Изглежда, че Гърция наистина има повод за гордост. Както казва премиерът Кириякос Мицотакис - за първи път от 10 години страната възвърна самочувствието си, че с колективни усилия може да постигне успех.

Епидемията от Covid-19 започна още в края на февруари, но по всичко личи, че пикът на кризата е отминат. Общият брой на заразените в Гърция е 2632 към 5 май, като повече от половината пациенти вече са отчетени като оздравели. Смъртните случаи от инфекции, свързани с Covid-19, са общо 146.

Икономическите изпитания пред правителството обаче започват оттук нататък. В държава, която разчита на туризма за около 1/5 от БВП, връщането на чуждестранните посетители е от жизненоважно значение. По-важно от това е единствено гаранцията за здравето на хората и запазването на репутацията на Гърция като добър пример за овладяване на епидемията.

Засега правителството разреши на т.нар. целогодишни туристически обекти да отворят врати за посетителите си на 1 юни. Археологическите обекти ще бъдат отворени за посетители и работници още на 18 май, с повишени мерки за безопасност. Но най-многобройните летни хотели, вили и апартаменти в страната и егейските острови ще започнат да работят не по-рано от юли.

Оптимистичният вариант? 1 юли.

"Най-добрият сценарий е Гърция да отвори за чуждестранни туристи от 1 юли, работим за тази цел", казва премиерът Мицотакис в интервю за CNN. "Разбира се, туристическото преживяване през това лято ще е малко по-различно от обичайното - ще трябва да се спазва по-голяма социална дистанция, може би баровете няма да работят, няма да се допуска струпване на много хора. Въпреки всичко хората ще могат да се насладят на фантастична почивка в Гърция, но само ако глобалната епидемия тръгне в посока към спад".

Призивът на Гърция към всички държави в Европа е да се изработи общ протокол за гарантиране на безопасността на всички летовници. Страната предлага да се въведе т.нар. "здравен паспорт" на всеки гражданин на ЕС.

Възможните опции са две, но само една от тях изглежда практически изпълнима. Първият вариант е всеки турист, който желае да посети друга държава за почивка, да си направи тест за Covid-19 още преди да замине. Резултатът ще може да послужи като доказателство, че посетителят не представлява риск за повторно внасяне на заразата отвън.

Алтернативният вариант е всички пристигащи да бъдат изследвани при кацането на летището в държавата-домакин, но това може да се окаже практически невъзможно. Обичайният голям брой на туристите и липсата на ресурс за провеждане на най-точните изследвания прави този вариант твърде проблематичен. Затова и Гърция настоява за решение на общоевропейско ниво, вместо мониторингът на посетителите да се оставя на силите на всяка самостоятелна държава.

Тези протоколи ще се въведат не само на летищата, но и на другите гранични пунктове с България, Турция, Северна Македония и Албания. Според данни от статистиката на страната, близо 8,8 милиона души са пристигнали в Гърция с автомобили и автобуси през 2018 г. Най-голям дял от туристите, влизащи през сухопътните граници, идват от Сърбия, Румъния, България и Турция.

Плажно мляко, дезинфектант...

С около 16 000 км плажни ивици Гърция винаги е била сред най-търсените дестинации за лятна почивка - включително за български туристи.

Властите се надяват, че климатът и изобилието от възможности за настаняване ще помогнат, за да не се допуска нова здравна криза по време на извънредно краткия летен сезон. Greek Reporter цитират специалиста по инфекциозните заболявания към Министерството на здравеопазването проф. Сотирис Циодрас, според когото коронавирусът не се предава лесно във водата, а плуването в участъци с по-малко хора представлява минимален риск за здравето.

Плувните басейни, които се дезинфекцират с хлор, също се смятат за безопасни места. Много по-важно е как се поддържа хигиената в прилежащите части около басейна или плажа.

Някои от мерките, които туристическият бранш и властите в Гърция се обмислят: контрол на входа към плажа, за да не се допуска струпване на хора, почистване на шезлонгите с дезинфектант след всеки посетител, раздалечаване на шезлонгите и чадърите на по-голяма дистанция, задължителни резервации за място на плажа, така че да не се стига до напрежение.

Всичко това ще изисква доста по-сериозни усилия и координация за управителите на туристическите обекти.

Всички големи хотелски вериги твърдят, че са вложили всичко възможно за поддържане на изрядна хигиена и за предоставяне на гаранции на туристите, че няма да станат жертва на небрежност от страна на персонала или други гости. Част от офертите на ваканционните обекти включват предложения за самостоятелни вили с частни басейни и апартаменти, снабдени с всичко необходимо за домашен уют.

Най-големият въпрос е дали чужденците искат да се върнат в Гърция през лятото на 2020 г.

Гръцките хотели разчитат много повече на чуждестранните посетители, за да не работят на загуба. Но не всичко зависи само от здравните мерки и граничния контрол.

"Въпросът не е дали полетите ще се възстановят, но и дали самите хора ще разполагат с достатъчно средства, за да си позволят лятната почивка в Гърция. Кризата засегна хора от всички страни, с които работим. Не бива да забравяме, че ваканционните пътувания зад граница са лукс. Преди всичко хората ще трябва да са сигурни за покриването на основните си житейски нужди, преди да тръгнат на екскурзии и почивки", казва София Мацурани от веригата хотели Aqua Vista пред Greek Reporter.

Хотелиерите в страната отчитат най-слабото представяне на сезона за последните 10 години заради епидемията с Covid-19. Лятото все пак дава надежди за подобрение, като на някои места се наблюдава възвръщане на интереса към резервации на стаи и апартаменти за по-късните месеци - август и септември.

Плажен бар в Санторини се прочу в социалните мрежи, след като постави плексигласови прозрачни паравани около шезлонгите и чадърите си, за да защити туристите от неволно заразяване с коронавирус. Барът, разположен на плажа Периса, иска да покаже на гостите си, че спокойно могат да се наслаждават на лятната си почивка, без да се боят за здравето си. Както казват мениджърите му:

"Трябва да намерим решения за предпазване на хората. Не можем да чакаме властите да измислят препоръки. Трябва да действаме още сега".

Засега контролът на границите с Гърция остава в сила. Само две групи български граждани се пропускат в страната:

- Работещи в Гърция, които имат попълнен формуляр от работодателя;
- Български граждани, постоянно или временно пребиваващи в Гърция, както и хората с наложителна и основателна причина за пътуване (отново трябва да се удостовери на границата.

Всички граждани на Гърция или държави-членки на ЕС, включително и български граждани, са длъжни да спазват 14-дневна карантина, считано от деня на влизане, предупреждава МВнР. Изисква се обявяване на адрес и телефон за времето на карантината. За нарушителите на карантината е предвидена глоба в размер на 5000 евро и образуване на наказателно производство. Намиращите се под карантина в Гърция, при необходимост, могат да напуснат страната и преди изтичането на периода от 14 дни.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Служебният кабинет смени Вяра Тодева и още пет областни управители

Част от новите са от банката кадри на ГЕРБ

18:08 - 26.04.2024
Важно днес

Мащабни промени в движението в центъра на София предложиха от ПП-ДБ и "Спаси София"

Планира се ул. „Фритьоф Нансен“ да стане двупосочна

14:32 - 26.04.2024