МВР и прокуратурата се събудиха от зимен сън по случая с нарязаното момиче

По време на пресконференцията, която МВР и прокуратурата дадоха по повод жестокото престъпление с макетния нож в Стара Загора, на обществото и медиите бе обяснено, че "по делото е работено перфектно, бързо и ритмично, ежедневно и ежеминутно".

Районният и окръжният прокурор, както и шефът на МВР в града изрично упоменаха, че не общественият натиск е бил поводът да се ангажират по-сериозно с казуса. В същото време стана ясно, че "от 2-3 седмици наблюдаващият прокурор е в отпуск, а едва вчера, след вдигналия се в медиите шум и надигналото се обществено недоволство, е назначен втори наблюдаващ прокурор".

Някои страни от случая обаче не бяха коментирани.

Никой от участниците в пресконференцията не каза защо медицинската документация по казуса още не е налична при разследващите от болницата в Стара Загора.

Нямаше отговор и на въпроса защо разследващите са узнали, че обвиненият за насилието Г.Г. е заплашвал жертвата си дни, преди да ѝ посегне едва вчера.

Ето какво все пак стана ясно от брифинга:

На 24 юни обвиняемият е изпратил съобщение с текст „Направо те убивам”. На 25 юни е последвало ново съобщение: „Ще ти закача главата”. На следващия ден е извършено престъплението.

Районният прокурор Таня Димитрова поясни, че наблюдаващите прокурори ще положат максимални усилия за събиране на доказателства за предявяване на обвинение, което „съответства на тежестта на престъплението”, както и да бъде наложено справедливо наказание.

Tя уточни, че е образувано досъдебно производство за средна телесна повреда срещу Георги Николаев, обвинен за нападението над 18-годишното момиче от Стара Загора.

„Считаме, че средната телесна повреда се е изразила в мозъчно сътресение, което е придружено с изпадане в безсъзнание“, добави тя.

„Днес по моя инициатива проведох среща с майката на пострадалото момиче. Тя се съгласи, проведохме близо един час разговор с нея. Заявих и нашата принципна позицията към нулева толерантност към прояви на насилие. Наблюдаващите прокурори ще положат максимални усилия за събиране на доказателства за предявяване на обвинение, което съответства на тежестта на престъплението“, каза Таня Димитрова.

На 26 юни около 23:30 ч. в полицията е получен сигнал от съседка на момичето, че то е потърсило помощ от нея. Младата жена била с множество порезни рани и обилно кръвотечение. Момичето било настанено в болница без опасност за живота, заяви старши комисар Лазар Христов.

Става ясно, че МВР не е публикувало съобщение за случилото се.

Първото разследване срещу заподозрения с инициали Г.Г. е приключило с налагане на административно наказание, а второто – с пробация, която мъжът изпълнявал „съвестно”, подчерта Христов.

„В събота пострадалата се яви лично в Първо РУ, за да заяви, че срещу нея задържаното лице е отправяло заплахи в периода март – юни и по-конкретно – на 24 юни. На основание на това е образувано досъдебно производство”, каза шефът на полицията в града.

След подадения от пострадалата сигнал в полиция започнали действия по задържането на заподозрения. Той не бил открит на домашния си адрес. Негови близки заявили, че е напуснал дома си, не са го виждали и нямат връзка с него. Тогава Г.Г. е обявен за общодържавно издирване. Полицията започна проверки на осем адреса в Стара Загора и беседи с близки и приятели на мъжа, както и с адвоката му.

„Имахме информация, че лицето се укрива и до тази сутрин то не беше открито. Около 8.00 ч. наш пост колеги забеляза, че той се придвижва с лек автомобил и напуска населеното място. Незабавно са организирани заградителни мероприятия и мъжът е задържан на входа на Стара Загора. В момента се намира в следствения арест”, обясни ст. ком. Христов.

"Действително е свършена много работа, разпитани са всички, имащи отношение по случая и са назначени множество експертизи", добави и окръжният прокурор на Стара Загора Дичо Атанасов.

"Прокуратурата продължава да поддържа своето мнение, че се касае за средна телесна повреда", каза още той.

"Получихме призовка в 1 часа през нощта да се явим за разпит и го задържаха по Закона за МВР. Неясно, поне за мен", каза по-рано в ефира на bTV Валентин Димитров, адвокатът на 26-годишния Г.Г., задържан след като бе обвинен в побой и обезобразяване на 18-годишно момиче от Стара Загора.

Той съобщи, че клиентът му категорично отрича да е извършил престъплението, за което го обвиняват, както и да е отправял заплахи към семейството на 18-годишното момиче.

Г.Г. е осъждан за нанасяне на телесна повреда по хулигански подбуди. Сега е задържан за 72 часа с прокурорско постановление и предстои искането за постоянния му арест да бъде внесено в Районния съд в града.

В петък стана ясно, че Окръжният съд в Стара Загора е пуснал без мярка за неотклонение Г.Г., който е обвинен, че е нападнал и нарязал с макетно ножче 18-годишната Д.М.

Според магистратите експертизата по делото показва, че момичето е получило лека телесна повреда. Това престъпление не се преследва от прокуратурата, а от самия пострадал.

Момичето е нападнато и нарязано с макетно ножче от приятеля си в края на юни. Нарязани са ръцете, краката и гърдите ѝ, а лекарите са направили над 400 шева на порезните рани. Носът на момичето е счупен, а насилникът е обръснал с машинка и цялата ѝ коса. По време на нападението той е бил с маска и ръкавици.

Междувременно близки на пострадалото момиче изразиха опасения за сигурността и дори за живота си.

Пред радио "Стара Загора" Моника Маринова, близка на семейството на пострадалата, каза, че е била заплашена.

"Бях предупредена какво пиша във връзка с обезобразеното момиче, защото в противен случай ще ме преследва бяло БМВ - разказа Маринова, цитирана от БНР.

"Подадох сигнал, бях разпитана, образува се досъдебно производство, направена беше експертиза на телефона ми. Мъжът беше задържан, но дали е истина или не... Разбрах, че по негови думи, профилът му в социалните мрежи бил хакнат. Моят въпрос е - ако не е бил той, кой ме е заплашил през чужд профил? Факт е, че в социалните мрежи има много заявки, квалификации, обиди, затова призовавам всички - подайте сигнал, ако сте заплашени като мен. Вчера имах чувството, че сме в някакъв филм, с тази разлика, че две семейства сме главните герои в него."

Утре в София и Стара Загора ще се проведат протести.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

За първи път Делян Пеевски ще води листата на ДПС в Кърджали

Джевдет Чакъров може да води листата за евродепутати на Движението

12:04 - 06.05.2024
Живот

Рап битката между Дрейк и Кендрик Ламар - обиди, педофилия и тайни деца

Музикалните издания Billboard и Rolling Stone я обявиха за Гражданската война на рапа

10:16 - 06.05.2024