На втория ден от Коледа - 26 декември, православната църква отбелязва Денят на бащата.

Това е празник, на който се чества бащинството и родителските грижи на мъжете, и е еквивалент на Деня на майката. Той се отбелязва от 1997 г. насам.

Прието е на този ден бащите да получават подаръци и изненади от най-близките. Според традициите на трапезата се слагат месни ястия, ракия и вино.

В този ден се чества паметта на Св. Йосиф Обручник, на чиито грижи били поверени Божията майка и Богомладенеца Христос. Отбелязва се и паметта на цар Давид като славен родоначалник на Исуса Христа и на Яков, брат Божий - пръв християнски епископ на град Ерусалим.

Католическата традиция гласи празникът да се чества на деня на св. Йосиф 19 март. В страни като Аржентина, Великобритания, Франция, Турция, Япония и други се празнува през третата неделя от месец юни. В Русия се чества на 23 февруари.

В последните години широка популярност добива американският вариант, който е тържествено отбелязан за първи път във Вашингтон през 1909 г. Едва през 1972 г. обаче президентът Ричард Никсън го обявява за официален празник.

На 26 декември православната църква отбелязва втория ден на Рождество Христово, който се нарича Събор на Пресвета Богородица и е в прослава на Дева Мария като избрана да роди Спасителя на света.

Имен ден днес имат хората, носещи имената Йосиф, Йоско, Дарина, Давид и техните производни.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Даниел Лорер: Варненският кмет е като Елвис Пресли - мислят го за жив, но никой не го е виждал

"Българите в чужбина ще се върнат последни, едва след като оправим държавата"

"Медиана" вдигна ГЕРБ за 10 дни с почти 4%

Резултатите са при избирателна активност от около 35%