Наследниците на собственика на Yettel и bTV заведоха дело за смъртта му

Семейството на чешкия милиардер Петр Келнер, загинал при катастрофа с хеликоптер преди две години, съди въздушния оператор, като твърди, че инцидентът е причинен от небрежност. Посочва се също, че той е оцелял след сблъсъка, но е загинал от раните си, докато е чакал спасителите да пристигнат.

Към момента на смъртта си Петр Келнер бе най-богатият човек в Чешката република. Наследниците му притежават 98,9% от инвестиционна компания PPF Group NV, която в България е собственик на телеком оператора Yettel и bTV Media Group. Компанията притежава активите за над 40 млрд. евро (43,4 млрд. долара) в отрасли, включващи финансови услуги, телекомуникации, медии, биотехнологии, недвижими имоти и инженерни дейности.

Рената Келнер, вдовицата на Петр Келнер, е най-големият акционер в PPF с дял от 59,4%. Тя и сеймеството заедно се нареждат на 102-о място в индекса на милиардерите на Bloomberg, със състояние в размер на общо почти 17 млрд. долара.

Първоначално семейството на загиналия милиардер заяви, че ще изчака с подаването на иска, докато американските власти не приключат разследването на катастрофата. То обаче продължава все още. Наследниците решиха да пристъпят към действия преди изтичането на двегодишния давностен срок на 27 март.

Искът е подаден в Аляска и цели започване на разследване на „потенциална небрежност“, която може да е причинила пряко или косвено инцидента, съобщава Bloomberg. Като ответници на иска са посочени както оператора на хеликоптера, така и участниците в спасителната мисия.

Претендира се за наказателни и други щети. Като ответници са посочени Soloy Helicopters; Triumvirate LLC, която е собственик и оператор на Tordrillo Mountain Lodge; и Third Edge Alaska LLC, която е извършвала дейност като водач за ски с хеликоптер, но е била административно разпусната миналата година.

Петима души загинаха при катастрофата в планината Чугач на 34 км югоизточно от Палмър в един от най-смъртоносните авиационни инциденти с хели-ски (heli-skiing) в Северна Америка.

Единственият оцелял, чешкият сноубордист Давид Хорват, отделно съди хижата за получените от него наранявания.

Адвокатът на Хорват, Трейси Кнутсън, заяви, че Келнер и един водач са оцелели след удара, но са загинали преди пристигането на спасителите.

Според информацията в иска на семейството му Келнер е бил сериозно ранен, но жив след катастрофата. Не са предоставени подробности за естеството на нараняванията му или причината за смъртта му.

Дружествата е трябвало да узнаят за катастрофата незабавно и да уведомят властите, но не са следили местоположението на хеликоптера и не са поддържали връзка с пилота и водача, се твърди в иска. Твърди се, че аварийният предавател за определяне на местоположението, инсталиран в хеликоптера, не се е активирал при удара.

Хорват, заклещен в седалката, получил счупвания на ребра и изкълчени колене. Той не бил изваден близо шест часа, според адвоката му, и в резултат на това загубил всички пръсти на лявата си ръка и някои на дясната заради измръзване.

Окончателният доклад за катастрофата от Националния съвет за безопасност на транспорта се очаква по-късно тази година, заяви шефът на агенцията в Аляска.

От Triumvirate LLC изразяват съболезнованията си на близките на загиналите, но твърдят, че компанията „не е отговорна за катастрофата и исковете срещу Triumvirate LLC са неоснователни“.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Технологии

Няма ляво, няма дясно - Huwei FreeClip и синия океан от възможности 

Дизайнът не е случаен – този модел попада в нова категория - т.нар. open fit

13:00 - 29.04.2024
Важно днес

Отказва ли се Санчес от премиерския пост след разследването за корупция срещу жена му

Премиерът на Испания обяви своето решение, след като пет дни спря да изпълнява публичните си задължения

12:22 - 29.04.2024
Важно днес

От "Корал" до Пашата: Скандалът с документите на Кирил Петков и взаимните обвинения

Кирил Петков замеси Румен Николов-Пашата в скандала с предполагаемите фалшиви подписи

10:29 - 29.04.2024