НАТО ще увеличи значително броя на силите за бързо реагиране Снимка: © Getty Images

НАТО ще увеличи драстично броя на военнослужещите от силите си за бързо реагиране. Това съобщава генералният секретар на организацията Йенс Столтенберг ден преди началото на срещата на върха в Мадрид.

Силите на НАТО, които поддържат високо ниво на готовност за реакция, в момента наброяват около 40 000 души. Плановете на алианса е те да бъдат увеличени до "доста над 300 000 военнослужещи", казва Столтенберг.

Основният фокус на подсилването на капацитета за отбрана ще бъде в Източна Европа и по-специално Прибалтийските републики.

Катализатор за това решение е критиката, която премиерът на Естония Кая Калас отправи към досегашната стратегия за отбрана на трите републики. Преди дни тя коментира, че Литва, Латвия и Естония биха били "заличени от картата" при евентуална руска инвазия, докато НАТО започне освободителна контраатака.

Преди дни Русия отправи и нови заплахи срещу сигурността на Литва, след като страната прекрати товарните превози към Калининград.

Столтенберг отказва да потвърди или отрече какво е нивото на защита на Прибалтика, но казва пред Financial Times, че "досега сме успявали да защитим държавите, граничещи с Русия, в продължение на десетилетия, като адаптираме нашето присъствие с оглед на оценката на заплахите".

Той твърди, че Русия няма да може да завладее Талин, така както не е успял да завладее норвежкия град Хиркенес или Западен Берлин по време на Студената война.

Разширяването на отбранителните сили на изток би трябвало да стане с помощта на войници и бойна техника на САЩ, Великобритания и Франция, които да са в бойна готовност за изпращане в конкретна територия по Източния фланг при евентуална атака.

Това би трябвало да подобри възможността за планиране на командването на НАТО, което ще знае точно кои сили са на разположение и колко бързо могат да навлязат в бойното поле.

Срещата на върха в Мадрид ще промени и досегашната визия на НАТО към Русия като "стратегически партньор" и занапред ще окачествява Москва като "най-пряката и непосредствена заплаха за нашата сигурност".


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Задържан е Червения пират, заплашвал съдия Цариградска и Мария Габриел

Той е разследван за заплахи срещу магистрати

21:05 - 29.02.2024
Живот

Как създатели на подкаст успяха да открият терористка, която от 30 години се укрива в Германия

Тя е бивша терористка, която от 30 години живее в нелегалност, но преди дни е заловена и арестувана благодарение на изследовател от сайта Bellingcat и двама.. създатели на подкаст.

19:25 - 29.02.2024
Важно днес

Бившето руско консулство във Варна ще бъде детска градина или общински офис

Дипломатите, които го обитаваха, бяха изгонени от България през 2022 г.

17:31 - 29.02.2024
Бизнес

Безос, Microsoft и Nvidia инвестират 675 млн. долара в стартъп за роботи с изкуствен интелект

Хуманоидните роботи ще бъдат използвани при недостиг на работна ръка

16:17 - 29.02.2024
Важно днес

Агенцията за закрила на детето откри "пропуски" в училището, от което изчезна Ивана

Според началник отдел в Главна дирекция "Контрол по правата на детето" в Агенцията Мариана Илиева в училищната среда има установени пропуски, а проблемите на Ивана са били силно подценявани.

15:02 - 29.02.2024