Отиде си великият китарист Джеф Бек: Музиката, с която ще го запомним Снимка: © Getty Images

Един от най-великите китаристи Джеф Бек си отиде на 78 години - легендарен музикант, който с лекота смесваше блус, джаз и рок, твореше заедно с гиганти като Джими Пейдж, Мик Джагър, Рони Ууд, Дейвид Боуи, Джон Пол Джоунс, Стиви Уондър, Роджър Уотърс, Ози Озбърн и др., и вдъхновяваше поколения от по-млади творци.

Бек започва като член на британската група The Yardbirds на мястото на напусналия Ерик Клептън през 1965 г., като малко след това се отделя и започва солова кариера, продължила няколко десетилетия.

Носител е на 8 награди "Грами" и два пъти влиза в Залата на славата на рокендрола - като част от Yardbirds през 1992 и като самостоятелен артист през 2009.

През 70-те участва и в супергрупата Beck, Bogert & Appice заедно с Тим Богърт и Кармайн Апис, с които издават едноименния албум от 1973. В средата на 70-те Джеф Бек се вдъхновява от джаз-рок групата Mahavishnu Orchestra на Джон Маклафлин, което му помага да преоткрие жанра в своите композиции за албума Wired.

Джаз фюжън албумите му от 70-те са създадени в тандем с продуцента на "Бийтълс" Джордж Мартин. През 80-те слухът на Джеф Бек се влошава, но продължава да записва албуми и участва в няколко големи проекта - включително благотворителни концерти с Ерик Клептън, Стинг и Фил Колинс, общи парчета с Джон Бон Джоуви, Кейт Буш и Род Стюарт и ди.

През 2022 г. той прави албума "18" с актьора и музикант Джони Деп, с когото се запознават няколко години по-рано и стават добри приятели. Деп е успял да се види с Джеф Бек в последните дни от живота му - здравето на 78-годишния китарист се влошава внезапно след заболяване от бактериален менингит.

Кои са песните, с които ще запомним Джеф Бек:

Heart Full of Soul на The Yardbirds е вторият сингъл на групата, който влиза в Топ 10 през 1965 г. Китарният риф на Бек наподобява звука на цитра и е едно от първите известни солови изпълнения със силен дисторшън.

Beck's Bolero e първият солов сингъл на Джеф Бек, но той го записва още докато е с Yardbirds. Кийт Муун е на барабаните, Джон Пол Джоунс - на бас китара, а Джими Пейдж свири на 12-струнна китар.

Баладата Cause We've Ended as Lovers е златна класика - Джеф Бек на китарата, Макс Мидълтън е на кийборд, а продуцент е Джордж Мартин - петият "бийтълс". Песента излиза в албума Blow by Blow от 1975. Композитор на оригиналното парче е Стиви Уондър, но той го "подарява" на Бек в замяна на съдействието на китариста при създаването на хита "Superstition".

Happenings Ten Years Time Ago e първият сингъл на Yardbirds, в който участва и Джими Пейдж - и една от трите песни, в които той свири заеднос Бек.

Версията на "I Ain't Superstitious" от Jeff Beck Group с вокалите на Род Стюарт и баса на Рони Ууд остава в историята на рок и блус музиката с великолепни изпълнения на всяко ниво.

Blaze of Glory - парчето на Бон Джоуви от 1990 включва и легендарно соло изпълнение на Джеф Бек, което прави хубавата песен още по-силна.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Опозиционната ВМРО-ДПМНЕ поведе на първия тур на президентските избори в Северна Македония

Първите резултатите сочат около 100 хил. гласа разлика между първите двама

22:24 - 24.04.2024
Важно днес

Ивет Лалова стана майка на момче

Със съпруга и Симоне са избрали името Тиаго за първото си дете

21:58 - 24.04.2024
Технологии

OPPO влиза официално на българския пазар

Продуктите на OPPO ще се предлагат официално в А1 и Технополис

21:09 - 24.04.2024