Тя е професионалист, който се посвещава на мисията да покаже на хората, че начинът, по който се хранят и движат, е от съществено значение за качеството на живот и нивата на енергия. Надя Петрова е възпитаник на Canadian School of Natural Nutrition, член на Европейската асоциация по клинично хранене и човек, който знае в детайли каква е връзката между храната, движението и здравето.
От години развива профилите си в социалните мрежи и дава практични насоки на последователите си как да извлекат максимума от храната, за да бъдат здрави. Припомня им, че спортът е не по-малко важен – той е ключов елемент от пълноценния начин на живот. Именно тук се срещат философията на Надя и мисията на Crivit – марка, която предлага достъпни и качествени решения за всякакъв вид движение.
Вероятно името Crivit вече ви е познато. Това е собствената марка на Lidl, която предлага широка гама от продукти за спорт и активен живот.
В разгара на лятото изборът е още по богат – от облекло и оборудване за фитнес и водни спортове до екипировка за колоездене, туризъм, къмпингуване, дейности на открито и др.
Всичко е създадено с ясна цел – да направи движението част от всекидневието - качествено, удобно и на достъпна цена.
Целта на Crivit е да вдъхновява хората да водят по-активен начин на живот и да преоткрият движението като източник на радост и енергия.
Срещаме се с Надя в светлия ѝ и приветлив офис. На входа ни посрещат тя и един опашат домакин – прекрасната Лея, порода померан.
Храната е вашата супер сила. Каква е дефиницията Ви за балансираното хранене и как Вие лично практикувате балансиран начин на живот?
Надя Петрова: Балансираното хранене е трудно понятие в днешно време, защото има страшно много режими и диети, които са в крайностите. За мен здравословно хранене е това, което включва всички групи храни. В момента аз самата съм на кето диета, но не смятам, че тя е подходяща дългосрочно. Начинът на хранене, който да задържим завинаги, трябва да бъде балансиран. В противен случай е нещо, което правим за кратко, приемаме като лишение или ограничение, и нищо не сме научили – след това се връщаме към предишния си начин на хранене.
Като се заговорихме за кето, какво мислите за трендове като глюкозния пик, 100 гр. протеин, Skinnytok и подобни?
Всички тези режими на хранене имат роля в режима на конкретен човек за определен период от време – ако има нужда да се коригира нещо в даден момент, но не дългосрочно.
Кето диетата е по-подходяща за жени, които са 45 и 50+ годишна възраст и не е толкова подходяща за момичета и жени в детеродна възраст.
Темата за глюкозните пикове – влиянието на кръвната захар върху здравето, се коментира много напоследък. Информацията за този тип хранене е отдавна ясна в нашите среди, но авторката на “Глюкозна революция”- Джеси Инчауспе, я направи интересна за хората.
По отношение на протеините, за съжаление, повечето хора, чисто статистически, са в дефицит на протеин, особено жените. За средностатистическия човек, дори и да се движи повече, 1 до 1,2 грама протеин на килограм тегло е в рамките на нормалното.
Skinnytok е поредната крайност. Преди години body positivity беше едната крайност, а в момента skinnytok е другата. Трябва да се търси балансът. Има части от този тренд, които аз харесвам, като например ходенето пеша, което силно се популяризира.
Кой е митът, който Вие искате да разбиете?
Уморих се да чувам как ако пиеш оцет, можеш да ядеш торта. Не е толкова просто.
Повечето хора си мислят, че като използват трик за намаляване на пика на глюкозата, тя ще падне със 100%. Реално намалява с около 20%.
Ако искаме да свалим пика на глюкозата колкото се може повече, е хубаво да имаме комбинация от трикове към всяко хранене. Аз съм установила три, които работят. Салата с хубав ябълков оцет. Сладкото да е под формата на десерт, след хранене, а не като самостоятелно хранене. Разходка след хранене. Ако комбинираме трите, можем да намалим доста този пик. Един от тях, сам по себе си, не е достатъчен.
Трябва ли жената след 45 да се храни по различен начин? Може ли храната да повлияе на симптомите на перименопаузата и менопаузата?
Неотдавна излезе интересно медицинско изследване на университета Станфорд, в което учени доказват, че при хората има два много големи пика на стареене – на 44-годишна възраст и на 60. За съжаление в същия момент жените изпадаме в перименопауза и менопауза. Това означава, че естрогенът в женското тяло намалява, а той има една много хубава защитна функция – и по отношение на пикове на глюкоза и инсулин, и за предпазване на тялото от възпаления.
Най-голямата грешка, която допускат жените на 40+, е, че си мислят, че могат да правят всичко, което е работело, когато са били на 20 и на 30 години. Големите промени, които трябва да се въведат, са намаляване на въглехидратите, кофеина и алкохола. Алкохолът е добре да бъде ограничен само до социални излизания. За храната – трябва да има повече протеин, защото се наблюдава загуба на голяма мускулна маса при жените в перименопауза и менопауза.
Какъв е Вашият подход за баланса между храна, движение и работа?
Няма нужда да е много сложно. Можем да спрем малко по-далече с колата и да отидем пеша до офиса, или за обяд да се разходим до заведение на 1-2 км. Има много елементарни малки неща, които всеки човек може да прави, стига да си го постави на фокус.
Какви са малките стъпки, които хората могат да предприемат, за да започнат своята промяна?
Ходенето определено е едно от най-важните неща и не изисква подготовка, а оттам нататък може да се надгражда бавно и постепенно. Моят съвет е винаги да се надгражда с много бавно темпо.
Грешката, която виждам често, е в желанието да влезем във форма, да правим всичко наведнъж. Включително и при крачките. Сега са модерни 10 000 крачки на ден, но в момента ако някой човек прави средно 2000 - 3000, не може рязко да отиде на 10 000. Трябва да стане плавно и постепенно. Един месец правим нещо, стабилизираме го като навик и след това надграждаме. Затова в нашите среди казваме: ,,Тази година правим тялото за следващото лято, а не за това”.
Колко важно е удобството за изграждането на устойчиви навици? По какви критерии избирате спортното облекло?
Комфортът за мен е изключително важен, но екипировката не е нещо, в което бих искала да инвестирам твърде много. За мен тя трябва да е удобна, дишаща и достъпна - каквато е и тази на Crivit. Важно е да имаме удобни маратонки за всеки вид движение, но отново няма нужда да са твърде скъпи, важно е как се чувстват краката в тях. Признавам обаче, че новият екип е нещо, което ме мотивира мен лично. Без значение дали искам да увелича крачките си, или да започна нов вид тренировка, първата стъпка е нещо ново, което ми носи удоволствие. В такива моменти залагам на спортната марка на Lidl - Crivit. Вярвам, че достъпната и качествена екипировка може да мотивира и други да се движат повече.
Грешка, която хората допускат, когато започнат да тренират?
Тук има две страни на монетата. От една страна жените рязко намаляват калорийния прием, започват да се хранят малко и не се чувстват добре, докато тренират. От друга страна, започват да ядат твърде много, защото вече спортуват. Това са много често срещани проблеми, като и в двата случая не получаваме резултатите, които искаме.
Кои са златните съвети на Надя Петрова?
Моят единствен съвет и огромна молба към всички е винаги да знаят, че храненето и движението трябва са да приоритет. Когато те са в баланс, всичко в живота ни се случва с лекота и с годините го усещаме все повече и повече. Всъщност остаряването е привилегия, но не всички го осъзнават. Колкото по-рано поставим храната и движението като свой приоритет, толкова повече от нас ще имат тази привилегия.
Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук: