Снимка: © Unsplash

Лисиците по улиците на София и други големи градове в страната стават все по-често явление. В социалните мрежи преди няколко дни се появи снимка на животно, забелязано на стълбите пред столичния „Ринг мол“, а няколко човека споделиха видеа, на които се вижда, че лисици има и на други места по улиците.

Във Facebook-групата „Забелязано в София“ хората призовават животните да бъдат хранени, но Христина Клисурова от спасителния център за диви животни към организацията "Зелени Балкани" казва, че това е най-грешният ход.

Тя каза пред БНТ, че едно от обясненията за нашествието на лисици в градовете е лесният достъп до храна, и посъветва хората да го ограничат.

„В малките населени места беше нормално да има лисици, сега навлизат и в големите. Едно от обясненията е, че човекът все повече навлиза в техния дом – дивата природа. Затова някои от животните се адаптират да живеят в близост с хората. Не малка причина е, че намират леснодостъпна храна“, каза Клисурова.

По думите ѝ – няма повод за притеснения, защото лисиците не са опасни за хората и не нападат.

„Те пак си остават диви животни и пазят дистанция до хората. Нашият апел е да не бъдат подхранвани умишлено. Имаме случаи, в които хората умишлено хранят лисици. Лисицата свиква с тях и ще продължи да идва. Някои я приемат като опасност, особено за домашните животни. В едно малко населено място, където хората отглеждат животни, тя наистина може да им нанесе вреда“, каза експертът от „Зелени Балкани“.

В социалните мрежи се заговори за това, че лисиците са опасни, защото могат да пренасят бяс. Христина Клисурова обясни обаче, че по-скоро няма поводи за притеснение.

„Има научни данни за това, че лисиците могат да пренасят бяс, но не всички – това е по-скоро изключение, отколкото общо правило“, каза тя.

„Нашият апел винаги е да се ограничи максимум достъпът до храна на тези животни. Ако храните кучета, котки - когато е останала храна, приберете я, а не я оставяйте“, добави Клисурова.

Няколко души във Facebook недоволстват от застрояването край „Ринг мол“, с което човекът е навлязъл в естествената среда на лисиците в подножието на Витоша.

Според Клисурова – сигнали за нашествие на лисици има не само в София, а и във Варна, Плевен, в села край Ловеч и Монтана, край Стара Загора. „Преди няколко години една лисица отгледа малките си около Стара Загора, но после стана по-урбанизирано и тя не се появи повече. Появяват се навсякъде във вътрешността на градовете, защото контейнерите са отворени и има достатъчно леснодостъпна храна за тях“, обясни тя.

Ако човек се притеснява от присъствието на лисица в района си, може да се обърне към спасителния център на „Зелени Балкани“. „Няма повод за паника, това са поредните животни, които са намерили нища в близост до хората. Нека не ги провокираме умишлено“, каза Клисурова.

За хората, които използват отрова или капани срещу диви животни, тя каза, че това няма да разреши, а само може да задълбочи проблема.

„От отровна примамка може да загине дори собственото ви куче. Ако отровите лисица, ще дойде следваща на нейно място, същото е и с капана. Решението за хората, които се страхуват, е трайно да направят така, че това място да не е предпочитано за лисиците. Казваме им, ако имат двор, да си вземат куче - за да може лисиците да са обезпокоявани и да не се чувстват комфортно“, каза Христина Клисурова.Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Локдаун, но само за неваксинираните: Стратегията на Австрия за Covid-19

Колкото повече се увеличава броят на пациентите в интензивни отделения, толкова повече растат ограниченията срещу неваксинираните

Главната медсестра на "Софиямед" е жената, ваксинирала Борисов, Пеевски и Карадайъ

Магдалена Серафимова е поставила дозите им срещу Covid-19

Метли на рояци и бели престилки: Бисерите от предизборните дебати

Референдум за пандемията, български паспорт за всеки македонец и как да яхнеш метлата 3 пъти за един час в ефира на БНТ

Феноменът "Голямата оставка" в Америка

10,4 милиона предложения за работа. И никой не проявява интерес към тях. 

Прокуратурата разследва лекар по съмнения за фалшиви имунизации

Нарушението в Мадан е открито, когато един от пациентите е поискал да получи истинска ваксина