Снимка: © Булевард България

Президентът Румен Радев наложи вето върху промените в в Наказателно-процесуалния кодекс, с които управляващите създадоха нова длъжност – специален прокурор, разследващ главния.

Мотивите на държавния глава са, че законът, приет в края на януари, не предлага „справедливо и устойчиво решение на проблема с липсата на ефективно разследване срещу действащ главен прокурор или негов заместник“.

„С въвеждането на нова длъжност "прокурор по разследването срещу главния прокурор или негов заместник" се нарушават редица основни конституционни принципи, сред които независимостта на съда, независимостта на прокурорите в рамките на съдебната власт и равенството на гражданите пред закона“, твърди Радев, който по време на речта за годишния си доклад през 2020 г. нарече предложението на ГЕРБ „екзотично“.

Според приетия закон всеки прокурор, който има поне 12 години стаж, може да се кандидатира за позицията специален прокурор. Мандатът му е 5 години и след края му той може да избира дали да се върне в държавното обвинение, или да стане съдия. За да бъде избран специален прокурор, за него трябва да гласуват поне 15 души от 25-членния Висш съдебен съвет.

Според Радев – проблемът  с липсата на ефективно разследване срещу действащ главен прокурор е основно предизвикателство пред върховенството на закона в България.

„За последната година и половина това е трета различна законодателна инициатива на управляващото мнозинство, която се опитва да намери решение на проблема. Люшкането между различни институционални варианти явно показва, че проблемът е сложен, концепцията за решението му все още не е избистрена и дебатите трябва да продължат в експертен кръг“, каза президентът.

Той смята още, че приетите промени застрашават автономността на главния прокурор и на заместниците му, поставят и под заплаха автономността на всички останали прокурори под тях в йерархията.

„Когато определени прокурорски решения се вземат извън системата за йерархичен контрол, те много по-лесно могат да се използват за прикриване на престъпление, а разследването да служи за упражняване на незаконно въздействие върху самия главен прокурор, неговите заместници, а чрез тях – и върху обикновените прокурори“, пише Радев.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Хотелите пак ще могат да настаняват бежанци от Украйна, но срещу 15 лв./ден

Кабинетът няма да ползва само ведомствени бази, а и семейни хотели и къщите за гости

Кирил Петков поиска Радев да свика КСНС за Северна Македония

Петков иска МВнР да внесе доклад за състоянието на преговорите със Скопие

Бойците от "Азовстал" прекратяват съпротивата след 86 дни война

Майките и жените на войниците молят Ердоган за помощ в спасението им

Авария в завода "Неохим" доведе до временно изпускане на азотни окиси

РИОСВ-Хасково: Отчетените стойности са под пределните норми

Беларус обвини съоснователя на NEXTA, че ръководи "терористична" организация

Страната въведе смъртно наказание за опити за извършване на "терористични актове" преди дни

Италия внася повече руски петрол въпреки планa за ембарго на ЕС

Само за този месец Русия е изнесла около 450 хил. барела на ден за Италия

Металните врати на НС изненадаха и Никола Минчев

"Аз също видях тези врати в момента, в който и всички вие"

Герхард Шрьодер най-накрая подаде оставка от "Роснефт"

Заедно с него напуска и бившият агент на ЩАЗИ Матиас Варниг

Москва спира доставките на газ за Финландия в събота

Финландският газов оператор каза, че е подготвен за ситуацията