Снимка: © getty images

С началото на лятото и отпускането на епидемиологичните мерки назрява поредния въпрос - можем ли да ходим на плаж, без да се заразим? Според проучване на испанския Национален изследователски съвет отговорът е по-скоро "да".

Според изводите на труда наличието на сол и разреждането на вируса в морската вода ще намалят риска от разпространението на заразата - макар да липсват достатъчно конкретни данни за Covid-19, това се случва с другите вируси, за които такива има.

Според американските Центрове за контрол и превенция на болестите няма доказателство, че хората могат да прихванат коронавируса докато плуват, а експертите успокояват, че в големите водни площи, като морета, реки и океани, концентрацията му ще бъде толкова разредена, че ще шансът някой да се зарази е много нисък.

"Това е изключително малко вероятно," бяха думите на доктор Уилям Шафнър - професор по превентивна медицина и инфекциозни болести във Vanderbilt University Medical Center.

Пясъкът също представлява безопасна зона поради комбинацията от морска сол, ултравиолетова радиация от слънцето и високата му температура.

Големият риск остава струпването на хора

Макар учените да са единодушни в позицията си, че морската вода не е разпространител на вируса, те напомнят, че трябва да се следи за спазването на социалната дистанция по плажовете.

В морето препоръките за разстояние между хората остават същите, защото опасността от предаване на заразата чрез кашляне и кихане продължава да съществува и това не бива да се забравя.

Според изследване на научния отдел изучаващ почвата, водата и околната среда в Аризонския университет други коронавируси, като SARS например, могат да оцелеят в чешмяна вода на стайна температура до 12 дни, а в отпадъчни води на същата температура - до два или три дн.

В басейните ситуацията ситуацията обаче също не е благоприятна за разпространението на вируса поради наличието на хлор, който прочиства водата в тях. Именно заради това от 6 юни у нас вече е позволено посещението им при стриктна дезинфекция и спазване на дистанция.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Салман Рушди беше нападнат по време на лекция

Нападателят на автора на "Сатанински строфи" е задържан

Българите в чужбина ще гласуват в 733 секции на 2 октомври

На последните избори бяха отчетени 225 785 гласа от чужбина

Бизнесът обвини "Булгаргаз", че купува газ с надценки за септември

Според служебния министър - сделката е станала на "доста добра цена"

Кадри от времето на ГЕРБ се озоваха на ключови позиции в служебния кабинет

Съветници, зам.-министри и нов шеф на тол системата имат стари връзки в ГЕРБ

Disney изпревари Netflix по брой абонати и стана номер едно в стрийминга

Само 16 месеца след пускането ѝ на световния пазар, Disney+ достигна до над 100 милиона абонати - постижение, което отне на Netflix цяло десетилетие.

"Авакс": Интерконекторът ще е готов не по-късно от първата седмица на септември

Строителите твърдят, че са на финала на предаването на обекта

Българското кино пак остана без пари заради скандали и "борба на кланове"

Втори пореден конкурс за финансиране на игрални филми е блокиран в съда

TikTok уж забрани руското съдържание, но то още е достъпно - и в Русия, и у нас

Европейско изследване откри руски акауни, които заобикалят ограниченията

МРРБ "отчете" недовършени обекти по газовата връзка с галерия от площадките

Малко по-рано компанията ICGB съобщи, че всички основни строителни дейности са приключени