Наистина ли СЗО забранява аутопсиите на жертвите на Covid-19 Снимка: © getty images

Коронавирусът е ново заболяване, което създава повече несигурност, отколкото яснота. Защо някои хора не показват симптоми? Кои други органи освен белите дробове са засегнат? Умират ли заразените от Covid-19, или той е само съпътстващ фактор за първопричинителя в лицето на други хронични заболявания като диабет, сърдечносъдови болести, рак и др.?

Статистиката от досегашните случаи са полезни, но има един по-пряк път към тази информация - аутопсията.

Защо тогава в България, а и на много други места по света, те не се практикуват систематично? Председателят на Българската асоциация по патология д-р Стоян Алексов твърди в интервю за Стойчо Кацаров от Центъра за защита на правата в здравеопазването, че в България са извършени само три аутопсии на пациенти, инфектирани с Covid-19. По думите му тази практика се избягва "по препоръките на Световната здравна организация".

Според насоките на Световната здравна организация от 24 март 2020 г. за превенция на зараза при починали пациенти с Covid-19, няма забрана за провеждане на аутопсии, но са отправят някои предупреждения. Посочени са конкретни предпазни мерки, които патолозите трябва да предприемат, защото органите на починалия все още могат да съдържат вируса и те ще са изложени на пряк контакт с него.

Забрана за провеждане на аутопсии на покойници с Covid-19 няма и в последното ръководство за безопасност, което е разработено от Експертния съвет по обща и клинична патология към Министерството на здравеопазването заедно с Българското дружество по патология. В него се казва, че "не се налага извършване на аутопсия за доказване на заболяването и/или издаване на смъртен акт" при смърт в резултат на доказана Covid-19 инфекция.

В допълнение се казва, че такава може да се проведе "само по ясни медицински показания и обезпеченост по отношение условия за безопасност и спазване на изискванията посочени в настоящия документ". Ако човекът е починал извън лечебно заведения, при неясни обстоятелства и съмнителна причина, аутопсията е нужна, но отново при стриктно спазване на правилата за безопасност.

Въпреки че на практика процедурите са позволени, има няколко причини те да не се практикуват в много държави.

Освен посочения риск, съществува и проблемът, че в някои държави всекидневните жертви са толкова много, че болниците изчерпват капацитета си.

Именно опасността от разпространяване на заразата първоначално подтиква германския институт "Роберт Кох" да препоръча да не се извършват аутопсии на тези пациенти в края на март. Ситуацията в Германия обаче се променя впоследствие. Патолозите успяват да убедят института, че имат достатъчно добра подготвка за работа със заразноболни пациенти и могат да се справят с риска от предаване на инфекцията. Това би било много по-добър начин за опознаване на ефекта, който Covid-19 оказва върху тялото.

Двете германски асоциации на патолозите призовават лекарите да изследват колкото може повече тела на жертви от Covid-19. "Шпигел" разказва за ръководителя на Института по патология в Хилдесхайм Карл-Фридрих Бюриг, който планира да създаде специализиран регистър за този тип post mortem изследвания.

Не само германските медици работят в това направление.

"Трябва да разберем как вирусът влияе на различните органи. Най-ефективния начин за това е да извършим аутопсия," каза пред Nature италианският патолог Андреа Джианати. Между 16 март и 7 май екипът на Джианти е извършил 80 аутопсии - висок брой, имайки предвид, че за година обичайно колегите му правят общо 150.

Какво е научила медицината за Covid-19 от аутопсиите?

Новият коронавирус е само един от вирусите, които циркулират в човешкия организъм. Повечето от тях помагат за подготовката на имунната система срещу външни заплахи. SARS-Cov2 е изпитание за имунитета, но обикновено не е смъртоносен. Много от хората дори не страдат от симптоми при разболяване или дори не разбират, че заразени. Има и случаи, при които пациенти умират в домовете си, без да разберат, че са позитивни на вируса.

В онлайн интервюто д-р Атанасов споделя впечатленията си от международен уебинар с други патолози от Европа. Като основен извод той посочва това, че колегите му от чужбина не са открили данни за нито един случай, в който пациент да е е починал конкретно от Covid-19. Вирусът се е явявал по-скоро като съпътстващо заболяване, което е допринесло за влошаването на цялостното състояние, но не е първоизточник за смъртта.

Подобно заключение е направено и от екип патолози от Базел, работили с телата на 21 починали пациента от коронавирус на средна възраст 76 г. Резултатите от техните изследвания са показали, че нито един от починалите не е страдал единствено от Covid-19, като част от случаите са имали по няколко други заболявания.

"При всички общото е, че са страдали от сериозни влошавания в кръвоносните съдове," казва ръководителят на екипа Александър Цанков, цитиран от "Шпигел". Сред изследваните случаи има данни за високо кръвно налагяне, остра атеросклероза, уголемено сърце, наднормено тегло и диабет.

Сходни са и резултатите от изследване на специалисти в Хамбург, където са извършени 95 аутопсии - множество съпътстващи болести, налични при всеки отделен случаи. Най-често срещаните сред тях са заболявания на кръвоносната система или на белите дробове.

"Covid-19 не е проблем за децата и за здравата част от населението. Индивидуалното физическо състояние на всеки пациент е по-важен фактор, отколкото възрастта," пояснява ръководителя на германския екип Клаус Пюшел. "Имаме наблюдения, че интензивната помощ е от по-малка полза за хората с наднормено тегло, а при пушачите по-често се забелязват хронични белодробни заболявания. "

Според него не може да се каже със сигурност дали пациентите са щели да починат без коронавируса след 3 седмици, 3 месеца или 3 години. Единственото сигурно е, че прогнозата за продължителността на живота им е била снижена заради наличието на сериозни съпътстващи заболявания.

Проблемът е, че рисковият профил на хората, които може да се разболеят тежко или да починат при инфекция от Covid-19, се намира при поне 1/4 от населението на централна Европа, според данните на патолозите от Базел. Коронавирусната епидемия само увеличава ефекта на съществуващото влошено здраве.

"Смятам, че Covid-19 няма да се отрази на годишните статистики за смъртните случаи," казва патологът от Хамбург Клаус Пюшел. Според него населението на света ще трябва да свикне с новия коронавирус, така както е свикнало със сезонните грипни епидемии.

Макар все още да няма яснота по много въпроси относно Covid-19, началникът на Института по патология в Хилдесхайм Карл-Фридрих Бюриг смята, че до няколко седмици именно аутопсиите ще дадат много допълнителна информация, която към момента липсва и пречи на медицината да се справи с епидемията.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Хърватският президент скочи в собствения си капан. Получи забрана да е премиер

Зоран Миланович отказа да напусне поста си, за да участва в кампанията

16:47 - 19.04.2024