Снимка: © Getty Images

"Не сме очаквали, че ще видим толкова много хора да загинат при наводнения през 2021 г. Това наистина е нещо много сериозно".

Думите са на проф. Хана Клоук - хидролог и един от създателите на Европейската система за ранно предизвестяване при наводнения (EFAS). Само за няколко дни в Германия бяха отчетени над 100 жертви след обилните валежи, които причиниха преливане на реки и язовири, срутване на жилищни сгради, наводняване на магистрали и др.

Десетки души в Северен Рейн - Вестфалия и Райнланд-Пфалц все още се издирват. Мнозина от евакуираните хора имат нужда от нов дом, дрехи, храна, психологическа помощ и финансова подкрепа в следващите месеци.

Der Spiegel посочва, че ще са необходими месеци, за да се отстранят всички отломки, отпадъци и кал в наводнените сгради, преди реконструирането им да може да започне.

Още в началото на седмицата системата EFAS е публикувала предупреждение за предстоящо наводнение в категория "екстремно". Това означава, че последствията от очакваните дъждове може да са опасни за живота.

"Предупреждението не казва: "Евакуирайте се". Това е решение на националните власти. Но обикновено когато има опасност за живота и се знае предварително къде ще се случи явлението, трябва да се гарантира, че ще има място за евакуиране. Така работи управлението на риск при бедствия", казва Хана Клоук пред Politico.

Кадрите от Германия обаче показват, че известието за сериозната опасност не е достигнала до всички местни жители - или това се е случило твърде късно.

Отговорността за контрола на бедствията и извънредните ситуации в страната е на регионалните правителства в провинциите. При особено тежки инциденти или природни бедствия местните власти могат да поискат помощ от федералното правителство или от съседни държави.

Германската метеорологична служба е публикувала няколко бюлетина с информация за извънредните дъждове. Управленската отговорност за оценка на риска и задействане на евакуационни и други мерки обаче е на властите по места.

Германия разполага и с Федерална служба за гражданска защита и помощ при бедствия, подчинена на Министерството на вътрешните работи. Една от услугите на тази служба е мобилното приложение NINA, съзадено през 2015 г. именно с идеята да предоставя ранно предупреждение за наближаващо природбно бедствие.

Приложението работи в допълнение на другите системи като задействането на сирените или излъчване на сигнали по радиото.

"Кой от вас обаче разполага с такова приложение?", пише Мартин Кнобе в редакционен коментар за Spiegel.

Според BILD, първите индикации, че системата за ранно предупреждение не работи адекватно, са дошли още през септември 2020 г. В деня, в който би трябвало да се направи тест на системата с пускането на нотификации през NINA и задействане на сирените в тестов режим, не се случва нищо. Службата за гражданска защита признава, че се е случил гаф заради технически проблем, а директорът й Кристоф Унгер е освободен от поста.

Във Вупертал алармената система се е задействала през нощта преди настъпващото наводнение. Местното радио също получава ясно предупреждение от градската служба за гражданска защита, че приливната вълна ще е по-силна отвсякога, а екипът на медията прави извънредно предаване.

В Хаген - по думите на кандидата за канцлер на ХДС Армин Лашет - местните власти са започнали да изграждат диги, "още докато слънцето още грееше и никой не очакваше това, което се случи".

В други места обаче известията не достигат до достатъчно много хора, а онези, които разбират за предстоящата криза, не са имали представа колко тежка ще е тя, за да се защитят.

Министерството на околната среда в провинция Райнланд-Пфалц съобщава, че се изпращат предупреждения за наводнения за най-големите реки на територията на региона, но наблюдението на притоците или по-малките водоизточници не е толкова детайлно, затова невинаги наводненията могат да бъдат избегнати.

Фридерике Ото, зам.-директор на Институтта за екологична промяна към Университета в Оксфорд, коментира пред BBC, че има спешна нужда от обучение на хората за рисковете при наводнения.

Водните маси създават най-сериозни проблеми там, където могат да наберат скорост заради топографските условия - например в планински райони. Но независимо дали става дума за малки или големи населени места, презастрояването ги превръща в потенциални рискови зони за наводнения.Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Какво се случи с Марина Овсянникова след протеста срещу войната по "Первий канал"

Критиците ѝ я смятат за двоен агент, в Русия искат да отнемат децата ѝ

Рашков си даде висока оценка, но преходът му от МВР в КПКОНПИ остава под въпрос

Костадин Костадинов отхвърлил призив от ПП да подкрепи Рашков за новата позиция

Кина отказват да пускат тийнове на премиерата на "Миньоните 2" заради тренд в TikTok

Продължението на "Миньоните" привлича извънредно голям дял тийнейджъри на премиерата си

ПП ще представи нова програма: Хоризонт за 6 месеца и опция за вот на доверие

Евентуален кабинет на Асен Василев може да поиска нов вот на доверие през януари 2023

Край на "монопола" на "Евролаб": БАБХ си връща помещенията на ГКПП "Капитан Андреево"

Корупционният скандал около частния контрол на границата вече става европейски проблем

В Украйна предстои дълга война: кой ще я спечели зависи от Запада

Путин разчита на идеята, че решимостта на Запада ще се разпадне

Кметът на Добрич: "Когато Кирил Петков опъна шатра на площада, хората питаха дали това е коалиция на г-н Йорданов"

Йордан Йорданов смята, че той има интелектуално право над словосъчетанието