• Елизабет Уорън и Бърни Сандърс влязоха в челен сблъсък за подялба на "прогресивните" гласове в Демократическата партия
  • Напрежението между двамата се увеличи само няколко седмици преди първите предварителни избори за президентската номинация
  • Бърни Сандърс беше уличен, че на лична среща с Уорън е изразил скептицизъм, че жена не може да спечели президентските избори през 2020 г. срещу Доналд Тръмп.
  • 78-годишният сенатор отрича да е правил подобни изказвания, но Уорън използва темата за сексизма и политическите предразсъдъци в своя полза по време на дебата.
  • Ключовият предварителен вот в Айова ще се проведе на 3 февруари 2020.

3 седмици преди първия важен тест за Демократическата партия - предварителните избори в Айова - всички погледи са насочени към дебата на водещите кандидати за президентската номинация. Разговорът за военното присъствие в Близкия Изток, икономиката, здравната реформа или критиките срещу Доналд Тръмп обаче изненадващо отстъпват назад заради повишения интерес към страничен, но твърде деликатен въпрос.

Може ли жена да спечели изборите през ноември 2020?

Това е темата, която изправи в директна конфронтация двамата кандидати с най-отявлена ляво-прогресивна платформа - Елизабет Уорън и Бърни Сандърс, сенатори от Масачузетс и Върмонт. Подготовката на "терена" е започнала ден по-рано, когато в CNN изтича информация, уличаваща Сандърс в опит да разколебае 70-годишната преподавателка по търговско право (с която го свързва дългогодишно приятелство) от президентските й амбиции.

Според информацията на CNN - двамата сенатори са провели среща в апартамента на Уорън през декември 2018 г., за да обсъдят политическите си планове. Разбрали са се да сключат своеобразен "пакт за ненападение" и да не се атакуват взаимно, за да не компрометират единството на прогресивното движение.

Уорън е опитала да убеди Сандърс, че разполага с предимство при евентуален пряк сблъсък с Доналд Тръмп - способна е да защити социалната икономическа кауза, като едновременно с това може да привлече широка подкрепа от жени-гласоподавателки.

Източниците на CNN твърдят, че Бърни Сандърс е отхвърлил аргумента на Уорън, тъй като не вярвал, че жена може да бъде избрана за президент на САЩ. Медията се позовава на информация от четирима неназовани души - двама от тях са "запознати със срещата" (не се уточнява дали всъщност са присъствали на нея), а други двама са разбрали за съдържанието й от последващи разговори с Елизабет Уорън.

Самата тя потвърждава тази версия на случилото се. В деня преди дебата в Айова Уорън публикува съобщение, в което споделя: "Сред темите, които обсъждахме, беше въпросът какво би станало, ако Демократите номинират жена за кандидат-президент.

"Аз смятах, че жена може да победи; той не се съгласи".

Бърни Сандърс дава по-различна перспектива към разговора от декември 2018 г.: "Нелепо е да се смята, че на срещата, на която Елизабет Уорън ми сподели, че ще се кандидатира за президент, бих й казал, че жена не може да спечели. Жалко е, че три седмици преди изборите в Айова и една година след провеждането на личен разговор служители, които не са присъствали на нея, лъжат за случилото се. Това, което споделих в онази вечер, беше, че Доналд Тръмп е сексист, расист и лъжец, който би използвал срещу опонентите си всичко възможно. Вярвам ли, че жена може да спечели изборите през 2020 г.? Разбира се! Все пак Хилари Клинтън получи 3 милиона гласа повече от Доналд Тръмп през 2016 г.".

Разминаването в двете версии се превърна и в тема на дебата в Айова. Сандърс потвърди тезата си, че никога не е изразявал съмнения в способността на жена-кандидат да стане президент.

"Не съм казвал подобно нещо. И не ми се иска да губим повече време на тази тема, защото точно това би искал Доналд Тръмп и може би някои медии. Всеки, който ме познава, знае, че е неразбираемо за човек като мен да реши, че жена не може да стане президент на САЩ", казва той, като напомня, че е забавил обявяването на своята кандидатура през 2016 г., за да даде възможност на Уорън да реши дали да влезе в президентската битка или не.

