Нидерландия се намира в локдаун – с вечерен час и забрана за обществени събирания заради Covid-19, но 1500 щастливци се сдобиха с билет за експериментален музикален фестивал в Бидингхуйзен, край столицата Амстердам.

Експериментът е част от специална програма на правителството, която цели да покаже дали подобни масови събития са възможни по време на пандемия. Тази събота и неделя се провежда седмият подобен тест, който досега е извършван два пъти в концертна зала, веднъж в театър, в конферентна зала и на футболни мачове.

Сега нидерландците се събраха на открито в увеселителния парк Walibi Holland. Всички трябваше да представят отрицателен PCR-тест, за да получат входен талон за музикалното представление, а на някои им се наложи да дават допълнителен бърз антигенен тест, съобщава местната телевизия NOS. Всеки, който даде положителна проба, се подлага на карантина.

Участниците във фестивала се разделят на три групи и получават специално устройство, което следи движенията им и контактите с другите хора. Всички трябва да носят маски, но репортаж на BBC от мястото на събитието показа, че почти никой от притежателите на билети не спазва това правило.

„Просто съм радостна, че можем да излезем навън и отново да се забавляваме“, казва една от участничките пред кореспондента на британската телевизия.

Ако посетителите не спазват противоепидемичните правила, въпреки че са с отрицателен тест, все пак могат да застрашат здравето на хора извън контролираната среда за експеримента. Той се провежда в деликатен момент, тъй като нарастването на заболеваемостта в Нидерландия през последната седмица е с 25%. По данни на Университета „Джонс Хопкинс“ – инфекциите в страната от началото на пандемията са над 1,2 млн., а смъртните случаи – повече от 16,3 хиляди.

„Всички тези хора, участващи във фестивала, са дали отрицателни тестове. Разбира се, това не е обикновена ситуация. Трябва да ги възприемем като опитни зайчета“, казва инфекционистът проф. Андреас Вос, който е един от организаторите.

Със сигурност има хора, които смятат, че практиката да се използват млади хора за участници в такъв експеримент, не е морално. Вос обаче смята, че те осъзнават добре, че „рискът е минимален“. „Ако е достатъчно добре планирано, е безопасно".

Навсякъде по света мащабните музикални събития бяха преустановени заради пандемията, а плащайки за експеримента, нидерландското правителство смята да провери дали те могат да бъдат подновени, при положение че участниците са или ваксинирани, или преболедували вируса.

„Липсваше ми толкова много, защото много обичам да танцувам“, казва една от жените в Бидингхуйзен пред камерите на BBC. Други двама приятели добавят: „Много сме щастливи, че отново можем да се срещнем, и то по този начин. Изглежда нереално – да се срещаш с хора, да ги поздравяваш и да ги прегръщаш“.

Участниците ще бъдат тествани отново следващата седмица. В шестте експеримента в страната до момента са участвали 6200 души, като 41 не са получили билети заради положителен тест. След проведените събития са отчетени пет положителни проби, казва Андреас Вос пред NOS. „Трудно е да се каже дали са се заразили по време на експериментите. Възможно е да са се срещнали с вируса на друго място“.

„Ако заболеваемостта отново се понижи и ако опасността от трета вълна изчезне, определено ще можем да организираме концерти, представления в театри, да отворим кино салони“, отбелязва експертът и казва, че всички данни от участниците в експериментите ще бъдат публикувани до три седмици. Ако събитията са успешни, и други държави могат да последват примера на Нидерландия.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Адвокатурата няма да иска наказание за Петър Илиев заради плагиатството

Софийският адвокатски съвет отказа дисциплинарно дело срещу юриста

МОН опроверга Кацаров: Тестовете за Covid-19 не достигат дори за една седмица

Около 150 хил. тестове не стигат за връщане в клас на всички ученици

Платформата за билети за Arctic Monkeys била атакувана от "вторичния пазар"

Мениджмънтът на бандата отказал преместване на концерта на друго място в Бургас, което щяло да увеличи капацитета двойно

Нинова: Не сме се договаряли нито да съм първи председател на НС, нито да има ротация

"Нито едно от имената, които се спрягат за министри от БСП, не отговаря на истината"

Фаворитите за най-добър филм на "Оскари" 2022

10 предложения, които могат да попаднат сред номинираните

Бог е високо, МВР - далеко, а юмручното право отнема живот

Престъпленията стават компенсация на липсващия ред и правосъдие

Всички ученици ще могат да се върнат в клас от 6 декември

Стойчо Кацаров ще издаде нова заповед