Снимка: © Getty Images

Кандидатите за бъдещ премиер на Великобритания вече са сведени до двама финалисти - бившия министър на финансите Риши Сунак и действащият министър на външните работи Лиз Тръс.

Риши Сунак беше ключов фактор в кабинета на Борис Джонсън от началото на 2020 до юли 2022 г., когато подаде оставка като финансов министър в знак на несъгласие с поведението на премиера по повод секс-скандала с един от висшестоящите членове на парламентарната група Крис Пинчър.

Лиз Тръс се смята за част от крилото на "лоялните" на Джонсън членове на Консервативната партия и до момента продължава да изпълнява функциите си като министър в правителството му. Кариерата ѝ в изпълнителната власт продължава вече десетилетие. Въпреки че на референдума през 2016 г. тя гласува против напускането на ЕС, в момента Тръс е сред отявлените поддръжници на Brexit.

Това, което е сигурно, е, че на 5 септември Великобритания ще има нов премиер и един от двамата ще заеме мястото на Борис Джонсън. Избраникът ще бъде излъчен в пряко гласуване от около 150 000 членове на Консервативната партия.

Риши Сунак засега се позиционира като относителен фаворит на парламентарната група, след като привлече 137 от 365 депутати. Лиз Тръс успя да привлече 113 гласа, а третата претендентка Пени Мордънт отпадна от надпреварата в последния момент със 105 гласа в своя полза.

Кампанията за излъчване на нов лидер на партията и нов премиер продължи 10 дни и обхвана няколко тура, при които постепенно отпаднаха общо шестима кандидати за поста.

Въпреки че всеки от кандидатите твърдеше, че ще сложи край на досегашната нестабилност в управлението на Джонсън - и двамата финалисти са тясно обвързани с всяко от най-важните решения в управлението от последните 2,5 години.

Взаимните атаки между претендентите за власт доведоха Консервативната партия до притеснения, че вътрешните избори може още повече да задълбочат кризата на доверие дори след края на Борис Джонсън.

Стратегията на Риши Сунак срещу Лиз Тръс е да акцентира на това, че до средата на 90-те години тя е членувала в конкурентната Либерално-демократическа партия и че е застанала на "грешната" страна по време на кампанията за Brexit. Бившият съветник на Джонсън Доминик Къмингс, който подкрепя щаба на Сунак, нарича Тръс "ходеща ръчна граната", която "взривява всичко, до което се докосне".

На свой ред външният министър на Великобритания критикува Сунак за слабия икономически растеж и за увеличаването на данъчното облагане по време на мандата му като финансов министър.

В последния си парламентарен контрол като премиер Борис Джонсън даде сигнал, че няма да остане безучастен в кампанията и също атакува Сунак като финансов министър заради вдигането на данъците. В същото време той коментира, че всеки от двамата финалисти за поста му "ще помете пода" с лидера на опозицията Киър Стармър при дебати в пленарната зала.

Според изследване на YouGov Лиз Тръс може да победи бившия си колега от кабинета с 53% спрямо 35%. Тя е и фаворит на букмейкърите в страната.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Салман Рушди беше нападнат с нож по време на лекция

Нападателят на автора на "Сатанински строфи" е задържан

Българите в чужбина ще гласуват в 733 секции на 2 октомври

На последните избори бяха отчетени 225 785 гласа от чужбина

Бизнесът обвини "Булгаргаз", че купува газ с надценки за септември

Според служебния министър - сделката е станала на "доста добра цена"

Кадри от времето на ГЕРБ се озоваха на ключови позиции в служебния кабинет

Съветници, зам.-министри и нов шеф на тол системата имат стари връзки в ГЕРБ

Disney изпревари Netflix по брой абонати и стана номер едно в стрийминга

Само 16 месеца след пускането ѝ на световния пазар, Disney+ достигна до над 100 милиона абонати - постижение, което отне на Netflix цяло десетилетие.

"Авакс": Интерконекторът ще е готов не по-късно от първата седмица на септември

Строителите твърдят, че са на финала на предаването на обекта

Българското кино пак остана без пари заради скандали и "борба на кланове"

Втори пореден конкурс за финансиране на игрални филми е блокиран в съда

TikTok уж забрани руското съдържание, но то още е достъпно - и в Русия, и у нас

Европейско изследване откри руски акауни, които заобикалят ограниченията

МРРБ "отчете" недовършени обекти по газовата връзка с галерия от площадките

Малко по-рано компанията ICGB съобщи, че всички основни строителни дейности са приключени