Момичето, заради което женските баскетболни мачове са двойно по-скъпи от мъжките Снимка: © Getty Images

Десетки хора се редят на опашка пред и зад ъгъла, за да влязат в бар Sports Bra в Портланд, Орегон. Това е първият бар в света, в който се гледат само женски спортове - поне така го описва собственичката му Джени Нюген.

Въпреки че е средата на понеделник, това не пречи на ентусиазма на събралата се там тълпа, която изпива "три пъти" повече напитки, отколкото обикновено, разказва BBC.

Хората са там, за да гледат епичен мач от турнира по баскетбол за жени между отборите Iowa Hawkeyes и LSU Tigers, оглавен от суперзвездите Кейтлин Кларк и Ейнджъл Рийс.

От посетителите на Sports Bra до знаменитостите Леброн Джеймс и Травис Скот, повече от 12 милиона зрители се включват, за да гледат играта на живо. Това е най-гледаният колежански баскетболен мач някога.

Отборът на Университета в Айова побеждава този на Луизиана, поведен от 22-годишната Кейтлин Кларк, която отбелязва 41 точки.

Мачът е част от турнир, известен като March Madness, който се провежда ежегодно от 1939 г. насам. Организира го Националната колегиална атлетическа асоциация (NCAA).

Само за три седмици 68 от най-добрите колежански отбори се състезават в един шампионат.

March Madness е медийна лудост, при която милиони фенове гледат мачове денонощно дни наред. Десетилетия наред това важеше само за мъжкия турнир. Вече не.

Цените на билетите за женското първенство тази година струват средно два пъти повече от тези за мъже, като достигат до 11 000 долара.

Една от причините за този „преломен момент в женския баскетбол е талантът на поколението Кейтлин Кларк от Айова.", според Аманда Христович, репортер от Front Office Sports.

Другото е, че стремежът към равенство между половете в колежанския спорт е достигнал нова висота, добавя тя.

През 2024 г. NCAA подписа телевизионен договор със спортния канал ESPN, който оценява турнира за жени на 65 милиона долара годишно - повече от 10 пъти повече от предишната цена. Дори преди по-малко от пет години не бе възможно да се гледа всеки мач от турнира за жени на NCAA по национални предавания.

По-голямата сцена дава по-мащабна платформа на по-известните звезди. И Кларк - която е може би най-голямото име в спорта в момента - е основният двигател на шума.

Студентката е отбелязала над 3900 точки в кариерата си, повече от всеки друг колежански спортист, мъж или жена, в историята на NCAA.

Какво е „ефектът Кейтлин Кларк"

22-годишната Кейтлин Кларк от Университета в Айова се смята за една от най-великите баскетболистки в историята на колежа.

Често може да се засечете името ѝ в спортните заглавия, защото печели игри. Чупи рекорди. И пълни стадиони с разпродадени билети и посетители, нямащи грам търпение да я видят.

Мнозина се надяват просто да станат свидетели на прочутите ѝ удари от далечна дистанция, които носят на отбора по 3 точки за всеки кош, посочва BBC.

Тя може да вкара в коша от над 10 метра, а понякога от средата на игрището, като изстрелва топката над главите на опонентите с лекота. Разстоянието, от което Кейтлин Кларк стреля, често би било непосилно за средностатистическа баскетболистка.

Кларк наскоро счупи рекорда за най-много удари за три точки в един сезон - рекорд, който преди това се държеше от професионалния играч Стеф Къри.

Нейната звездна мощ - подчертана от повече от един милион последователи в Instagram - привлича множество нови фенове към спорта. Хората пътуват хиляди километри и харчат хиляди долари само за да я видят.

Феноменът на нейното влияние е наречен ефектът на Кейтлин Кларк".

Както при Тейлър Суифт, нейните изяви не само повишават цените на билетите, но също така повишават цените на хотелите и пълнят масите на ресторантите.

„Кейтлин Кларк е играч веднъж на поколение. Невероятна е и е вайръл. Тя е каналът, чрез който много хора откриха женския колежански баскетбол тази година", обяснява репортерката Христович от Front Office Sports.

