Снимка: © twitter.com

С надежда да изпомпят останалото гориво от резервоара на заседналия японски танкер, за да се избегне екологична катастрофа – с тази нагласа властите на остров Мавриций продължават усърдната си работа. Те се надяват това да се случи още в сряда.

Корабът MV Wakashio, който пренасяше 4000 тона мазут, заседна в кораловия риф около острова на 25 юли. Оттогава насам изтича гориво, което заплашва Индийския океан, както и неговата флора и фауна.

Големият проблем е, че танкерът е на път да се разцепи на две и именно това искат да предотвратят екипите на място.

Към момента големи количества гориво бяха пренесени на брега чрез хеликоптер и друг кораб, собственост на същата японска фирма – Nagashiki Shipping, съобщи BBC. Огромна част от мазута обаче вече е в океана и въпреки забраната на местните власти, десетки доброволци пълнят чували със слама, за да ги използват като бариери срещу петрола.

Франция изпрати военен самолет и оборудване против замърсяване. Страната го стори чрез намиращия се в близост остров Реюнион, който е под нейно владение. В същото време Япония прати шестчленен екип, който да помогне при изпомпване на резервоара на танкера.

Бреговата охрана на Мавриций и няколко полицейски екипа са на линия в югоизточната част на острова. Шефът на полицията Кемрай Сервансинг съобщи пред медиите, че пукнатините в кораба „продължават да се разрастват“.

„Трудно е да се каже кога ще се разцепи, но ние имаме добър план помагаме заедно с френските морски сили“, сподели той. Добави, че е много вероятно операцията по изпомпване на останалото гориво от резервоара да приключи в сряда. „Мога да кажа, че голямо количество гориво вече бе изтеглено, а на борда има още 700 тона“, сподели той, цитиран от BBC.

MV Wakashio заседна около Пойнт д’Есни – район, известен като храм на дивата природа. Там има и мочурища, които са територии от огромно международно значение.

Неправителствената организация за защита на околната среда Greenpeace Africa предупреди, че „хиляди“ животински видове са поставени под огромен риск да станат жертви на замърсяването. Това ще доведе до директни последици за икономиката на Мавриций, сигурността и здравето на гражданите.

Островът е обитаван от различни редки видове, които не се срещат на други места на планетата. Сред тях са розовите гълъби и маврикийският керкенез, както и редица земноводни и влечуги. Кораловите рифове, от своя страна, поддържат живота в океана.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Елтън Джон оглави британските чартове за първи път от 16 г. със съдействието на Дуа Липа

Първата му поява на върха беше през 1976, а последната - през 2005 г.

Най-скъпоплатените баскетболисти и бизнес начинанията им

ЛеБрон Джеймс води класацията на Forbes за осма поредна година

Йорданка Фандъкова и съпругът ѝ са заразени с Covid-19

И двамата са ваксинирани, нямат симптоми

Мая Манолова открива кампанията с нова прическа: "На мутрите да им е ясно, че не съм блондинка"

"Те се готвят за реванш, ние се готвим да им се противопоставим, така че това е знак“

Служител на Netflix разгласи "чувствителни" данни в знак на протест срещу Дейв Шапел и беше уволнен

Изнесена е информация за гледаемостта на The Closer, но и за сериали като Squid Game

Ново замърсяване на водата и остра миризма на нефт край кораба Vera Su

Стойността на азот-амониев превишава 3 пъти измерваните досега стойности

Самоунищожената картина на Банкси "Любовта е в кошчето" беше препродадена на рекордна цена

На търг през 2018 тя се спусна през рамката и беше нарязана на парчета

Директорът на Центъра по заразни болести: По-добре "зелен сертификат", отколкото локдаун

Проф. Ива Христова е един от експертите които ще решават за мерките на Ангел Кунчев