Над 60% от българите хъркат Снимка: © Unsplash

Над 60% от българите хъркат, като за 22% това е нещо редовно, а 42% казват, че се случва само понякога. Мъжете хъркат близо два пъти по-често от жените (съответно 29% и 14%). Това сочат данните от ново проучване на агенция Прагматика и isleep, публикувани по случай Световният ден на съня, който тази година се отбелязва на 17 март.

76% от българите споделят, че имат проблеми със съня. Според данните от проучването е налице взаимовръзка между множество хронични заболявания и проблемите със съня. Хората, които страдат от хипертония, тревожност, депресия и мигрена, имат по-често проблемен сън от здравите хора.

Всеки трети се събужда повече от два пъти на вечер, става твърде рано сутрин и рядко се чувства отпочинал. Най-честите причини за това са:

  • стрес (69%),
  • преумора (46%),
  • липса на физическа активност и напрежение на работното място (32%).

"Колко, при какви условия и къде спим са важни елементи от физическото и менталното здраве, които често са подценявани и носят сериозни последици върху всеки от нас. Да обръщаме осъзнато внимание на времето за сън и качеството му, което се определя от средата, е инвестиция и проява на истинска лична грижа“, смята психотерапевтът Детелина Стаменова, която е консултант на проекта.

Проучването показва, че българите спят средно с половин час по-малко от препоръчителните поне седем. А качеството на съня се влошава с възрастта и проблемът е по-често срещан при жените – 36% от тях се събуждат повече от веднъж на вечер спрямо 29% при мъжете. Всеки пети заспива трудно, а 11% сънуват кошмари.

Едва 12% от българите смятат съня си за отличен.

Според резултатите от проучването има силна взаимовръзка между качеството на съня и здравословното, психичното и емоционалното ни състояние, матрака, на който спим, както и храната, взаимоотношенията ни с хората около нас, настроението ни и ефективността ни през деня.

Близо два пъти по-често българите с проблемен сън изпитват притеснение, тревожност и физическа болка, сравнено с хората без проблеми със съня. Тъга изпитват само 18% от лицата с безпроблемен сън, докато при хората с проблемен сън тя присъства в 46% от случаите.

Гневът присъства само при 12% от анкетираните без проблеми със съня, докато при хората с такива проблеми резултатът скача тройно - до 39%. Апатията се среща при над една трета от българите с проблеми със съня, докато при тези без – само в 15% от случаите. Отчаяние изпитват 29% от лицата с проблеми със съня и само 8% от лицата без такива проблеми.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Хърватският президент скочи в собствения си капан. Получи забрана да е премиер

Зоран Миланович отказа да напусне поста си, за да участва в кампанията

16:47 - 19.04.2024