На финала: Двама министри на Борис Джонсън ще се борят за поста му Снимка: © Getty Images

Кандидатите за бъдещ премиер на Великобритания вече са сведени до двама финалисти - бившия министър на финансите Риши Сунак и действащият министър на външните работи Лиз Тръс.

Риши Сунак беше ключов фактор в кабинета на Борис Джонсън от началото на 2020 до юли 2022 г., когато подаде оставка като финансов министър в знак на несъгласие с поведението на премиера по повод секс-скандала с един от висшестоящите членове на парламентарната група Крис Пинчър.

Лиз Тръс се смята за част от крилото на "лоялните" на Джонсън членове на Консервативната партия и до момента продължава да изпълнява функциите си като министър в правителството му. Кариерата ѝ в изпълнителната власт продължава вече десетилетие. Въпреки че на референдума през 2016 г. тя гласува против напускането на ЕС, в момента Тръс е сред отявлените поддръжници на Brexit.

Това, което е сигурно, е, че на 5 септември Великобритания ще има нов премиер и един от двамата ще заеме мястото на Борис Джонсън. Избраникът ще бъде излъчен в пряко гласуване от около 150 000 членове на Консервативната партия.

Риши Сунак засега се позиционира като относителен фаворит на парламентарната група, след като привлече 137 от 365 депутати. Лиз Тръс успя да привлече 113 гласа, а третата претендентка Пени Мордънт отпадна от надпреварата в последния момент със 105 гласа в своя полза.

Кампанията за излъчване на нов лидер на партията и нов премиер продължи 10 дни и обхвана няколко тура, при които постепенно отпаднаха общо шестима кандидати за поста.

Въпреки че всеки от кандидатите твърдеше, че ще сложи край на досегашната нестабилност в управлението на Джонсън - и двамата финалисти са тясно обвързани с всяко от най-важните решения в управлението от последните 2,5 години.

Взаимните атаки между претендентите за власт доведоха Консервативната партия до притеснения, че вътрешните избори може още повече да задълбочат кризата на доверие дори след края на Борис Джонсън.

Стратегията на Риши Сунак срещу Лиз Тръс е да акцентира на това, че до средата на 90-те години тя е членувала в конкурентната Либерално-демократическа партия и че е застанала на "грешната" страна по време на кампанията за Brexit. Бившият съветник на Джонсън Доминик Къмингс, който подкрепя щаба на Сунак, нарича Тръс "ходеща ръчна граната", която "взривява всичко, до което се докосне".

На свой ред външният министър на Великобритания критикува Сунак за слабия икономически растеж и за увеличаването на данъчното облагане по време на мандата му като финансов министър.

В последния си парламентарен контрол като премиер Борис Джонсън даде сигнал, че няма да остане безучастен в кампанията и също атакува Сунак като финансов министър заради вдигането на данъците. В същото време той коментира, че всеки от двамата финалисти за поста му "ще помете пода" с лидера на опозицията Киър Стармър при дебати в пленарната зала.

Според изследване на YouGov Лиз Тръс може да победи бившия си колега от кабинета с 53% спрямо 35%. Тя е и фаворит на букмейкърите в страната.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Без да са го прочели, депутати от комисията "Митници" пратиха доклада си в прокуратурата

Но какво пише в документа така и не стана ясно

17:17 - 25.04.2024
Важно днес

Присъдата на Харви Уайнстийн за изнасилване е отменена от съда в Ню Йорк

72-годишният холивудски магнат все пак ще остане в затвора

17:15 - 25.04.2024
Важно днес

"Има риск нашата Европа да умре". Речта на Макрон за рисковете пред ЕС, ако няма реформи

Френският президент призова ЕС да се обедини срещу предизвикателствата

15:08 - 25.04.2024
Важно днес

Общинските съветници на БСП в София не послушаха Нинова и отказаха да сменят лидера си

Иван Таков ще продължи да е председател на групата на БСП в СОС

14:12 - 25.04.2024