Снимка: © getty images

С началото на лятото и отпускането на епидемиологичните мерки назрява поредния въпрос - можем ли да ходим на плаж, без да се заразим? Според проучване на испанския Национален изследователски съвет отговорът е по-скоро "да". 

Според изводите на труда наличието на сол и разреждането на вируса в морската вода ще намалят риска от разпространението на заразата - макар да липсват достатъчно конкретни данни за Covid-19, това се случва с другите вируси, за които такива има.

Според американските Центрове за контрол и превенция на болестите няма доказателство, че хората могат да прихванат коронавируса докато плуват, а експертите успокояват, че в големите водни площи, като морета, реки и океани, концентрацията му ще бъде толкова разредена, че ще шансът някой да се зарази е много нисък.

"Това е изключително малко вероятно," бяха думите на доктор Уилям Шафнър - професор по превентивна медицина и инфекциозни болести във Vanderbilt University Medical Center. 

Пясъкът също представлява безопасна зона поради комбинацията от морска сол, ултравиолетова радиация от слънцето и високата му температура. 

Големият риск остава струпването на хора

Макар учените да са единодушни в позицията си, че морската вода не е разпространител на вируса, те напомнят, че трябва да се следи за спазването на социалната дистанция по плажовете.

В морето препоръките за разстояние между хората остават същите, защото опасността от предаване на заразата чрез кашляне и кихане продължава да съществува и това не бива да се забравя. 

Според изследване на научния отдел изучаващ почвата, водата и околната среда в Аризонския университет други коронавируси, като SARS например, могат да оцелеят в чешмяна вода на стайна температура до 12 дни, а в отпадъчни води на същата температура - до два или три дн.

В басейните ситуацията ситуацията обаче също не е благоприятна за разпространението на вируса поради наличието на хлор, който прочиства водата в тях. Именно заради това от 6 юни у нас вече е позволено посещението им при стриктна дезинфекция и спазване на дистанция.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Адвокатурата няма да иска наказание за Петър Илиев заради плагиатството

Софийският адвокатски съвет отказа дисциплинарно дело срещу юриста

МОН опроверга Кацаров: Тестовете за Covid-19 не достигат дори за една седмица

Около 150 хил. тестове не стигат за връщане в клас на всички ученици

Платформата за билети за Arctic Monkeys била атакувана от "вторичния пазар"

Мениджмънтът на бандата отказал преместване на концерта на друго място в Бургас, което щяло да увеличи капацитета двойно

Нинова: Не сме се договаряли нито да съм първи председател на НС, нито да има ротация

"Нито едно от имената, които се спрягат за министри от БСП, не отговаря на истината"

Фаворитите за най-добър филм на "Оскари" 2022

10 предложения, които могат да попаднат сред номинираните

Бог е високо, МВР - далеко, а юмручното право отнема живот

Престъпленията стават компенсация на липсващия ред и правосъдие

Всички ученици ще могат да се върнат в клас от 6 декември

Стойчо Кацаров ще издаде нова заповед