Надглавният прокурор застрашава главния, смята Румен Радев Снимка: © Булевард България

Президентът Румен Радев наложи вето върху промените в в Наказателно-процесуалния кодекс, с които управляващите създадоха нова длъжност – специален прокурор, разследващ главния.

Мотивите на държавния глава са, че законът, приет в края на януари, не предлага „справедливо и устойчиво решение на проблема с липсата на ефективно разследване срещу действащ главен прокурор или негов заместник“.

„С въвеждането на нова длъжност "прокурор по разследването срещу главния прокурор или негов заместник" се нарушават редица основни конституционни принципи, сред които независимостта на съда, независимостта на прокурорите в рамките на съдебната власт и равенството на гражданите пред закона“, твърди Радев, който по време на речта за годишния си доклад през 2020 г. нарече предложението на ГЕРБ „екзотично“.

Според приетия закон всеки прокурор, който има поне 12 години стаж, може да се кандидатира за позицията специален прокурор. Мандатът му е 5 години и след края му той може да избира дали да се върне в държавното обвинение, или да стане съдия. За да бъде избран специален прокурор, за него трябва да гласуват поне 15 души от 25-членния Висш съдебен съвет.

Според Радев – проблемът с липсата на ефективно разследване срещу действащ главен прокурор е основно предизвикателство пред върховенството на закона в България.

„За последната година и половина това е трета различна законодателна инициатива на управляващото мнозинство, която се опитва да намери решение на проблема. Люшкането между различни институционални варианти явно показва, че проблемът е сложен, концепцията за решението му все още не е избистрена и дебатите трябва да продължат в експертен кръг“, каза президентът.

Той смята още, че приетите промени застрашават автономността на главния прокурор и на заместниците му, поставят и под заплаха автономността на всички останали прокурори под тях в йерархията.

„Когато определени прокурорски решения се вземат извън системата за йерархичен контрол, те много по-лесно могат да се използват за прикриване на престъпление, а разследването да служи за упражняване на незаконно въздействие върху самия главен прокурор, неговите заместници, а чрез тях – и върху обикновените прокурори“, пише Радев.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Главчев смени новите областни управители от ДПС, заели страната на Доган

Връщат се кадри на ГЕРБ в Кърджали и Смолян

16:41 - 24.07.2024
Важно днес

МВР освети десетки сигнали срещу Ивелин Михайлов - резултат нулев

Привърженици на Михайлов се събраха на протест срещу Народното събрание

14:52 - 24.07.2024
Живот

Adidas се извини на Бела Хадид, след като изтегли рекламна кампания с нейно участие

Adidas се извини публично на модела Бела Хадид, след като в края на миналата седмица изтегли нейни изображения от рекламна кампания

14:41 - 24.07.2024
Важно днес

Античен саркофаг от римската епоха е открит случайно на плажа край Варна

Находката е забелязана от бивш полицай, който е бил на почивка в района.

14:12 - 24.07.2024
Култура

Носителят на „Икар“ Севар Иванов гостува на „Сцена Централни хали“

Моноспектакъл на Севар Иванов „Кученцето се засмя“ е първото театрално представление в новото пространство за култура, Стефания Колева като сценограф гостува през август

13:54 - 24.07.2024