Нидерландия се намира в локдаун – с вечерен час и забрана за обществени събирания заради Covid-19, но 1500 щастливци се сдобиха с билет за експериментален музикален фестивал в Бидингхуйзен, край столицата Амстердам.

Експериментът е част от специална програма на правителството, която цели да покаже дали подобни масови събития са възможни по време на пандемия. Тази събота и неделя се провежда седмият подобен тест, който досега е извършван два пъти в концертна зала, веднъж в театър, в конферентна зала и на футболни мачове.

Сега нидерландците се събраха на открито в увеселителния парк Walibi Holland. Всички трябваше да представят отрицателен PCR-тест, за да получат входен талон за музикалното представление, а на някои им се наложи да дават допълнителен бърз антигенен тест, съобщава местната телевизия NOS. Всеки, който даде положителна проба, се подлага на карантина.

Участниците във фестивала се разделят на три групи и получават специално устройство, което следи движенията им и контактите с другите хора. Всички трябва да носят маски, но репортаж на BBC от мястото на събитието показа, че почти никой от притежателите на билети не спазва това правило.

„Просто съм радостна, че можем да излезем навън и отново да се забавляваме“, казва една от участничките пред кореспондента на британската телевизия.

Ако посетителите не спазват противоепидемичните правила, въпреки че са с отрицателен тест, все пак могат да застрашат здравето на хора извън контролираната среда за експеримента. Той се провежда в деликатен момент, тъй като нарастването на заболеваемостта в Нидерландия през последната седмица е с 25%. По данни на Университета „Джонс Хопкинс“ – инфекциите в страната от началото на пандемията са над 1,2 млн., а смъртните случаи – повече от 16,3 хиляди.

„Всички тези хора, участващи във фестивала, са дали отрицателни тестове. Разбира се, това не е обикновена ситуация. Трябва да ги възприемем като опитни зайчета“, казва инфекционистът проф. Андреас Вос, който е един от организаторите.

Със сигурност има хора, които смятат, че практиката да се използват млади хора за участници в такъв експеримент, не е морално. Вос обаче смята, че те осъзнават добре, че „рискът е минимален“. „Ако е достатъчно добре планирано, е безопасно".

Навсякъде по света мащабните музикални събития бяха преустановени заради пандемията, а плащайки за експеримента, нидерландското правителство смята да провери дали те могат да бъдат подновени, при положение че участниците са или ваксинирани, или преболедували вируса.

„Липсваше ми толкова много, защото много обичам да танцувам“, казва една от жените в Бидингхуйзен пред камерите на BBC. Други двама приятели добавят: „Много сме щастливи, че отново можем да се срещнем, и то по този начин. Изглежда нереално – да се срещаш с хора, да ги поздравяваш и да ги прегръщаш“.

Участниците ще бъдат тествани отново следващата седмица. В шестте експеримента в страната до момента са участвали 6200 души, като 41 не са получили билети заради положителен тест. След проведените събития са отчетени пет положителни проби, казва Андреас Вос пред NOS. „Трудно е да се каже дали са се заразили по време на експериментите. Възможно е да са се срещнали с вируса на друго място“.

„Ако заболеваемостта отново се понижи и ако опасността от трета вълна изчезне, определено ще можем да организираме концерти, представления в театри, да отворим кино салони“, отбелязва експертът и казва, че всички данни от участниците в експериментите ще бъдат публикувани до три седмици. Ако събитията са успешни, и други държави могат да последват примера на Нидерландия.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

24 партии и 7 коалиции се регистрираха за изборите на 2 октомври

Кандидатските листи за 48 Народно събрание може да са повече от вотовете през 2021

ВАС остави ТЕЦ "Брикел" да работи въпреки замърсяването на въздуха

Централата може да продължи да обгазява, докато тече делото срещу заповедта на Борислав Сандов

Жалби блокират решението на Сандов за спирането на АМ "Струма" през Кресна

Според служебния екоминистър е възможно решението на Сандов да е незаконно

Слави Трифонов нападна отцепниците от ИТН заради листите на ПП

Трифонов обижда Радостин Василев на "предател и жалък службогонец"

Татяна Дончева пропуска Избори 2022, но вече "загрява" за 49 Народно събрание

"Движение 21" няма да се регистрира нито самостоятелно, нито в коалиция

"Раковски" 134 ще е новият "дом" на Европейската прокуратура

Крум Зарков е предложил сградата за делегираните прокурори