Морската вода и пясъкът на плажа не могат да ни заразят с Covid-19 Снимка: © getty images

С началото на лятото и отпускането на епидемиологичните мерки назрява поредния въпрос - можем ли да ходим на плаж, без да се заразим? Според проучване на испанския Национален изследователски съвет отговорът е по-скоро "да".

Според изводите на труда наличието на сол и разреждането на вируса в морската вода ще намалят риска от разпространението на заразата - макар да липсват достатъчно конкретни данни за Covid-19, това се случва с другите вируси, за които такива има.

Според американските Центрове за контрол и превенция на болестите няма доказателство, че хората могат да прихванат коронавируса докато плуват, а експертите успокояват, че в големите водни площи, като морета, реки и океани, концентрацията му ще бъде толкова разредена, че ще шансът някой да се зарази е много нисък.

"Това е изключително малко вероятно," бяха думите на доктор Уилям Шафнър - професор по превентивна медицина и инфекциозни болести във Vanderbilt University Medical Center.

Пясъкът също представлява безопасна зона поради комбинацията от морска сол, ултравиолетова радиация от слънцето и високата му температура.

Големият риск остава струпването на хора

Макар учените да са единодушни в позицията си, че морската вода не е разпространител на вируса, те напомнят, че трябва да се следи за спазването на социалната дистанция по плажовете.

В морето препоръките за разстояние между хората остават същите, защото опасността от предаване на заразата чрез кашляне и кихане продължава да съществува и това не бива да се забравя.

Според изследване на научния отдел изучаващ почвата, водата и околната среда в Аризонския университет други коронавируси, като SARS например, могат да оцелеят в чешмяна вода на стайна температура до 12 дни, а в отпадъчни води на същата температура - до два или три дн.

В басейните ситуацията ситуацията обаче също не е благоприятна за разпространението на вируса поради наличието на хлор, който прочиства водата в тях. Именно заради това от 6 юни у нас вече е позволено посещението им при стриктна дезинфекция и спазване на дистанция.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Европейски дневници

Какво са "АПИ-та" и защо никой не иска да гледа как се правят наденица и европейски закони

Лидия Симова за работата на един политически сътрудник в ЕП

20:30 - 25.04.2024
Важно днес

Двама лидери, общо съобщение. ГЕРБ и ДПС се хвалят с 1 млрд. лв. за държавните мини

Трима министри от служебния кабинет на крака при Борисов и Пеевски

18:16 - 25.04.2024
Важно днес

Без да са го прочели, депутати от комисията "Митници" пратиха доклада си в прокуратурата

Но какво пише в документа така и не стана ясно

17:17 - 25.04.2024
Важно днес

Присъдата на Харви Уайнстийн за изнасилване е отменена от съда в Ню Йорк

72-годишният холивудски магнат все пак ще остане в затвора

17:15 - 25.04.2024
Важно днес

"Има риск нашата Европа да умре". Речта на Макрон в Сорбоната

Френският президент призова ЕС за реформи и отговор на рисковете

15:08 - 25.04.2024