Компанията за детски конструктори Lego от десетилетия прави партньорства с телевизионни продукции като Междузвездни Войни или Хари Потър, и те се радват на огромен успех. Lego направиха дори и комплекти, насочени към възрастни колекционери. Един пример е този посветен на сериала Приятели.

Тези колаборации обикновено са съпътствани от по-сложни лицензионни сделки, които понякога могат да доведат до проблем. Едва ли обаче от Lego са очаквали, че ще си навлекат проблем с едно 2-сантиметрово пластмасово яке, което е част от комплекта им по сериала на Netflix ,,Queer Eye"

Дизайнерът Джеймс Конканън твърди, че якето-играчка на Lego е ,,откровено копие“ на негов дизайн, правен за Антони Перовски, който играе главна роля в сериала.

Според модния дизайнер фигурката копира „уникалното разположение, координация и подредба на отделните художествени елементи“ върху якето.

Все пак якето на Lego има някои разлики като текста върху гърба и леко променените графични елементи. 

В съдебния иск Джеймс Конканън посочва, че от Netflix винаги са искали съгласието му, преди да използват негови дрехи в епизоди на ,,Queer Eye‘‘ от 2017 насам.

През годините Антони Поровски и дизайнерът стават приятели, като през 2018 г. актьорът изпраща на Конканън въпросното коженото яке, за да му го персонализира. Година по-късно Поровски се появява с него и в един епизод от четвърти сезон на сериала. Конканън твърди, че в този случай Netflix не са го уведомили, но приема случката за "приемлив пропуск".

Пресъздаването на якето в комплекта на Lego обаче се оказва проблем за Конканън. 

В делото се посочва, че след като дизайнерът вижда якето в комплекта (пуснат на пазара миналата година) се свързва с Lego.  Представител от обслужване на клиенти му предлага самия комплект като форма на компенсация и подарък за неговия шестгодишен син. Компектът представлява апартамента от сериала и се продава за $99,99. По-късно обаче друг представител на компанията се свързва с него и му съобщава, че не раздават продуктите си безплатно.

Когато адвокатът му официално сезира компанията за нарушението, юристите на Lego признават, че дизайнът на якето е копиран умишлено, но отхвърлят опита на Конканън да иска компенсация. Аргументът им е, че щом дизайнерът е дал якето на Поровски, значи, че Netflix имат подразбиращи се права да правят каквото си поискат, включително да позволят на Lego да го пресъздаде. 


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Министерството на културата сваля решетките от входа на НС

Вратите са монтирани в нарушение на Закона за културното наследство въпреки искането на НСО

Алисия Викандер е звездата в новия сериал на HBO

"Ирма Веп", или когато границите между роля и реалност изчезнат

OLX отчита скок от 71% в търсенето на имоти с цел наем

Най-търсени са двустайните апартаменти за наем и покупка, а най-слабо търсени са едно- и четиристайни

НС запази поста на Мирослав Иванов и сравни нивото на дебатите в зала с мач на "Светкавица"-Вълчи дол и "Ураган"-Суворово

Десислава Атанасова и Андрей Гюров премериха рейтинга на Народното събрание преди и след ГЕРБ

Ресторантьорите пак са недоволни - този път от ДДС на бирата и виното

Собствениците на заведения и хотели се оплакват от "целенасочен удар срещу бранша"

Видяхте ли "най-ясната снимка на слънцето, заснемана някога от НАСА?". Не, не сте

Автор на кадъра е фотограф, който твърди, че е ползвал снимки от телескопа си и ги е обработил софтуерно

Кой ще купи McDonald's в Русия?

Трима кандидати за сделка. Възможно е тя да е "непарична" - с опция веригата за бързо хранене някога да се завърне