Мощни експлозии разтърсиха АЕЦ Запорожие Снимка: © Getty Images

Мощни експлозии са разтърсили района около украинската атомна електроцентрала Запорожие, съобщи Международната агенция за атомна енергия МААЕ, цитирана от "Ал Джазира".

"При подновен обстрел както в близост до, така и на самия терен на най-голямата атомна електроцентрала в Европа, експертите на МААЕ докладваха на централата на Агенцията, че повече от дузина взривове са били чути за кратък период от време тази сутрин," се казва в изявлението.

Екипът на МААЕ е имал видимост към някои от експлозиите от прозорците си, но към момента щетите не са критични за ядрената безопасност и сигурност, гласи още съобщението.

Генералният директор на Агенцията Рафаел Мариано Гроси изрази безпокойството си от подновяването на военните действия около Запорожката ядрена централа:

"Новините от нашия екип вчера и тази сутрин са изключително притеснителни. Който и да стои зад това, трябва да спре незабавно. Както съм казвал много пъти преди - вие си играете с огъня!" коментира той ситуацията в официално становище по въпроса.

Руският ядрен енергиен оператор "Росенергоатом" твърди, че обстрелът е дошъл от страна на Украйна, но не е открито изтичане на радиация. В позицията им се казва, че снарядите са попаднали близо до хранилище за сухи ядрени отпадъци и сграда, в която се съхранява наскоро отработено ядрено гориво, предава ТАСС.

Съоръжението бе окупирано от руските сили скоро след началото на инвазията, като впоследствие неколкократно двете воюващи страни разменят обвинения за обстрел над обекта.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

GEN Z дневници

Vol. 23: Ким Чен Ун > Дуа Липа, "Totally Spies" се завърна, Мая да върне паролите за TikTok

5 новини от седмицата, направили впечатление на Gen Z в редакцията на "Булевард България"

09:30 - 25.05.2024
Важно днес

Нацистко парти в скъп курортен бар шокира Германия

"Германия на германците. Чужденците - вън" и хитлеристки поздрави провокираха разследване на службите за сигурност

17:36 - 24.05.2024