Светът изпрати една от най-тежките си години в близкото минало заради Covid-19, а много от лидерите на най-големите държави използваха новогодишните си речи, за да отдадат почит към жертвите на пандемията и да начертаят план за по-добро развитие на обществата и икономиките. 

"Не мисля, че е преувеличено да кажа, че никога през последните 15 години не сме оценявали отминаващата година като толкова труден период", каза германският канцлер Ангела Меркел, която планира да се оттегли от управлението в края на мандата на Бундестага през есента на 2021. 

"Никога не сме посрещали новата година с толкова много надежда независимо от всичко свои тревоги и известен скептицизъм. Като общество не бива да забравяме колко много хора изгубиха своите любими, без да могат да се разделят с тях в последните мигове от живота им", казва още тя в последното си слово като федерален канцлер. 

"От няколко дни надеждата вече има лице - лицата на първите ваксинирани хора. Те стават все повече с всеки изминал ден. И все пак тези дни и седмици ще са тежки за нашата страна. Зимата е и ще остане трудна", каза Меркел. Тя обърна специално внимание на деструктивния ефект от разпространението на лъжи и конспиративни теории за пандемията, като посочи, че може само да си представи колко голяма горчивина причиняват те на хората, които са преживели болестта или са изгубили свои близки заради нея: "Конспиративните теории не са просто неверни и опасни - те са цинични и жестоки спрямо тези хора". 

"Коронавирусната пандемия е политическо, социално и икономическо изпитание, което се случва веднъж на сто години. Това е историческа криза, която ни отне много - твърде много за някои от нас. Знам, че това историческо усилие изискваше огромно доверие и търпение от ваша страна - за това аз съм искрено благодарна на всички". 

Френският президент Еманюел Макрон, който преболедува Covid-19 в края на 2020 г., предупреди съгражданите си, че "първите месеци на новата година ще бъдат трудни, а епидемията ще продължава да тегне в живота на страната ни поне до пролетта". 

Той посочи, че борбата с Covid-19 е разкрила силата, здравината и устойчивостта на нацията. 

Все пак Макрон посочи, че очаква по-добро бъдеще за икономиката след зимния период и обеща, че няма да допусне неоснователни забавяния във ваксинационната програма, а всеки гражданин на Франция, който пожелае, ще има достъп до имунизацията. "Надеждата e тук, надеждата расте с всеки следващ ден"", каза той, като призова сънародниците си да не губят вяра в по-доброто бъдеще. 

Френският президент обърна и специално внимание на раздялата на ЕС с Великобритания заради Brexit и заяви, че Лондон ще остане "приятел и съюзник" независимо от окончателното прекратяване на членството си в съюза. 

Британският премиер Борис Джонсън нарече Brexit "великолепен момент за страната", като призова хората да се възползват от това, че "свободата вече е в ръцете им". 

"2020 беше годината, в която правителството беше принудено да нарежда на хората как да живеят живота си, колко дълго да мият ръцете си и колко души могат да се срещат, тя беше година, в която изгубихме много от своите близки без време", каза Джонсън. 

"Разбирам защо много хора са щастливи да изпратят в миналото страховитата 2020. Но преди да го направим, искам да ви напомня, че това беше и годината, в която преоткрихме духа на единството и на общността. Това беше година, в която биехме по тиганите, за да благодарим за куража и саможертвата на лекарите и служителите в домовете за социални грижи. Година, в която работещите хора не се спряха пред нищо, за да може държавата да преживее най-тежката криза за няколко поколения", каза още британският премиер, който също определи ваксинационната програма като "лъч на надежда". 

В последното си слово като президент на САЩ Доналд Тръмп благодари на американците за "невероятния дух, сила, упоритост и решителност", които хората са демонстрирали през 2020 г. 

Той обърна внимание на програмата за финансиране на разработките за ваксини срещу Covid-19 и коментира, че никой не е вярвал в твърденията му, че първите имунизации може да започнат още през 2020. 

"Казваха, че това ще е чудо на медицината. И то е точно такова. След години ще говорят за това и ще казват колко велико нещо сме постигнали с ваксините - наистина безпрецедентно, страхотно медицинско чудо", каза той, като обяви, че "светът ще се възползва от него и всички се обаждат, за да ми благодарят".  

Руският президент Владимир Путин направи 6-минутна реч по повод Нова година - най-дългото му слово за последните 20 години - в което благодари на всички медици и екипи на първа линия в борбата с Covid. 

"Нека да помечтаем в този миг за най-свещения и светъл мир и благоденствие, щастие и радост за всички около нас, за цялата страна. Благодаря на всеки от вас, защото бяхме сплотени заедно. И когато усетим надеждната подкрепа на хората, с които стоим рамо до рамо, Русия се превръща в едно голямо семейство", каза той.

Новогодишното слово на китайския президент Си Дзинпин също беше посветено на признанието за устойчивостта на нацията, изправена пред пандемията. "Величието се калява в обикновените жестове. Героите произлизат от обикновените хора. Всяка личност е забележителна", каза той. "Само в трудни времена куражът и непоколебимостта ни може се проявят. Скъпоценният камък става фин само след полирането. Трябва да останем упорити като бамбука, дълбоко вкоренен в скалите".

Си Дзинпин не пропусна да отбележи, че Китай е първата голяма икономика в света, която е успяла да си върне позитивен растеж през 2020 г., като е постигнала няколко пробива в научните изследвания като мисията до Марс и сондата до Луната. 

"Не сме сами по Големия път, целият свят е едно голямо семейство. След година на трудности разбираме значението на единството и споделеното бъдеще на човечеството по-ясно от всякога", каза още той. 


 


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Techem инвестира 2 млн. лв. в нова смарт система за отчитане

360 сгради в София и над 500 сгради в Пловдив и Плевен ще бъдат оборудвани с новите четци

МЗ потвърди: Наличието на антитела не е достатъчно за издаване на зелен сертификат

ECDC са потвърдили решението си от май и ЕК не обмисля да променя сертификата

Хърватското чудо на Мате Римац: От старото BMW в гаража на баща си до върха на Bugatti

Дете на емигранти от Югославия, днес Римац стои начело на една от най-важните компании за електромобили

Кръщават улица в София на името на Боян Петров

Тя се намира в "Манастирски ливади - Изток"

"Японските Меган и Хари": Принцеса Мако се омъжи за човек от народа и се отказа от кралския си статут

Японците протестират срещу съпруга ѝ и я доведоха до депресивно състояние

КС по делото за статута на транссексуалните хора: В конституцията полът е само биологичен

Могат ли транссексуалните хора да сменят пола в личните си документи?