Съдържанието е част от рубриката ни Парламентарни избори 2022


В ГЕРБ стъпват с тихи стъпки около главния прокурор Гешев и реформата на институцията “Главен прокурор” е трудна тема за тях - това каза бившият правосъден министър и кандидат за народен представител от “Демократична България” Надежда Йорданова в дебат по bTV.

Всеки сигнал за престъпление, независимо от това дали е за управляващите или опозицията, трябва да бъде разследван с еднакъв стандарт, посочи тя.

"Незаконосъобразни и корупционни практики не могат нито да бъдат прикривани, нито допускани. Колкото и да е трудно това трябва да стане. “Демократина България” е за съдебна реформа, която не забърсва следи”, каза още Йорданова.

Една от най-важните мерки в Плана за възстановяване и устойчивост е реформата на КПКОНПИ, каза тя.

Затова КПКОНПИ трябва да бъдат разделен на две - антикорупционните функция от една страна и дейностите по отнемане на незаконно придобито имущество.

“В 47-ото Народното събрание бяха внесени множество законопроекти от тези 22, които трябваше да бъдат приети до края на годината, включително и разработени от Министерство на правосъдието и от моя екип. Не стигна парламентарно време, защото ГЕРБ реши да подходи по различен начин”, припомни Йорданова, която е водач на листите на “Демократична България” в 23 МИР в София и в Русе.

Тя уточни, че в законопроекта за КПКОНПИ, който беше внесен от “Продължаваме промяната” е имало хубави предложения, но и доста въпроси, които е трябвало да бъдат коригирани.

“Демократична България” имаше друг законопроект, която много ясно отграничават двете функции антикорупционната от конфискацията на незаконно придобито имущество”, каза тя.

ДБ настоява комисията за борба с корупцията да не се превръща в политическа бухалка в ръцете на властта, която и да е тя. Съответно трябва да има достатъчно гаранции срещу злоупотребата с правомощия включително и от гледна точка на съдебния контрол.

Ръководството трябва да бъде професионално, политически неутрално и да има високи нравствени и професионални качества. Постоянно съм отстоявала становището че първо трябва да се реши структурният въпрос и след това да се коментира професионалният”, каза тя.

След 12 години управление на ГЕРБ корупционният барометър на “Трансперънси интернешънъл” отчита, че 90 процента от българите смятат корупцията в България за действително голям проблем - 19% са платили подкуп, за да използват публични услуги, а 32% са използвали роднински или приятелски връзки за тези услуги. “Това е въпрос, с която трябва да се борим реално, устойчиво и ефективно. “Демократична България” има решение за това”, каза още Надежда Йорданова.

Като министър на правосъдието с нейния екип са разработили механизъм за разследване и търсене на отговорност на главния прокурор, който да отговаря на всички стандарти и препоръки на Венецианската комисия, както и да е съобразен с практиката на конституционния съд и да влиза в тесните рамки, които конституцията позволява.

“В прокуратурата е необходима сериозна, реална, ефективна реформа както от гледна точка на институцията, така и от гледна точка личността на главния прокурор. “Демократична България” има механизми, които позволяват, този който нарушава престижа на съдебната власт да бъде отстранен. “Демократична България” е предложила помени, които да променят както управлението в прокуратурата,така и статута на главния прокурор на конституционно ниво”, подчерта за пореден път Надежда Йорданова.

“Ако това бъде прието от парламента ще се случат няколко неща. На първо място спрямо главния прокурор ще може да бъде извършвано ефективно разследване. Най-сетне ще могат да бъдат обект на съдебен контрол отказите на прокуратурата да разследва, защото най-голямата власт която имат прокурорите в българия е преценката дали да образуват досъдебно производство”, припомни тя.

Според нея от ГЕРБ през цялото време атакуват “Демократична България” с две много противоречиви тези. От една страна, че твърде прибързват със законодателството, а от друга, че много се бавят със законодателството.

“ГЕРБ много често променят своята готовност да подкрепят или неподкрепят нещо на тема “Съдебна реформа”, каза тя и припомни дебата за ресурсното осигуряване на европейските делегирани прокурори. “Аз бях много изненадана на ожесточената съпротива на ГЕРБ, след като, трябва да признаем, тяхното правителството беше един от активните поддръжници на необходимостта от европейска прокуратура”, каза тя.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Путин призна независимостта на Запорожка и Херсонска области, ООН осъди референдумите

Очаква се Путин да говори днес, след което да се присъедини към празничен митинг на Червения площад

"Тренд": ГЕРБ е на 9,3% пред ПП, "Възраждане" са трети

Според "Тренд" 13,9% от имащите право на глас ще упражнят това право в полза на "Възраждане"

Топовни салюти за Илхам Алиев в София - прелюдия към старта на гръцкия интерконектор

Румен Радев посреща президента на Азербайджан днес, очакват се разговори за газа

КЗК: "Лукойл България" злоупотребява с монопола си в горивата

Нарушенията са в пазара на горива на едро, твърди антимонополната комисия

Финландия затваря границите си за руски туристи от полунощ

Руските туристи вече не могат да посещават Финландия, която им служеше за "входна врата" към ЕС.

Димитър Стоянов: Тежко въоръжение, докато съм министър аз, няма как да дам

Ресорният министър заяви, че няма как да погаз решение на парламента, касаещо военната помощ за Украйна

Никола Минчев: Искам хората да знаят, че промяната ще е трайна - дори в най-трудния район

"Държа на уважението към Народното събрание - като юрист и като гражданин"