Ново изследване на "Тренд" показа растящия интерес към татуировките на фона на все още запазващи се обществени предразсъдъци спрямо хората, които са изрисували кожата си.

Според данните на агенцията - 19 процента от гражданите имат татуировки (малко над 1 млн. души), като по-голямата част от ентусиастите са мъже.

Почти половината от хората между 18-29 г. са си направили татуировки, докато огромното мнозинство от населението над 50-годишна възраст никога не се е татуирало.

Над 50 на сто от запитаните татуирани хора имат само една татуировка, 29% са с две, а 12 процента от хората имат повече от три рисунки по тялото си.

Интересни са и мотивите на респондентите, които потвърждават, че са се татуирали.

44% от тях казват, че са го направили "за красота / стил", докато 38 на сто смятат, че по този начин са изразили "любов към определен човек".

15% от запитаните са се татуирали като "символ на нова страница в живота ми".

Рисуването на емблеми на футболни клубове, "патриотични" или идеологически татуировки се оказва привлекателно само за около 3-4% от запитаните.

Два процента от хората са се татуирали, за да скрият белези.

Пренебрежим дял от татуираните граждани се притесняват, че това би им попречило да си намерят работа.

Доста по-различно е обаче мнението на "нетатуираните", при които се оказва сравнително висок делът на хората с предразсъдъци.

16% от запитаните хора казват, че не биха искали да имат приятелски отношения с татуирани хора, а 29% не биха имали интимна връзка с човек с татуировки.

Жените за сметка от мъжете (34% към 23%) в по-голям дял споделят неприязън към възможността да излизат с татуиран партньор.

Над 20 процента от участниците в изследването са допуснали, че хората с татуировки са по-склонни да злоупотребяват с алкохол и наркотици или да се замесват в криминални прояви.

Сходен дял от хората казват, че татуировките биха повлияли на решението им дали да наемат кандидат за работа, ако това зависи от тях.

"Възрастта е ключов фактор по отношение на възприятието спрямо татуировките. Възрастните хора в големи дялове не одобряват тази форма на изразяване, а и в някаква степен са склонни да стигматизират хората, които имат татуировки. Младите, от друга страна, са по-положително настроени към татуировките и татуираните хора. Чрез татуировките младите хора показват индивидуалност, да заявят себе си, да покажат принадлежността си към нещо, символ на желанието за бунт. Именно затова най-често татуировките се правят в младежките години", казва Евелина Славкова от "Тренд".

Високите дялове на морални предразсъдъци към татуираните хора вероятно се дължат на това, че "мутри и затворници имат татуировки като начин да изразят себе си" - символ, който продължава да създава негативни възприятия и стереотипи.

Изследването е национално представително за пълнолетното население и е направено по поръчка на "24 часа" за периода 12-19 януари 2022.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

"Галъп": Изборите ще се решат следобед, когато колебаещите гласуват

Агенцията отчита, че към 15.00 часа избирателната активност е малко по-висока спрямо данните от същия час на 2 октомври

15:35 - 02.04.2023

"Ти броиш" засече над 50 сигнала за изборни нарушения до обяд

Едно от честите нарушения е за непоставяне на печат върху бюлетините от машинно гласуване

15:16 - 02.04.2023

„Огромна жилищна криза“: Хиляди хора излязоха на протест в Португалия

Ниските заплати и високите наеми превръщат Лисабон в третия най-малко жизнеспособен град за живеене в света, според проучване на CIA Landlords

13:20 - 02.04.2023

Христо Иванов определи днешния ден като "прекрасен да тласнем страната напред"

Според Иванов коалиция между първите две партии не е много вероятна

11:40 - 02.04.2023

Демерджиев: През последното денонощие няма бомбени заплахи към училищата

Според вътрешния министър няма сериозни нарушения в изборния ден, но опитите да се манипулира вота са повече в сравнение с последните избори

11:04 - 02.04.2023

Сара Поли трябва да върне "Оскар"-а си? Не, 11-годишната ѝ дъщеря се шегува

Истинският подател е 11-годишната ѝ дъщеря

11:03 - 02.04.2023