Преди 2 години Марина и Кристиян стават част от стажантската програма на Lidl. Днес той може да ви разкаже с точност какво се случва в един огромен склад и как от стелажите стоката стига до рафтовете в магазина, а тя ще преведе всичко това на рекламен език и ще го направи да изглежда интересно почти като филм за Хари Потър.

Сега предстои третото издание на стажантската програма на Lidl, която вече търси своите нови попълнения (повече за програмата може да научите тук). 

Пътят, който отвежда Марина и Кристиян до Lidl тръгва от различни точки на света. За Марина стажът е повод да се прибере за лятото от Австрия, където учи Product Marketing & Project Management, а Кристиян е студент „Инженерна логистика“ в Техническия университет. 

Стажът им в Lidl ги изправя пред конкретен бизнес проект, по който да работят. Кристиян трябва да намери начин да оптимизира складовата планограма в базата на веригата в с. Равно поле. Марина попада в света на стоковото снабдяване, със задачата да подобри процесите, свързани с износа на собствените марки на Lidl.

Това е и началото на техния творчески тандем.

Следват 2 месеца усилена работа – минават през различни обучения, учат от своите ментори, трупат нов опит и знания, а накрая – представят проектите си пред ръководството на компанията. Финалът обаче се оказва само началото.

Веднага след стажа си Кристиян остава на работа в компанията. Започва първо на 4-часов работен ден, за да го съчетава с университета, но след като се дипломира, продължава и на пълен. „В началото всяко нещо го правех за първи път. Колегите ми помагаха изключително много и благодарение на тях навлязох бързо в работата“, спомня си той.

Вече 2 години трупа опит на различни позиции - чувства се все по-добър и уверен в складовата логистика и вижда, че паралелно с това започва да се развива и в личен план: „Станах по-подреден и започнах да не отлагам задачи във времето“. 

Пътят на Марина обаче за малко да се отклони към Швейцария, където е приета да учи магистратура. Четири дни преди да разбере за това, съдбата си казва думата. Получава предложение от Lidl, което обръща посоката обратно към България. Днес е част от маркетинг екипа на Lidl и отговаря за различни рекламни кампании. Бойното ѝ кръщене е книгата „Преоткрий своето вкъщи“, която компанията създава миналата година за своите лоялни клиенти. „Беше много вълнуващ процес – създаването на книгата, подготовката на маркетинговата кампания и всички рекламни материали“, спомня си Марина.

Признава, че най-голямото й предизвикателство е да „укроти“ перфекционизма си и да направи така, че да не пречи на ефективността ѝ, а да ѝ помага. „Като човек, който в края на деня се стреми към напълно изпълнен списък със задачи, да се науча да приоритизирам, беше добър урок за мен“, казва тя. 

От перспективата на изминатия път, днес може да каже, че стажът е полезен с това, че ти позволява да сравниш доколко представите ти за една професия съвпадат с реалността. След това прилагаш наученото на практика и виждаш отвътре как се случват нещата в успешния бизнес. Затова и нейният съвет към всички бъдещи стажанти е да поемат смело към всички нови уроци, срещи и вдъхновения.

„Бъдете любопитни. Трупайте опит и се възползвайте от всяка възможност“. 

Който иска да научи повече и да кандидатства за стажантската програма, може да посети кариерния сайт тук.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Слави Трифонов: "Продължаваме промяната" много често правят каквото си искат

ИТН изрази недоволство от липса на диалог с коалиционните партньори

Путин: Разширяването на НАТО ще изисква реакция от Москва

Руският президент каза, че вижда заплаха в разширяването на Алианса

И McDonald's напуска Русия, продава бизнеса си след повече от 30 г. в страната

Първият ресторант носеше символична тежест за въвеждането на западния модел в Русия 

Съдът: Хора на високи държавни позиции са взели участие в схемата за пране на пари от "Хемус"

Желанието на единствения обвиняем за парична гаранция бе отхвърлено

Кирил Петков обяви по-високи компенсации за ток за бизнеса

Срещата с работодателите идва в навечерието на национален протест

Румен Радев: Руските МиГ-29 могат да летят най-много още около година

Президентът изрази опасенията си, че договорените със САЩ самолети са малко на брой

От фабрика на Renault - сега за "Москвич" - завръщане в миналото за Русия след инвазията

Френският автомобилен гигант се е съгласил на национализация - с опция да се завърне евентуално до 6 години