"Тогава имаше движение за издигането на сенатор Уорън за президент. И аз отстъпих. Когато сенатор Уорън прецени, че няма да се кандидатира, тогава аз обявих своята номинация - направих го едва след това", казва още той.

Елизабет Уорън обаче пое инициативата за контраатака (не и без помощта на водещата, която показа, че продължава да вярва в достоверността на обвинението срещу Сандърс). Уорън започна отговора си с уточнение, че "Бърни е мой приятел" и че не е дошла на дебата, за да се кара с него. Веднага след това обаче се върна обратно на казуса със сексизма в политиката.

"Вижте, въпросът дали една жена може да бъде президент вече се повдигна и е време да го атакуваме челно", казва тя, след което призовава публиката да се вгледа в четиримата мъже на сцената на дебатите - Джо Байдън, Пийт Будиджъдж, Бърни Сандърс и Том Стайър.

"Взети заедно, те са изгубили общо 10 избора. Единствените хора на тази сцена, които са спечелили всяка своя изборна кампания, са жените - сенатор Ейми Клобъчар и аз. А единственият човек на тази сцена, който е побеждавал управляващ републиканец през последните 30 години, съм аз", казва Уорън (става дума за нейния успех на изборите за сенаторския мандат в Масачузетс, когато отстранява действащия сенатор-републиканец Скот Браун през 2012 г.).

Бърни Сандърс направи опит да оспори последното й твърдение, като напомни, че самият той е побеждавал републиканец на избори за Камарата на представителите през 1990 г. Репликата му обаче беше последвана от "щракване на капана" от страна на Елизабет Уорън, която го попита с ирония "Но това не беше ли преди 30 години?".

В последното си изказване на дебата Уорън отново се върна на темата, като я обвърза със стереотипните нагласи срещу избираемостта на кандидати от расови или религиозни малцинства.

"През 60-те години хората се съмняваха дали католик може да спечели (препратка към победата на Джон Кенеди). През 2008 г. хората се питаха дали афроамериканец може да спечели. И в двата случая Демократическата партия пое инициативата и каза "Да". Застанахме зад своя кандидат и променихме Америка. Това сме ние", каза тя.

Впечатлението за примирие между двата лагера се оказа илюзорно - камерите на CNN показаха как веднага след края на дебата Елизабет Уорън отказва да приеме протегнатата ръка на Бърни Сандърс, след което влиза в размяна на реплики и принуждава Сандърс да се оттегли настрани.

Кой ще излезе победител от този сблъсък, остава да се реши от симпатизантите на Демократическата партия в Айова, които ще гласуват на 3 февруари (понеделник).


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Бизнес

ФАРА 2024 ще се проведе в Бургас

Заявки за тазгодишното издание на Фестивала ще се приемат до 18 април

21:24 - 28.03.2024
Важно днес

Радан Кънев: Партия ГЕРБ пожела да има избори и си ги получи

Евродепутатът не смята, че промените в конституцията, могат да доведат до криза

18:31 - 28.03.2024
Важно днес

Сарафов, Гешев и Цацаров са извикани на изслушване в комисията за Нотариуса

Последните трима главни прокурори ще бъдат изслушани във връзка с мрежата около Нотариуса

18:24 - 28.03.2024
Технологии

Сам Банкман-Фрийд беше осъден на 25 години затвор за финансови измами

Фрийд каза пред съда, че съжалява.

17:55 - 28.03.2024
Живот

Бонуси от $75 хил. за всяко родено дете. Как Южна Корея се бори с демографската криза

Компании обещават хиляди долари бонуси за тези свои служители, които решат да станат родители

17:22 - 28.03.2024
Важно днес

Хванаха дипломатическа кола с мигранти на "Капитан Андреево"

По информация на телевизията зад волана на автомобила е бил виетнамски гражданин с дипломатически имунитет.

17:06 - 28.03.2024
Важно днес

Нова предизборна рокада в Митниците: Павел Манченко поема столичната служба

Герой от записите "Ало, Ваньо" ще управлява Митници София

16:30 - 28.03.2024