Снимка: © Булевард България

Президентът Румен Радев наложи вето върху промените в в Наказателно-процесуалния кодекс, с които управляващите създадоха нова длъжност – специален прокурор, разследващ главния.

Мотивите на държавния глава са, че законът, приет в края на януари, не предлага „справедливо и устойчиво решение на проблема с липсата на ефективно разследване срещу действащ главен прокурор или негов заместник“.

„С въвеждането на нова длъжност "прокурор по разследването срещу главния прокурор или негов заместник" се нарушават редица основни конституционни принципи, сред които независимостта на съда, независимостта на прокурорите в рамките на съдебната власт и равенството на гражданите пред закона“, твърди Радев, който по време на речта за годишния си доклад през 2020 г. нарече предложението на ГЕРБ „екзотично“.

Според приетия закон всеки прокурор, който има поне 12 години стаж, може да се кандидатира за позицията специален прокурор. Мандатът му е 5 години и след края му той може да избира дали да се върне в държавното обвинение, или да стане съдия. За да бъде избран специален прокурор, за него трябва да гласуват поне 15 души от 25-членния Висш съдебен съвет.

Според Радев – проблемът  с липсата на ефективно разследване срещу действащ главен прокурор е основно предизвикателство пред върховенството на закона в България.

„За последната година и половина това е трета различна законодателна инициатива на управляващото мнозинство, която се опитва да намери решение на проблема. Люшкането между различни институционални варианти явно показва, че проблемът е сложен, концепцията за решението му все още не е избистрена и дебатите трябва да продължат в експертен кръг“, каза президентът.

Той смята още, че приетите промени застрашават автономността на главния прокурор и на заместниците му, поставят и под заплаха автономността на всички останали прокурори под тях в йерархията.

„Когато определени прокурорски решения се вземат извън системата за йерархичен контрол, те много по-лесно могат да се използват за прикриване на престъпление, а разследването да служи за упражняване на незаконно въздействие върху самия главен прокурор, неговите заместници, а чрез тях – и върху обикновените прокурори“, пише Радев.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Евростат: България е втора по бедност в ЕС след Румъния

Над 1/3 от населението на страната е изложено на бедност и материални лишения

Меркел посети Ердоган за последно - разбраха се за бежанците и за преговори с талибаните

Германският канцлер беше на визита в имение в Истанбул

Елтън Джон оглави британските чартове за първи път от 16 г. със съдействието на Дуа Липа

Първата му поява на върха беше през 1976, а последната - през 2005 г.

Най-скъпоплатените баскетболисти и бизнес начинанията им

ЛеБрон Джеймс води класацията на Forbes за осма поредна година

Йорданка Фандъкова и съпругът ѝ са заразени с Covid-19

И двамата са ваксинирани, нямат симптоми

Мая Манолова открива кампанията с нова прическа: "На мутрите да им е ясно, че не съм блондинка"

"Те се готвят за реванш, ние се готвим да им се противопоставим, така че това е знак“

Служител на Netflix разгласи "чувствителни" данни в знак на протест срещу Дейв Шапел и беше уволнен

Изнесена е информация за гледаемостта на The Closer, но и за сериали като Squid Game

Ново замърсяване на водата и остра миризма на нефт край кораба Vera Su

Стойността на азот-амониев превишава 3 пъти измерваните досега стойности