Наръчник на приключенеца – крачка по крачка към душата на Родопите Снимка: © doblife

От мистичния пешеходен преход Ел Камино де Сантяго в Европа, през легендарния Route 66 в САЩ, до модерните варианти на околосветска обиколка с кораб – пътешествието остава сигурен начин да си създадем емоции и спомени, за които дълго да разказваме.

Съвременният информационен свят дава хиляди възможности да организираме следващия маршрут. Онлайн пространството изобилства от точни данни и полезни съвети, а съвременните технологии като навигация в реално време помагат да се потопим в атмосферата на нови места без притеснение.

Ако мисълта да стегнете раницата за подобна авантюра вече гъделичка стомаха ви, но ви се струва твърде амбициозно или далече, можете да преживеете магията на пътя, извървян крачка по крачка сред спиращи дъха гледки и тук – в България.

Това предлага пешеходният маршрут Е8, който тръгва от величествената Рила, минава през дебрите на Родопите и стига до вековната крепост край село Мезек, запазена от византийско време.

Трасето е с дължина около 420 километра, а най-високият връх на Балканите – Мусала, е една от първите точки по маршрута. Стъпвайки на заветните 2925,4 м. човек вижда необятния път, който го очаква.

Доскоро обаче в над 90% от маршрута липсваха указателни табели, a туристите разчитаха единствено на оскъдната червено-бяла маркировка по дърветата, която играеше ролята на упътване. За по-неопитните тази маркировка беше крайно недостатъчна.

Водени от мисията да насърчат устойчивия туризъм, минерална вода „Велинград Alcalia“ и сдружение „Байкария“ си поставиха смелата цел да маркират и почистят значителна част от маршрута Е8. Като част от инициативата бяха поставени 460 информационни табели, стратегически разположени в рамките на 124 километра, което обхваща приблизително една четвърт от целия път.

Амбициозната кампания цели да подобри инфраструктурата на маршрута и да повиши безопасността и преживяването на туристите, като същевременно популяризира природните чудеса на Родопите.

Целият маршрут се изминава за около две седмици. Българската отсечка е част от международния пешеходен път Е8, чиято начална точка е в Ирландия. Ентусиастите, които мечтаят да се впуснат в предизвикателството, могат да разчитат на добре структурирана и коректна първоначална информация, за да се подготвят. За целта трябва само да посетят специално създадения сайт от минерална вода „Велинград Alcalia“.

Онлайн порталът е част от по-мащабната инициатива на компанията да мотивира повече хора да открият красотата на Родопите, като направи маршрута Е8 по-популярен и леснодостъпен.

Натурална минерална вода Велинград Alcalia извира от Родопите и се добива от сондаж No. 5 “Горски пункт” в град Велинград, кв. Чепино. Тя е изключително чиста, със стабилен физико-химичен състав и ниска минерализация.

Водата не преминава през допълнителна обработка или процес на пречистване. Това не е нужно, тъй като тя е природно чиста благодарение на своя изключително дълбочинен произход – от 1200 метра. Това я предпазва от всякакви външни замърсявания и повлияване от неблагоприятни метеорологични условия.

Минерална вода Велинград е с високо pH 9.36, което я прави алкална. Приемът на алкални храни и напитки намалява киселинността в човешкото тяло, повлиява добре на храносмилането и спомага за ускоряването на метаболизма.

Сайтът e8.velingradvoda.bg е истински наръчник на приключенеца. Той съдържа актуални данни за ключовите обекти по пътя - наличност и състояние на чешми, заслони и пътеки. Има карта в реално време, с отбелязано местоположение на хижи, места за отдих и хранене. Всичко може да се свали в удобен KML формат, съвместим с повечето GPS устройства и приложения за навигация - за лесна и достъпна употреба в планината, независимо от обхвата на мобилните оператори.

Има и функция, която дава възможност на всеки човек по маршрута, независимо дали е планинар, или любител, който посещава конкретно място, да отбелязва нови локации, които може да са полезни на следващите пътешественици. Включвайки нови места за отдих, чешми, хижи или други видове подслони, можете да спечелите и специална тениска, отбелязваща всеки ден от маршрута.

Освен с точни GPS координати, повечето обекти са показани със снимки за по-добра ориентация. Интерактивната карта на сайта дава и примерно разпределение на пътя ден по ден. Така лесно може да планирате колко километра ще изминете, къде да спрете за почивка и за кои ключови забележителности да отделите време. А те не са никак малко.

Освен през най-високия връх, трасето минава през Белмекен - най-високият язовир с насипна стена на Балканите, през Аврамово - най-високо разположената железопътна гара на полуострова, и стига до най-запазената византийска крепост в Родопите – Мезешката.

Пътят отвежда и към някои от най-живописните природни феномени в България като Ягодинската пещера и Дяволското гърло, Триградското ждрело, язовир Широка поляна и Смолянските езера. Ако се наситите на красотата на земната панорама, можете да отправите поглед и към небесните богатства.

Малко след средата на приключението или на около осмия ден се стига до Националната астрономическа обсерватория Рожен. Тя е най-голямото по рода си съоръжение на Балканите и Югоизточна Европа. Оттам маршрутът продължава през сърцето на Родопите, за да стигне до крайната си точка с. Мезек.

Местността пренася гостите си в древните времена на траки и византийци, за чието пребиваване по нашите земи свидетелстват съответно тракийската куполна гробница и средновековната византийска крепост, които се намират там.

За подобаващ финал на приключението може заслужено да се наградите с чаша добро вино, което е запазена марка на региона.

Bon voyage!


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Дълъг уикенд за учениците: 17 и 20 май са неучебни дни заради матурите

Дните, в които се провеждат изпитите, са неучебни, но работни

18:14 - 16.05.2024
Текстове от партньори

Новият HUAWEI Pura 70 Ultra е начело в класацията на DXOMARK за смартфон камери

Новият флагман на Huawei е най-модерният смартфон за мобилна фотография, предлаган в момента на пазара.

17:46 - 16.05.2024