Ново изследване на "Тренд" показа растящия интерес към татуировките на фона на все още запазващи се обществени предразсъдъци спрямо хората, които са изрисували кожата си. 

Според данните на агенцията - 19 процента от гражданите имат татуировки (малко над 1 млн. души), като по-голямата част от ентусиастите са мъже.

Почти половината от хората между 18-29 г. са си направили татуировки, докато огромното мнозинство от населението над 50-годишна възраст никога не се е татуирало. 

Над 50 на сто от запитаните татуирани хора имат само една татуировка, 29% са с две, а 12 процента от хората имат повече от три рисунки по тялото си. 

Интересни са и мотивите на респондентите, които потвърждават, че са се татуирали. 

44% от тях казват, че са го направили "за красота / стил", докато 38 на сто смятат, че по този начин са изразили "любов към определен човек". 

15% от запитаните са се татуирали като "символ на нова страница в живота ми". 

Рисуването на емблеми на футболни клубове, "патриотични" или идеологически татуировки се оказва привлекателно само за около 3-4% от запитаните. 

Два процента от хората са се татуирали, за да скрият белези. 

Пренебрежим дял от татуираните граждани се притесняват, че това би им попречило да си намерят работа. 

Доста по-различно е обаче мнението на "нетатуираните", при които се оказва сравнително висок делът на хората с предразсъдъци. 

16% от запитаните хора казват, че не биха искали да имат приятелски отношения с татуирани хора, а 29% не биха имали интимна връзка с човек с татуировки. 

Жените за сметка от мъжете (34% към 23%) в по-голям дял споделят неприязън към възможността да излизат с татуиран партньор.

Над 20 процента от участниците в изследването са допуснали, че хората с татуировки са по-склонни да злоупотребяват с алкохол и наркотици или да се замесват в криминални прояви. 

Сходен дял от хората казват, че татуировките биха повлияли на решението им дали да наемат кандидат за работа, ако това зависи от тях. 

"Възрастта е ключов фактор по отношение на възприятието спрямо татуировките. Възрастните хора в големи дялове не одобряват тази форма на изразяване, а и в някаква степен са склонни да стигматизират хората, които имат татуировки. Младите, от друга страна, са по-положително настроени към татуировките и татуираните хора. Чрез татуировките младите хора показват индивидуалност, да заявят себе си, да покажат принадлежността си към нещо, символ на желанието за бунт. Именно затова най-често татуировките се правят в младежките години", казва Евелина Славкова от "Тренд". 

Високите дялове на морални предразсъдъци към татуираните хора вероятно се дължат на това, че "мутри и затворници имат татуировки като начин да изразят себе си" - символ, който продължава да създава негативни възприятия и стереотипи. 

Изследването е национално представително за пълнолетното население и е направено по поръчка на "24 часа" за периода 12-19 януари 2022.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Мбапе избра 1.1 милиона на седмица и "ПСЖ" пред "Реал Мадрид"

Французинът се превръща в най-скъпоплатеният играч в света

Сърбия иска членство в Европейския съюз, но отказва да санкционира Русия

Вучич увери, че не е подкрепил нито една декларация на ЕС за санкции срещу Русия

Руската офанзива в Донбас се засилва, Украйна изключва прекратяване на огъня

"Войната няма да спре, тя просто ще бъде поставена на пауза, а след това руснаците ще започнат още по-кървава и мащабна офанзива", твърди съветникът на украинския президент

Карнавалът в Габрово осмя политици и се изгаври с Костадин Костадинов

Тази година фестивалът е под мотото "Кот доди, гад доди"

Морган Фрийман и покойният Джон Маккейн получиха забрана да влизат в Русия

МВнР на Русия публикува странен санкционен списък

"Мариуполис 2": Филмът за трагедията на обсадения град, чийто създател загина във войната

Фестивалът в Кан показа последния филм на Мантас Кведаравичюс

Йотова критикува Петков - "има нещо недоизказано" в призива за свикване на КСНС

Румен Радев все още не е отговорил на предложението на премиера за Северна Македония