Наследникът на Хабсбургите, който иска да влезе в света на F1 Снимка: © Getty Images

Ако Австрия все още беше монархия, 24-годишният Фердинанд Хабсбург щеше да провежда официални срещи с британския принц Уилям, вместо да е автомобилен състезател. Наследникът на владетелската династия Хабсбург-Лотаринги обаче е едно съвсем обикновено момче с мечта да пробие във Формула 1.

Фердинанд е роден през 1997 г. в Залцбург, в семейството на Франческа и Карл Хабсбург. Има цели 11 имена, а титлата му „Имперски принц и ерцхерцог на Австрия, принц на Унгария, Бохемия и Хърватия“ няма правно значение, откакто през 1919 г. в страната са забранени благородническите титли.

Наследникът на Хабсбургите, който иска да влезе в света на F1

Фердинанд е внук на Ото Хабсбург и правнук на последния император на Австрия Карл I, управлявал между 1916 и 1918 г., преди Австрия да стане република. Династията на Хабсбург-Лотарингите започва да властва от 11 век, а през 1273 г. Рудолф става крал на Германия и Свещената римска империя, след което мести управлението си в Херцогство Австрия.

Младият Фердинанд прави първата си публична поява едва на 13 г., по време на погребението на дядо си Ото в катедралата „Св. Стефан“ в центъра на Виена. Тогава чете пред всички присъстващи пасаж от Библията.

Години по-късно признава: „Говоря с дядо почти всеки ден, защото чувствам, че той винаги е с мен. Седи някъде в Рая, поглежда надолу и се усмихва, когато направя нещо хубаво, утешава ме, когато сгреша. Така е изградил личността ми, че много често му благодаря“.

Фердинанд Хабсбург завършва частното Дунавско международно училище във Виена. Като тийнейджър има две големи хобита – рок музика и състезателни автомобили. „Тогава стани рок звезда или състезател“, дава му съвет майка му Франческа.

Фердинанд Хабсбург

Младежът избира второто и започва кариера в картинга – това е първата стъпка за всички пилоти, устремили се към най-високите нива във Формула 1. През 2014 дебютира във Формула Рено, след което се изкачва във все по-престижни автомобилни серии, за да достигне до Формула 3 през 2017 г. Още във второто си състезание постига победа.

Две години по-късно Фердинанд вече е част от престижния Германски туристически шампионат (DTM), където първо се състезава за тима на Aston Martin, а после и за Audi.

В момента кара за белгийския отбор WRT в Световния шампионат за издръжливост на FIA, както и за тима на Algarve Pro в европейските серии „Льо Ман“. През 2021 той стана шампион в „24-те часа на Льо Ман“ заедно със съотборниците си Шарл Милеси и Робин Фрийнс.

Фердинанд има мечта да пробие във Формула 1 – най-високото равнище на автомобилните спортове. Все още не се е качвал в болид от F1, но е отразявал състезания като представител на медиите. Този сезон се включи в екипа на телевизия ORF и беше репортер от бокса с опитния журналист Ернст Хауслайтнер и Александер Вурц – бивш пилот от Формула 1, който е ментор на младия талант.

На снимките, които качва в социалните мрежи, се вижда, че се наслаждава на работата си. Това, че шефовете му се прибраха в офисите при дъжда на италианската писта „Монца“ и го оставиха да се мокри, докато отразява, не е проблем за Фердинанд, въпреки че предизвика остра реакция в семейството му. „Не ми пука дали съм на върха или на дъното на йерархията, когато правя нещо, което ми харесва“, казва той, цитиран от News.at.

„Просто откривам различните аспекти на това какво е да си наследник на Хабсбургите в модерния свят“, признава Фердинанд.

 Фердинанд Хабсбур - F1 - Формула 1

Медиите опитват да отскубнат от него информация за личния му живот, но 24-годишният състезател не е от хората, които качват всичко в Instagram и говорят открито за връзките си.

Знае се обаче, че от 2020 г. Фердинанд Хабсбург има отношения със състезателката по конна езда Софи Фримел. Тя е приятелка с дъщерята на Михаел Шумахер – Джина.

Голямата мечта на кралския наследник е да се ожени и да има деца. „Смятам, че семейството е абсолютната основа на живота. Бракът е обещание, което се дава до смърт“, казва той.

Фердинанд е и горд брат на две сестри – на Елеонор, която е три години по-голяма, и на две години по-малката Глория. „Те са много по-готини от мен“, заявява автомобилният състезател.

Елеонор е омъжена за бившия тестов пилот във Формула 1 Жером Д’Амброзио и притежава своя собствена марка бижута. Глория вече е завършила международни отношения и арабистика в университета и сега работи по филмови проекти и документални поредици за политика.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Митрополит Николай обяви, че няма да се кандидатира за патриарх

„Не желая и няма да приема да бъда включван като кандидат за патриаршеския престол в процедурите, които Светият Синод на Българската Православна Църква"

21:48 - 18.03.2024
Важно днес

НАТО строи база размерите на град в Румъния

След като бъде завършена, базата ще бъде с размерите на малък град, с площ от почти 3000 хектара и общ периметър от 30 километра.

19:33 - 18.03.2024
Важно днес

Путин тържествува за “Нова Русия” с непризнатите от света окупирани територии

В понеделник вечер започна концерт по случай 10-годишнината от незаконното анексиране на Крим от Русия.

19:21 - 18.03.2024
Важно днес

България осъди остро незаконния вот за президент на Русия в окупирани територии

Външното министерство не признава вота в окупираните територии на Украйна, в Молдова и Грузия

16:58 - 18.03.2024
Живот

Banksy избра Лондон, за да разкрие първата си улична творба за 2024 г.

Мистериозният артист призна, че той е авторът в Instagram

16:28 - 18.03.2024
Технологии

Топ футболни клубове търсят таланти с AI приложение

aiScout позволява на амбициозни футболисти да участват във виртуални изпитания на професионални клубове

15:47 - 18.03.2024
Важно днес

Почина Ангел Марин

Той беше вицепрезидент на България по време на двата мандата на Георги Първанов

14:49 - 18.03.2024
Важно днес

Ивайло Цветков - Нойзи получи условна присъда за шофиране в нетрезво състояние

Прокуратурата му е предложила 10 месеца условно с 3-годишен изпитателен срок

14:10 - 18.03.2024