Ново изследване на "Тренд" показа растящия интерес към татуировките на фона на все още запазващи се обществени предразсъдъци спрямо хората, които са изрисували кожата си.

Според данните на агенцията - 19 процента от гражданите имат татуировки (малко над 1 млн. души), като по-голямата част от ентусиастите са мъже.

Почти половината от хората между 18-29 г. са си направили татуировки, докато огромното мнозинство от населението над 50-годишна възраст никога не се е татуирало.

Над 50 на сто от запитаните татуирани хора имат само една татуировка, 29% са с две, а 12 процента от хората имат повече от три рисунки по тялото си.

Интересни са и мотивите на респондентите, които потвърждават, че са се татуирали.

44% от тях казват, че са го направили "за красота / стил", докато 38 на сто смятат, че по този начин са изразили "любов към определен човек".

15% от запитаните са се татуирали като "символ на нова страница в живота ми".

Рисуването на емблеми на футболни клубове, "патриотични" или идеологически татуировки се оказва привлекателно само за около 3-4% от запитаните.

Два процента от хората са се татуирали, за да скрият белези.

Пренебрежим дял от татуираните граждани се притесняват, че това би им попречило да си намерят работа.

Доста по-различно е обаче мнението на "нетатуираните", при които се оказва сравнително висок делът на хората с предразсъдъци.

16% от запитаните хора казват, че не биха искали да имат приятелски отношения с татуирани хора, а 29% не биха имали интимна връзка с човек с татуировки.

Жените за сметка от мъжете (34% към 23%) в по-голям дял споделят неприязън към възможността да излизат с татуиран партньор.

Над 20 процента от участниците в изследването са допуснали, че хората с татуировки са по-склонни да злоупотребяват с алкохол и наркотици или да се замесват в криминални прояви.

Сходен дял от хората казват, че татуировките биха повлияли на решението им дали да наемат кандидат за работа, ако това зависи от тях.

"Възрастта е ключов фактор по отношение на възприятието спрямо татуировките. Възрастните хора в големи дялове не одобряват тази форма на изразяване, а и в някаква степен са склонни да стигматизират хората, които имат татуировки. Младите, от друга страна, са по-положително настроени към татуировките и татуираните хора. Чрез татуировките младите хора показват индивидуалност, да заявят себе си, да покажат принадлежността си към нещо, символ на желанието за бунт. Именно затова най-често татуировките се правят в младежките години", казва Евелина Славкова от "Тренд".

Високите дялове на морални предразсъдъци към татуираните хора вероятно се дължат на това, че "мутри и затворници имат татуировки като начин да изразят себе си" - символ, който продължава да създава негативни възприятия и стереотипи.

Изследването е национално представително за пълнолетното население и е направено по поръчка на "24 часа" за периода 12-19 януари 2022.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Руските чиновници вече не могат да пътуват дори до "приятелски" страни

Забраната е заради опасения, че могат да изнесат тайни на Русия зад граница

19:49 - 18.04.2024
Важно днес

Нови санкции изолират Иран с цел да пречат на производството на дронове "Шахед"

Техеран атакува Израел с "Шахед", с тях и Русия стреля по Украйна

19:03 - 18.04.2024
Важно днес

МВР отчете 10 срещи на Бойко Рашков с обвинените в контрабанда баща и син

Новият шеф на "Митниците" питат депутатите как очакват обикновен митничар да е "юнак" срещу каналджиите

16:00 - 18.04.2024
Бизнес

Ръст на измамите с фалшиви обяви за работа, сочи доклад на Revolut за сигурността на потребителите

Най-разпространени остават класическите измами с карта

15:40 - 18.04.2024
Европейски дневници

Бургас посрещна роуд шоуто на подкаста "Европеец"

Епизод 2: Бургас - проследете събитието на живо

13:01 - 18.04.2024