НАСА отложи изстрелването на Artemis заради технически проблеми Снимка: © Getty

Мащабният ракетен кораб от следващо поколение на НАСА Artemis не успя да направи дебютното изстрелване заради технически проблеми.

40 минути преди планирания старт се наложи обратното броене до излитането да бъде спряно. Неизправност беше засечена при тестването на един от четирите двигателя RS-25. Проверяваха се и предварителни данни за възможна пукнатина по изолацията на системата, която свързва резервоарите с течен водород и течен кислород.

Около един час след установяването на проблемите НАСА реши да отложи планираното изстрелване, въпреки че ракетата беше заредена с гориво почти напълно.

Космическата агенция би могла да направи нов опит на 2 или 5 септември, ако времето го позволява. Следващият "прозорец", при който Луната ще бъде в оптимална позиция, е чак през октомври.

Високата 32 етажа двустепенна ракета Space Launch System (SLS) трябваше да отбележи първата мисия на наследника на "Аполо" (Apollo) - програмата Артемида (Artemis).

Ракетата и нейната капсула за екипажа Orion трябваше да бъдат изстреляни от космическия център "Кенеди" в Кейп Канаверал, щата Флорида, по време на двучасов прозорец за изстрелване, отварящ се в 8:33 ч. местно време (15:33 ч. българско).

Това е същото място, от което потеглиха мисиите "Аполо" преди половин век.

По план 90 минути след изстрелването горната степен на ракетата да изведе Orion извън орбитата на Земята по курс за 42-дневен полет.

На борда на космическия кораб няма да има хора при първия полет, а само манекени.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Завръща ли се Слави Трифонов в bTV?

Риалити формат на "Шоуто на Слави" тръгва в bTV след 15 г. пауза

09:24 - 28.03.2024
Политика

Сърбия издирва дете, президентът обаче задейства свой AMBER alert

Aлександър Вучич обяви "тежки дни" за страната, докато цяла Сърбия търси двегодишно дете

08:04 - 28.03.2024