Руснаците не харесват местния заместител на IKEA - качеството е лошо и няма кюфтенца Снимка: © Getty Images

След като повечето западни компании се изтеглиха от руския пазар в отговор на войната в Украйна, търговските центрове в Москва се изпълниха с техни руски копия. Едно от тях е алтернативният вариант на шведската компания за мебели IKEA. Рускоезичното издание "The Moscow Times", базирано в Нидерландия, тръгва на обиколка по щандовете на магазина "Гуд Лакк" (Good Luck, в превод "добър късмет"), който отвори врати по-рано този месец на мястото на шведския мебелен гигант.

Клиентите биват посрещнати на входа от синьо-жълт интериор - точно в цветовете на бранда IKEA.

Едни от първите артикули, които се виждат, са мебели за детска стая, върху които са поставени руски буквари, а рафтовете на етажерките са украсени със стари съветски речници. Много от изложените продукти, включително столове, маси и библиотеки - са почти неразличими от тези, продавани преди в IKEA.

Въпреки някои очевидни прилики, клиентите казват пред "The Moscow Times", че този руски заместител не отговаря на стандартите за качество, поставени от марката, на която се опитва да подражава.

В продължение на повече от двайсет години руснаците, които търсеха минималистични мебели на достъпни цени, пазаруваха от шведската марка, чиято дейност на руския пазар включваше 12 магазина, 4 фабрики и над 10 хил. служители към момента преди нейното напускане.

След началото на войната в Украйна тя се изтегли заедно с много други западни марки като McDonalds, Starbucks и Zarа, които също бяха заместени от свои руски копия. Собствеността на IKEA беше продадена на други собственици при условие, че ще работят под нова марка. Впоследствие шведският гигант продаде последната си фабрика за мебели през март 2023 г. - година след като започна да разпродава активите си в Русия.

Снимка на магазина "Гуд Лакк" в Русия

Екипът, който в момента стои зад "Гуд Лакк", преди това е работил по развитието на търговията на дребно на IKEA в Русия, а много от служителите също са работили в шведската компания. Плановете на руския заместител са в крайна сметка да отвори близо 1000 свои обекта, включително и в съседен Беларус.

Междувременно през април там също се появи клонинг на мебелния гигант, който се казва Swed House. В него също все още се продават оригиналните продукти на първоначалната марка и всички артикули се произвеждат в същите фабрики.

"Гуд Лакк" твърди, че клиентите няма да могат да разберат разликата между нейните продукти и тези от IKEA.

"Напускането на IKEA не е причина да се откажете от интериорния дизайн, който обичате. Благодарение на "Гуд Лакк" сега можете да купувате същите продукти, както преди. Дизайнът, качеството, лекотата на закупуване и простотата на сглобяване остават същите. А сега имената са по-лесни за произнасяне и запомняне", пише компанията на своя уебсайт.

Шведските имена вече ги няма. "Търсете ИНГУ, BILLY има своя заместник тук", обявява новият магазин, визирайки най-известната библиотека в света, създадена като дизайн през 1979 година.

Продуктите в руския магазин приличат на шведските оригинали, но са организирани едва в осем категории за най-основните неща като маси, столове и легла.

Компанията казва, че продължава да работи с доставчиците, които преди са работили за IKEA, което обяснява сходните модели на шведските стоки. Главният изпълнителен директор Антон Колчин заяви, че фирмата работи с 14 производители от Русия и Беларус, но не ги назова поименно.

Засега в магазините се предлагат само стоки за спалнята и хола. Докато човек може да прекара часове в разглеждане на многобройните етажи на IKEA, за клиентите на руското му копие това отнема само няколко минути заради липсата на редица стоки, включително кухни, посуда за хранене, текстил, спално бельо и аксесоари.

Руските клиенти за момента са лишени и от прочутите шведски кюфтенца, с които мебелната марка също е известна.

"Качеството също е различно", казва Алла пред "The Moscow Times", която пазарува в "Гуд Лакк" с дъщеря си. Момичето също се включва в разговора, за да сподели впечатленията си: "Честно казано, много е зле".


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Кино и сериали

Истинската история зад войната на зърнените закуски в „Unfrosted"

Конкуренцията между Kellog и Post е сравнявана с тази на Ford и General Motors

17:55 - 07.05.2024
Важно днес

Александър Дунчев и Мартин Заимов водят листи на "Зелено движение"

Бивш министър и депутати водят листите на "Зелено движение", които този път се явават самостоятелно на изборите

16:26 - 07.05.2024
Важно днес

ПП-ДБ обяви водачите на листите си. Атанасов и Бориславова не са сред тях

Вижте водачите в листите на ПП-ДБ за парламентарния вот

15:30 - 07.05.2024
Важно днес

Вижте кандидатите за евродепутати от листата на ПП-ДБ

ПП-ДБ обявиха листата с кандидатите им за евродепутати

15:08 - 07.05.2024
Важно днес

Васил Божков излезе от ареста срещу гаранция и се регистрира в ЦИК за вота "2 в 1"

Божков ще е водач на две листи за Народно събрание и на тази за ЕП

14:00 - 07.05.2024