Много повече от тенис: Благородната кауза на Федерер, Надал и Бил Гейтс Снимка: © twitter.com/rogerfederer

Въпрос: Къде може да срещнете на едно място бизнесмен милиардер, комик и две суперзвезди на тениса? Отговор: В благотворителния „Мач за Африка“.

За шести път от 2010 г. насам Роджър Федерер и неговата фондация организират благотворително събитие, с което да наберат средства за образователни програми за децата на континента. Тази година демонстративният мач ще се проведе в Кейптаун, Южна Африка, на 7 февруари, а освен 38-годишният швейцарец публиката ще забавляват още Рафаел Надал, съоснователят на „Майкрософт“ Бил Гейтс и местният комик, писател и продуцент Тревър Ноа.

Това ще бъде шестото издание на „Мача за Африка“ – традиция, която започна в Цюрих преди цяло десетилетие. Инициативата е организирана от Роджър Федерер, който се изправя срещу играч от топ 10 в опит да набере средства за фондацията си. До момента всеки един от демонстративните двубои е донесъл над 1 милион щатски долара, а тази година Рафаел Надал се надява сумата да е още по-голяма.

Федерер създава фондацията си през 2003 г., когато е още само на 22. В продължение на 16 години той помага на деца в Африка и в родната си Швейцария да получат добро образование. 38-годишният тенисист работи с местни организации в Ботсвана, Малави, Намибия, Южна Африка, Зимбабве, Замбия и Швейцария. От създаването на фондацията до момента Роджър е инвестирал над 52 милиона долара в образователни програми в 7000 основни училища и детски градини в тези страни, като е помогнал на над милион и половина деца.

„Открих фондацията на Коледа през 2003 г. и научих толкова много неща, просто защото бях част от нея. Тя ми позволява да окажа влияние и да направя разликата. Отидох в Етиопия и Южна Африка, защото мисля, че е много важно да видя обстановката. Всеки, който има възможност да помогне и да окаже някакво влияние, трябва да направи това. Не винаги е необходимо помощта да е финансова – факт, който някои хора подценяват. Може да бъде вдъхновяваща, може да става въпрос просто да отделиш малко от твоето време“, винаги е напомнял Роджър, който не основава фондацията си заради имидж, а защото наистина иска да направи нещо значимо.

Връзката на швейцареца с Южна Африка е по-специална, тъй като майка му е от тази страна.

„За 20 години кариера никога не съм играл в Южна Африка“, сподели Федерер. „И това е нещо, което не е редно, не ми даваше мира. Поправям една очевидна несправедливост, а и го правя за страхотна кауза. Като дете обожавах ваканциите си в тази страна, тя е много специална за мен“.

Преди да излезе на корта в Кейптаун обаче, той посети Намибия, за да види от първо лице как се развива образователната програма на фондацията му. Там се срещна и с малки деца, които му донесоха подаръци, и с по-големи ученици.

Сега обаче е време Роджър Федерер да зарадва феновете в Южна Африка с помощта на Рафа Надал и Бил Гейтс. 64-годишният съосновател на „Майкрософт“ по традиция участва в благотворителните инициативи на швейцареца. През 2017 г. той показа тенис уменията си в „Мача за Африка 4“, когато застана от едната страна на мрежата с Роджър и двамата спечелиха мача срещу Джон Иснър и Майк МакКрийди от „Pearl Jam“. Година по-късно Гейтс и Федерер победиха Джак Сок и Савана Гътри в Сан Хосе.

„Развълнуван съм да си партнирам отново с Роджър Федерер в „Мача за Африка“ в Кейптаун“, написа програмистът в Twitter. „Да играя редом до Роджър винаги е вълнуващо и нямам търпение да се изправя срещу Рафаел Надал и Тревър Ноа“.

Испанският тенисист също няма търпение. „Много съм щастлив да бъда в Кейптаун и да споделя това уникално събитие с моя приятел Роджър Федерер“, написа Рафа в Instagram. А швейцарецът отговори: „Благодаря за подкрепата, приятелю“.

Нещо много повече от тенис двубой – това ще бъде шестото издание на „Мача за Африка“, тъй като ще постави рекорд на Гинес. До момента най-посещаваната тенис среща е между Роджър Федерер и Александър Зверев, които играха демонстративен двубой в Мексико Сити в края на 2019 и събраха по трибуните 42,517 души. На Cape Town Stadium в петък вечер се очакват повече от 50 хиляди зрители.

Интересът към битката между Роджър Федерер и Рафаел Надал в Кейптаун бе толкова мащабен, че през септември всички 48,000 билета за събитието бяха разпродадени за едва десет минути. Впоследствие организаторите осигуриха допълнителни 2,670 входни талона. Цените в началото варираха от 10 долара до 150. Сега пропуските се предлагат на цени от 200 до 370 долара.

Пред Cape Town Stadium, където ще се проведе двубоят, ще има специална зона с големи екрани, на които срещата ще бъде излъчвана. В тази част ще могат да се вместят 7000 души, които също трябва да закупят билети.

Мястото е Кейптаун, часът е 19:00 българско време, а каузата – повече от благородна.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Главчев отиде при Радев, не е предлагал нови имена на министри (Обновена)

Президентът не иска Даниел Митов от ГЕРБ да е външен министър

07:29 - 19.04.2024
Важно днес

CNN: Израел е нанесъл удар на територията на Иран

Тел Авив не коментира дали стои зад експлозии до Исфахан, централен Иран

07:17 - 19.04.2024
Важно днес

Руските чиновници вече не могат да пътуват дори до "приятелски" страни

Забраната е заради опасения, че могат да изнесат тайни на Русия зад граница

19:49 - 18.04.2024
Важно днес

Нови санкции изолират Иран с цел да пречат на производството на дронове "Шахед"

Техеран атакува Израел с "Шахед", с тях и Русия стреля по Украйна

19:03 - 18.04.2024
Важно днес

МВР отчете 10 срещи на Бойко Рашков с обвинените в контрабанда баща и син

Новият шеф на "Митниците" питат депутатите как очакват обикновен митничар да е "юнак" срещу каналджиите

16:00 - 18.04.2024