Нашествие на лисици в София: Защо слизат в града и има ли повод за притеснения Снимка: © Unsplash

Лисиците по улиците на София и други големи градове в страната стават все по-често явление. В социалните мрежи преди няколко дни се появи снимка на животно, забелязано на стълбите пред столичния „Ринг мол“, а няколко човека споделиха видеа, на които се вижда, че лисици има и на други места по улиците.

Във Facebook-групата „Забелязано в София“ хората призовават животните да бъдат хранени, но Христина Клисурова от спасителния център за диви животни към организацията "Зелени Балкани" казва, че това е най-грешният ход.

Тя каза пред БНТ, че едно от обясненията за нашествието на лисици в градовете е лесният достъп до храна, и посъветва хората да го ограничат.

„В малките населени места беше нормално да има лисици, сега навлизат и в големите. Едно от обясненията е, че човекът все повече навлиза в техния дом – дивата природа. Затова някои от животните се адаптират да живеят в близост с хората. Не малка причина е, че намират леснодостъпна храна“, каза Клисурова.

По думите ѝ – няма повод за притеснения, защото лисиците не са опасни за хората и не нападат.

„Те пак си остават диви животни и пазят дистанция до хората. Нашият апел е да не бъдат подхранвани умишлено. Имаме случаи, в които хората умишлено хранят лисици. Лисицата свиква с тях и ще продължи да идва. Някои я приемат като опасност, особено за домашните животни. В едно малко населено място, където хората отглеждат животни, тя наистина може да им нанесе вреда“, каза експертът от „Зелени Балкани“.

В социалните мрежи се заговори за това, че лисиците са опасни, защото могат да пренасят бяс. Христина Клисурова обясни обаче, че по-скоро няма поводи за притеснение.

„Има научни данни за това, че лисиците могат да пренасят бяс, но не всички – това е по-скоро изключение, отколкото общо правило“, каза тя.

„Нашият апел винаги е да се ограничи максимум достъпът до храна на тези животни. Ако храните кучета, котки - когато е останала храна, приберете я, а не я оставяйте“, добави Клисурова.

Няколко души във Facebook недоволстват от застрояването край „Ринг мол“, с което човекът е навлязъл в естествената среда на лисиците в подножието на Витоша.

Според Клисурова – сигнали за нашествие на лисици има не само в София, а и във Варна, Плевен, в села край Ловеч и Монтана, край Стара Загора. „Преди няколко години една лисица отгледа малките си около Стара Загора, но после стана по-урбанизирано и тя не се появи повече. Появяват се навсякъде във вътрешността на градовете, защото контейнерите са отворени и има достатъчно леснодостъпна храна за тях“, обясни тя.

Ако човек се притеснява от присъствието на лисица в района си, може да се обърне към спасителния център на „Зелени Балкани“. „Няма повод за паника, това са поредните животни, които са намерили нища в близост до хората. Нека не ги провокираме умишлено“, каза Клисурова.

За хората, които използват отрова или капани срещу диви животни, тя каза, че това няма да разреши, а само може да задълбочи проблема.

„От отровна примамка може да загине дори собственото ви куче. Ако отровите лисица, ще дойде следваща на нейно място, същото е и с капана. Решението за хората, които се страхуват, е трайно да направят така, че това място да не е предпочитано за лисиците. Казваме им, ако имат двор, да си вземат куче - за да може лисиците да са обезпокоявани и да не се чувстват комфортно“, каза Христина Клисурова.Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Култура

Филмът "Анатомия на едно падане" триумфира на "френските Оскари"

Сандра Хюлер грабна приза за най-добра актриса

18:09 - 24.02.2024
Важно днес

Съдът пусна на свобода актьора Христо Шопов. Заплашил съседката си не с пистолет, а с ключове

Христо Шопов излиза от ареста срещу подписка

17:12 - 24.02.2024
Политика

България е все по-близо до еврозоната. Василев очаква и последният критерий да бъде изпълнен тази година

Финансовият министър вярва, че и еврозоната, и ротацията ще се случат

15:55 - 24.02.2024
Европейски дневници

Сухопътният Шенген и други български мечти. Илхан Кючюк отговаря на Gen Z

Евродепутатът Илхан Кючюк за полурадостта от Шенген

15:07 - 24.02.2024
Важно днес

Европейските лидери са в Киев. Обещаха подкрепа за Украйна, докато тя не стане "окончателно свободна"

Зеленски вярва, че Украйна е 730 дни по-близо до победата

15:06 - 24.02.2024
Важно днес

Протоколът от срещата в "Пирогов" е подправен, махнати са скандалните реплики срещу близките на Даная

Официалният документ описва срещата от скандалния запис в "Пирогов", но изпуска важни детайли

14:03 - 24.02.2024
Важно днес

Борисов видя Петков като "брилянтен стратег" и поиска властта да се подели 50:50

Той иска равно представителство в министерствата и останалите агенции

11:31 - 24.02.2024
Важно днес

Радев с нови критики към управляващите: "Ту се обичат, ту се изобличават взаимно"

Радев продължава с нападките си към управляващото мнозинство

10:26 - 24.02.2024
GEN Z дневници

Vol.10: Никой не гледа "Ергенът", от Disney до Харвард, истината за Tinder

И тази година никой не гледа "Ергенът" - но всички говорят за него

10:00 - 24.02.2024