Рядко, може би никога няма да видите този надпис на живо в CNN: "Източник от Демократите: We are f***d".

Но точно тези думи се появиха на екрана на медията часове след катастрофално слабото представяне на президента на САЩ Джо Байдън срещу Доналд Тръмп на 27 юни.

Цензурираните думи са само един от сигналите за паниката в лагера на Демократическата партия.

По-малко от 24 часа след предаването, Politico посвети статия на процедурата, по която Байдън може да бъде заменен като кандидат преди изборите.

Wall Street Journal лансира и потенциалните му заместници в TikTok клип, а дори в New York Times се появи коментар със заглавие "Г-н президент, време е да се откажете".

Да изгубиш словесен дуел срещу Доналд Тръмп - с "алтернативните му факти", хаотичното му наследство като президент и съучастието му в опита за щурм на Капитолия на 6 януари 2020 г. - това е напразно пропилян шанс.

Засега Демократите продължават да демонстрират единство зад Байдън след дебата независимо от признанието за лошото му представяне. Надеждата е, че достатъчно много избиратели са взели решение за кого да гласуват, а колебаещите се може да бъдат разубедени в оставащите 4 месеца до деня на изборите.

Зад кулисите вече се обсъжда и кризисен план - смяна на водещия кандидат насред кампанията заради вероятността от загуба на изборите.

Това не се е случвало в последните десетилетия, въпреки че е обмислян сценарий и в двата лагера през 2016 г. с номинациите на Доналд Тръмп и Хилари Клинтън.

Единственият реалистичен вариант за замяна на кандидатурата на Демократите е самият Джо Байдън да се откаже от изборите - а той няма намерения да го направи.

Подобен случай има през март 1968 г., когато действащият президент Линдън Джонсън решава, че няма да се яви на предстоящите избори за нов мандат. Демократите залагат на вицепрезидента Хюбърт Хъмфри и губят разочароващо от Ричард Никсън въпреки близките резултати.

Теоретично, Байдън също има време да се оттегли. Но за разлика от Джонсън - той вече има мажоритарна подкрепа от делегатите на конференцията на Демократите, планирана за 19 август.

Официалната партийна номинация трябва да бъде ясна още по-рано - не по-късно от 7 август заради изискванията на щата Охайо за ранно регистриране на кандидатите за президент.

Предварителните вътрешни избори вече бяха проведени и Байдън спечели огромно мнозинство с 3894 от 4000 делегати. За победа на конференцията са достатъчни само 1976 гласа.

Тези делегати не са юридически задължени да подкрепят избора на гласоподавателите по щати. Много от тях обаче са подбрани от щаба на Джо Байдън по време на местните конференции.

Трябва да се случи сериозна промяна в предизборната кампания на Демократите (например, доброволен отказ на Джо Байдън), за да се стигне гласуване за алтернативен кандидат.

Изборът на номинацията зависи не само от тях, но и от т.нар. суперделегати, които имат право да се намесят на втори тур, ако нито един кандидат-президент не получи мнозинство при първото гласуване.

Това са 739 високопоставени партийни кадри, които биха могли да изиграят роля при посочването на бъдещия победител сред широка група конкуренти след евентуално оттегляне на Байдън.

Politico посочва, че самият президент би могъл да повлияе върху избора на свой наследник, ако го реши. Например - може да номинира Камала Харис за собствената си позиция, а делегатите му да я подкрепят под негова инициатива.

Тогава ще се открие втори "фронт" на вътрешна битка за вицепрезидент.

Изборът на вицепрезидент е ключово решение дори ако Джо Байдън реши да остане в играта.

През 1944 г. Франклин Делано Рузвелт се кандидатира за четвърти пореден мандат. Всички - включително той - признават, че може да не доживее края му заради влошеното му здраве.

Тогава лидерите на Демократическата партия започват да работят за събиране на подкрепа сред делегатите в полза на Хари Труман на мястото на действащия вицепрезидент Хенри Уолъс - именно с идеята, че има реална вероятност Труман да поеме по-отговорната длъжност.

Това се случва на 12 април 1945 г. - Франклин Рузвелт умира само три месеца след четвъртата си президентска инаугурация.

Разбира се, Байдън не е Рузвелт. САЩ не се намира в същата ситуация, както след Втората световна война. Но изборът на силен потенциален наследник може да е спасяващ за цялата кампания на Демократите. С непопулярен кандидат като Камала Харис до Байдън - това няма как да се случи.

Отсега се обсъждат няколко имена на политици от партията, които формално продължават да бъдат лоялни на президента.

Сред тях е губернаторът на Калифорния Гавин Нюсъм, губернаторът на Илиноис Джей Би Прицкър и губернаторът на Мичиган Гречен Уитмър.

Проблемът е, че нито един от тях не се представя по-добре от Доналд Тръмп в предварителните проучвания в щатите, от които може да зависи победата на изборите.

Каквото и да решат Демократите, трябва да са готови за 10 септември - втората дата на телевизионните дебати с Доналд Тръмп.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Крайнодесните печелят първия тур на предсрочните избори във Франция (Обновена)

Гласуването премина с рекордно висока избирателна активност

20:10 - 30.06.2024
Важно днес

Първото послание на патриарх Даниил: "Да пазим православната вяра"

Той получи патриаршеския жезъл от митрополит Йосиф

17:22 - 30.06.2024
Живот

Кание Уест се появи в Москва

Руската държавна пропаганда вече се радва на новината

17:12 - 30.06.2024
Важно днес

Архимандрит Никанор напуска БПЦ след избора на Даниил

Според него изборът е "като по учебник на КГБ"

16:53 - 30.06.2024
Важно днес

Горан Благоев: Как патриарх, който не може да различи агресора от жертвата, може да бъде достоен?

Той припомни, че Даниил не прави разлика между жертва и агресор във войната в Украйна

16:00 - 30.06.2024
Важно днес

Изненадващо Тодор Коджейков се върна начело на държавния авиоотряд

За смяната няма официално съобщение от Министерството на транспорта

15:22 - 30.06.2024
Важно днес

Ново мобилно приложение улеснява паркирането в София

То може да покаже дали спирането е синя или зелена зона

14:10 - 30.06.2024
Важно днес

Проруски настроеният видински митрополит Даниил е новият патриарх на БПЦ

Той беше избран след балотаж с митрополит Григорий

13:04 - 30.06.2024
Европейски дневници

Виктор Орбан стана основател на нова крайнодясна формация в ЕП

В нея влизат австрийската партия на свободата и бившия чешки премиер Бабиш

12:15 - 30.06.2024