На 6-ия месец в парламента, Ицо Хазарта не се похвали със законодателна дейност, а с благотворителност Снимка: © Facebook

След като през изминалата седмица Ицо Хазарта стана водеща "новина" заради селфито със средния пръст, което си направи в пленарната зала по време на блиц контрола, който се провеждаше, сега музикантът се отчете за първите 6 месеца.

Сумата от заплатите, които получих за тези шест месеца е около 40 000 лева, започва Хазарта, след което обяснява подробно къде е дарил депутатсткото си възнаграждение.

В отчета липсва и дума за законодателна дейност или активност в комисии, няма брой питания към министри, но има доста детален отчет за благотворителната дейност на депутата.

"През последната половин година моята дейност се състои в това да помагам за образованието на изоставени деца. Те живеят в така наречените ЦНСТ - центрове за настаняване от семеен тип. На нормален език - това са домове за изоставени деца.

Тези деца може да станат учени, спортисти, инженери, лекари или работници. Може да станат проститутки, крадци или просяци. Аз вярвам, че този въпрос се решава сега, в този момент. И правя каквото мога.

От шест месеца аз давам цялата си депутатска заплата до последната стотинка, за да помагам за образованието на тези деца.", пише Хазарта.

Той разказва, че от половин година обикаля по тези домове из цяла България със собствената си кола и на собствени разноски. Уточнява, че откакто е депутат никога не е ползвал служебна кола, нито шофьор, нито гориво. Както и че всички курсове, учебни материали и други дейности, които осигурява за децата, ги плаща от собствения си джоб.

"Не съм натоварил държавата с една стотинка за тази моя дейност.

Осигурих на няколко десетки от тях едногодишен курс по английски език.

Някои от тези деца са неграмотни - те не умеят да четат и да пишат на български. Това ще се промени, понеже осигурих за тях специални курсове с учители - сугестопеди.

Някои от децата, с които се запознах, получават образователна подкрепа под формата на професионални курсове в сферите, в които искат да се развиват.

В един от домовете мечтата на повечето деца беше да отидат на море. Затова и през август 20 деца ще отидат на едноседмична морска творческа ваканция - дано дотогава спре да ме боли сърцето за тия 8000 лева, добавя Христо Петров.

"Говорим си доста с децата. Мотивирам ги да четат книги, да учат това, което обичат най-много и да бъдат добри хора. Не можете да си представите как действа на едно дете следното - да му обещаеш, че ще го запознаеш с любимия му изпълнител, ако то се научи да чете. И да му видиш после изражението, като си изпълниш обещанието.

С много от тези деца си говорим открито за наркотиците и алкохола. Искам децата да знаят истината за тях не от паркетни лелки и чичковци, а от някой, който е изял истинското дърво. И да знаят наистина как да се предпазят."

Накрая Петров визира дейността на другите депутати, които питали "къде е промяната": "Те наистина изперкват там - той искрено вярва, че като излиза на трибуната по двайсет пъти на ден да обижда и да пита “това ли ви е промяната?” е по-полезен от някой, който днес ще отиде и ще научи едно дете да чете."

Христо Петров влезе в парламента като водач на листата на коалиция "Промяната продължава" в 25-и МИР в София.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Експлозия избухна в най-голямата рафинерия в Румъния

В района на рафинерията се издигат гъсти облаци черен дим

11:37 - 29.03.2024
Живот

Терапевтът ви не помага? Опитайте с кон

Конете помагат не само на нас, но и ние на тях

11:00 - 29.03.2024
Важно днес

Тагарев отрече да е бил "ябълката на раздора" в провалените преговори между ГЕРБ и ПП-ДБ

През последните седмици от ГЕРБ интензивно настояваха за смяната на военния министър при евентуалната ротация.

10:27 - 29.03.2024
Политика

"Сватбата на Макрон и Лула": Среща на лидерите на Франция и Бразилия развълнува социалните мрежи

Дружбата на двамата президенти развълнува социалните мрежи

10:10 - 29.03.2024
Важно днес

Борисов: "Мераклии за служебен премиер винаги ще се намерят"

Борисов прехвърли вината за хаоса около назначаването на служебен премиер на ПП-ДБ

09:55 - 29.03.2024
Важно днес

Заместник-омбудсманът Елена Чернева обясни защо е подала оставка

Елена Чернева беше една от 10 личности, сред които президентът Румен Радев има право да избира бъдещ служебен премиер

09:52 - 29.03.2024
Важно днес

Община Марица ще дари средства за транспортирането на загиналите в Германия българи

Общинските съветници са гласували единодушно дарението.

09:12 - 29.03.2024