Снимка: © twitter.com

С надежда да изпомпят останалото гориво от резервоара на заседналия японски танкер, за да се избегне екологична катастрофа – с тази нагласа властите на остров Мавриций продължават усърдната си работа. Те се надяват това да се случи още в сряда.

Корабът MV Wakashio, който пренасяше 4000 тона мазут, заседна в кораловия риф около острова на 25 юли. Оттогава насам изтича гориво, което заплашва Индийския океан, както и неговата флора и фауна.

Големият проблем е, че танкерът е на път да се разцепи на две и именно това искат да предотвратят екипите на място.

Към момента големи количества гориво бяха пренесени на брега чрез хеликоптер и друг кораб, собственост на същата японска фирма – Nagashiki Shipping, съобщи BBC. Огромна част от мазута обаче вече е в океана и въпреки забраната на местните власти, десетки доброволци пълнят чували със слама, за да ги използват като бариери срещу петрола.

Франция изпрати военен самолет и оборудване против замърсяване. Страната го стори чрез намиращия се в близост остров Реюнион, който е под нейно владение. В същото време Япония прати шестчленен екип, който да помогне при изпомпване на резервоара на танкера.

Бреговата охрана на Мавриций и няколко полицейски екипа са на линия в югоизточната част на острова. Шефът на полицията Кемрай Сервансинг съобщи пред медиите, че пукнатините в кораба „продължават да се разрастват“.

„Трудно е да се каже кога ще се разцепи, но ние имаме добър план помагаме заедно с френските морски сили“, сподели той. Добави, че е много вероятно операцията по изпомпване на останалото гориво от резервоара да приключи в сряда. „Мога да кажа, че голямо количество гориво вече бе изтеглено, а на борда има още 700 тона“, сподели той, цитиран от BBC.

MV Wakashio заседна около Пойнт д’Есни – район, известен като храм на дивата природа. Там има и мочурища, които са територии от огромно международно значение.

Неправителствената организация за защита на околната среда Greenpeace Africa предупреди, че „хиляди“ животински видове са поставени под огромен риск да станат жертви на замърсяването. Това ще доведе до директни последици за икономиката на Мавриций, сигурността и здравето на гражданите.

Островът е обитаван от различни редки видове, които не се срещат на други места на планетата. Сред тях са розовите гълъби и маврикийският керкенез, както и редица земноводни и влечуги. Кораловите рифове, от своя страна, поддържат живота в океана.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

ЕК одобри 11 млрд. евро на България за екология, инфраструктура и заетост до 2027 г.

Почти половината от общото финансиране ще бъде инвестирано в северните райони на страната

ИТН се оплака за "блокирани" пари за заплати на Руското посолство

Асен Василев: "Това е автоматично действие по силата на санкциите на ЕК срещу Русия"

Избягалият шофьор от катастрофата в София е задържан

36-годишният Георги Семерджиев беше обявен за общнонационално издирване

ГЕРБ и БСП отново не успяха да форсират връщането на хартиените бюлетини

Крум Зарков: "Оставете време на правилата, за да могат хората да гласуват спокойно"

"Един много английски скандал" този път може да събори Борис Джонсън

Депутат от Консерваторите, обвинен в сериен сексуален тормоз, поставя бъдещето на кабинета под въпрос

“Можем да го направим” беше слоган на Меркел, сега Шолц го използва за руския газ

Фразата, която се превърна в емблема за политиката на Меркел, изглежда все още актуална

Световноизвестен учен в областта на AI ще преподава в българския INSAIT

Проф. Люк Ван Гуул e сред водещите изследователи в сферата на самообучение и компютърното зрение

Кирил Петков: Програмата на ПП включва над 40 законопроекта

Законите трябва да бъдат приети в следващите 6 месеца, смята Петков.