Снимка: © Getty Images

НАТО ще увеличи драстично броя на военнослужещите от силите си за бързо реагиране. Това съобщава генералният секретар на организацията Йенс Столтенберг ден преди началото на срещата на върха в Мадрид.

Силите на НАТО, които поддържат високо ниво на готовност за реакция, в момента наброяват около 40 000 души. Плановете на алианса е те да бъдат увеличени до "доста над 300 000 военнослужещи", казва Столтенберг.

Основният фокус на подсилването на капацитета за отбрана ще бъде в Източна Европа и по-специално Прибалтийските републики.

Катализатор за това решение е критиката, която премиерът на Естония Кая Калас отправи към досегашната стратегия за отбрана на трите републики. Преди дни тя коментира, че Литва, Латвия и Естония биха били "заличени от картата" при евентуална руска инвазия, докато НАТО започне освободителна контраатака.

Преди дни Русия отправи и нови заплахи срещу сигурността на Литва, след като страната прекрати товарните превози към Калининград.

Столтенберг отказва да потвърди или отрече какво е нивото на защита на Прибалтика, но казва пред Financial Times, че "досега сме успявали да защитим държавите, граничещи с Русия, в продължение на десетилетия, като адаптираме нашето присъствие с оглед на оценката на заплахите".

Той твърди, че Русия няма да може да завладее Талин, така както не е успял да завладее норвежкия град Хиркенес или Западен Берлин по време на Студената война.

Разширяването на отбранителните сили на изток би трябвало да стане с помощта на войници и бойна техника на САЩ, Великобритания и Франция, които да са в бойна готовност за изпращане в конкретна територия по Източния фланг при евентуална атака.

Това би трябвало да подобри възможността за планиране на командването на НАТО, което ще знае точно кои сили са на разположение и колко бързо могат да навлязат в бойното поле.

Срещата на върха в Мадрид ще промени и досегашната визия на НАТО към Русия като "стратегически партньор" и занапред ще окачествява Москва като "най-пряката и непосредствена заплаха за нашата сигурност".


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

ВАС позволи на "Евролаб 2011" да остане в наетите помещения в ГКПП "Капитан Андреево"

Съдът продължава да се произнася в полза на частния "монополист" на границата

Вежди Рашидов се връща в политиката през листата на ГЕРБ в Пловдив

Бившият министър на културата вероятно ще е втори след водача на листата Бойко Борисов

А вие как пътувате това лято? 

Кои са алтернативните начини за придвижване през топлите месеци и как да изберем правилното превозно средство?

Корнелия Нинова обвини наследника си в "лъжи и манипулации"

Нинова отрича да е правила масови уволнения в МИИ и държавните дружества

В Запорожие се готви референдум за присъединяване към Русия

Ръководителят на руската администрация в района е издал официална заповед

С четири деца в кемпера на път от Англия до Турция: Семейството с дом на колела

Да напуснеш работата и стария си дом, за да живееш на път с цялото семейство

Трети ден сайтът на БАБХ е недостъпен заради хакерска атака

От Агенцията посочват, че атаката не влияе върху работат им на граничните пунктове в страната

Забавени заявки за износ на оръжие за около 1 млрд. лв. ще бъдат одобрени

"Въпреки че това е бомба, ако трябва да гръмне в ръцете ми, но ще подкрепя бизнеса", обяви новият министър на икономиката