планиране, подхожда се психологически към таргета, организират се още брейнсторминги, ходи се на срещи с клиенти, пие се, пуши се и пак се мисли. Зорът е огромен, а продуктът, който се очаква от всички тези неимоверни усилия, е добрата идея.

Отдавна е ясно, че в рекламата добрата идея е всичко.

Това, което обаче така и не става ясно, е че добрата идея притеснително рядко е плод на мощен напън.

Вижте Панайот Панайотов. Певецът събра погледите на "цяла България" с негодуванието си срещу Кичка Бодурова и с един небрежен фейсбук пост постигна това, към което цялата рекламна индустрия се стреми: разпознаваемост, спотанни потребителски мемета, популярност, култов статус. Без да иска, Панайотов създаде бранд.

На 7 август певецът ще представи и новата си песен "Мижав интерес" на Spice Music Festival в Бургас, на 10-и ще пее в Kino Cabana и изобщо по всичко личи, че професионалното му бъдеще свети ярко на небосвода на бъгарската попкултура и нетърпеливо го очаква.

Може и да се подигравате на Панайотов, както се подигравахте на Джорджано, на Икебаната, на Папи Ханс, на Константин Кунчев по прякор Косе Босе и други музикални супернови, които избухваха на сцената на някое риалити или на екрана и бързо се стопяваха досущ като падащи звезди, но подигравките са си за ваша сметка. Папи Ханс завинаги оскверни всеки кекс с едноименната си песен, след което се бухна в бурните води на рекламата, "Отиваме на купон" се татуира върху кожата на софийския жаргон, а хората, които не са си припявали "От икебана дървесата ги боли" сигурно са двама: Лили Иванова и Кичка Бодурова.

Разликата между тези успешни криейтиви и недотам успешните криейтиви, на които всекидневно ставаме свидетели в консумацията си на реклами, е автентичността. Не мисля, че Панайотов е правил брейнсторминг с колеги и се е чудил дали да напише "мижав интерес" или "минимален интерес". Нито че когато Валери Божинов избухна с "Малко коте, секс има ли", лафът му е бил плод на годишна маркетингова стратегия.

Добрите лафове и хубавото чувство за хумор са спонтанни. Затова разказването на виц, разбирайте, чужда смешка, никога не е толкова смешно, колкото импулсивната шега. В някои неща трябва да се вложат огромни усилия, но в други усилията са противопоказни.

Смешното и проникновеното рядко са резултат от усилен и продължителен труд, но в бизнеса със смеха това сякаш не се разбира. Вероятно поради това огромна част от лафовете като "мижав интерес" у нас идват от хора, които не са разбрали, че се шегуват, а не от криейтив агенциите, стендъп комиците и меланхоличните хумористични предавания.

Та ако искате да създадете бранд, вдъхновете се от Панайот Панайотов, а не от учебниците по маркетинг и реклама. Междувременно той очаква "пълна зала" в Kino Cabana и вероятно ще я получи.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Столтенберг от Киев: Украинците се борят за свободата си. Москва се бори за имперски илюзии

НАТО е сключила договори за боеприпаси за Украйна на стойност 2,4 млрд. евро

17:41 - 28.09.2023

Дрогиран шофьор на камион уби 23-годишна жена в аварийната лента на АМ "Тракия"

Камион блъсна автомобил, спрял в аварийната лента заради спукана гума

16:59 - 28.09.2023

Кои са кандидатите за кмет на Варна?

Десет кандидати се борят за кметското място във Варна

16:07 - 28.09.2023

Кои са кандидатите за кмет на София?

Общо 22 кандидати се борят за кметското място в София

15:49 - 28.09.2023