Христович обаче се чуди „дали Кейтлин Кларк щеше да привлече същото внимание, което получава сега, преди 20 години? Вероятно не“.

„И това не е защото тя не би била толкова добра. Това е защото хората не обръщаха внимание“, пояснява тя.

Десетилетия наред турнирът за жени е „третиран като второкласно събитие“, според Христович.

Един пример е, че на турнира за жени не е било позволено да се използва запазеното лого на NCAA March Madness до сезон 2022.

Разрушаването на бариери

„Моментът, който е пред нас, е този, който се е оформял като снежна топка за последното поколение“, мисли Кейт Фейгън, бивша баскетболистка от университета в Колорадо и автор на книгата „Hoop Muses".

Има три основни повратни точки, разделени от десетилетия, пише BBC.

Първо, през 70-те години на миналия век NCAA е принудена да предостави справедливи спортни възможности на жените, когато федералният закон, известен като "Title IX", влезе в сила. След това, през 1996 г., създаването на Женската национална баскетболна лига даде път на младите жени и девойки играчи да стават професионални спортисти.

Третият основен катализатор пристига повече от 20 години по-късно в TikTok. През 2021 г. състезателка по баскетбол за жени от Орегонския университет публикува видеоклип, който сравнява тренировъчно пространство за турнири на NCAA за жени с такова, предоставено за мъже.

Разликите са огромни. Пространството за мъже включва редици от платформи за тренировки, оборудвани с дъмбели, щанги и тежести със стотици килограми. Съоръжението за жени има една кула от дъмбели, която достига 14 кг. и няколко постелки за йога.

Видеото става вирусно.

Последващо разследване от външна адвокатска кантора установява, че NCAA „дава приоритет на мъжкия баскетбол, като допринася за неравенството между половете“ и „значително подценява женския баскетбол като актив“.

След това NCAA извършва цялостна промяна, която включва разрешаване на женския турнир да използва бранда March Madness. Новият медиен договор с ESPN, който сега излъчва всички женски игри March Madness на множество платформи, е друг продукт в резултат на промяната.

„Винаги е имало страхотни играчи. Винаги е имало страхотни спортисти, но сега по-голяма група хора ги виждат. И честно казано е много по-добре, отколкото повечето си мислеха", коментира Памела Грунди, съавтор на „Shattering the Glass“, роман за женския баскетбол.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Главчев спря решението за частна детска болница. Инвеститорът също се отказа (Обновена)

Инвеститорът се отказа от създаването на педиатрично отделение

17:20 - 01.05.2024
Живот

"Мис изкуствен интелект" - първият в света конкурс търси най-красивия модел, генериран с AI

Създателите на конкурса се надяват събитието да се превърне в "Оскарите" в сферата на ИИ

17:16 - 01.05.2024
Важно днес

ПП-ДБ праща на ДАНС и прокуратурата решението за частна детска болница

Отношение по темата реши да вземе и съпреседателят на ДПС Делян Пеевски

14:52 - 01.05.2024
Важно днес

Полицейски щурм и арести на студенти в два американски университета

Сблъсъците са заради протести заради войната между Израел и "Хамас"

14:20 - 01.05.2024
Кино и сериали

Неудобната истина за насилието над деца в Холивуд

Нов документален сериал повдига важни въпроси, но не стига достатъчно далеч

13:24 - 01.05.2024
Важно днес

Радев и граждани въстанаха срещу проекта за частна детска болница, одобрен от кабинета "Главчев"

Фондация "Даная" ще съди държавата заради решението

12:27 - 01.05.2024
Живот

3 дълги уикенда през май и 7 неучебни дни за децата. Вижте кога почиваме

Кога ще почиваме този месец май?

11:52 - 01.05.2024
Важно днес

Министри на ПП ще водят листи. Денков ще е водач в два района

Двама депутати от ПП-ДБ ще участват само във вота за евродепутати

11:15 - 01.05.2024
Важно днес

Почина Пол Остър - "литературната суперзвезда" и автор на "Нюйоркска трилогия"

На 77-годишна възраст си отиде Пол Остър - един от най-значимите писатели на своето поколение

10:11 - 01.05.2024