Науката и луксозната грижа за коса и скалп за пръв път заедно срещу пърхота Снимка: © Мира Дерменджиева за BoulevardBulgaria.bg

Световноизвестната модна дизайнерка Даян фон Фюрстенберг казва, че косата е най-ценната украса на главата и че за нея е редно да отделяме достатъчно време, пари и внимание.

Косата е рамката на главата, първото нещо, което докосваме сутрин като се погледнем в огледалото, или пък когато общуваме. Здравата коса се движи красиво и отразява светлината.

Именно за здравата коса и конкретно за пърхота, който може да попречи на красотата ѝ, разговаряме с фризьорите - Митко Динев и Тереза Тютюнджиян. Поводът е новата луксозна линия за цялостна грижа за скалпа и дължините на косата, при справянето с пърхота - Kérastase Symbiose.

Откровено за пърхота

Причините за пърхота могат да са вътрешни (такива от тялото ни) и външни. Вътрешните най-често са хормонален дисбаланс, стрес, умора. Външните са замърсеният въздух в градовете, смяната на сезоните, на температурите при пътуване, съдържанието на водата (дали е варовита или с високо съдържание на метали), и др.

Пърхотът произлиза от специфичен вид гъбичка - Malassezia Globosa, която се съдържа в микробиома на всички нас и може да се активира от гореспоменатите фактори, като засили производството на клетки на кожата на скалпа, които стават видими. Най-големият мит е, че пърхотът е заразен. Всъщност не се препредава нито през гребен, нито през възглавница, твърди Тереза Тютюнджиян.

Опитът на Митко Динев сочи, че най-големият причинител на пърхота идва от нас самите и това е стресът. Истината е, че може да е и комбинация от няколко неща, но по-важното е че трябва да му се обърне внимание веднага, защото може да доведе до раздразнение и сърбеж. Пърхотът може да бъде сух и мазен. Мазният пърхот се задържа на кожата на скалпа. Когато е сух, люспите полепват по косъма, а малките частици се лепят по косъма и пречат на блясъка и красивото движение на косата. Това създава голямо неудобство и самочувствието на човека страда.

 Тереза Тютюнджиян, Науката и луксозната грижа за коса и скалп за пръв път заедно срещу пърхота

Не избирайте сами продуктите за коса и скалп

Според Тереза е изключително важно да се направи диагностика от специалист-фризьор, който да установи дали появилият се проблем е наистина пърхот, или става дума за неподходящ шампоан, който причинява изсушаване на скалпа и предизвиква образуването на частици, които приличат на пърхот. Ако имаме сух скалп например и ползваме шампоан за мазен скалп, кожата се изсушава.

Има клиенти, които се срамуват и притесняват, в повечето случаи защото не им е направена правилна диагностика, казва Тереза. Нашата роля като фризьори е да подходим деликатно, да питаме за продуктите, които използва клиентът, какви според него/нея са причините за появата на пърхот.

Много често хората се обръщат към дерматолози, които изписват медицинска козметика, а в аптеките се продават лечебни шампоани, но те разрешават проблема за много кратко време и за съжаление развалят качеството на косата - става суха, чупеща се, няма блясък. Ако е боядисана, цветът се отмива, защото тези препарати са агресивни. Продуктите срещу пърхот в аптеката успяват да притъпят бактерията, можем да влезем в ремисия, но е възможно и да се появи отново, при появата на стимулиращ фактор, казва още Тереза.

Митко Динев - kerastase, грижа за коса и скалп, пърхот

Продукти според вашата нужда

Фризьорите на Kérastase са обучени на правилната диагностика - дали става въпрос за пърхот, или за чувствителен скалп; след което да приложат терапия в салона и да предпишат продукти за вкъщи.

Винаги първа е диагностиката при фризьора, за да се установи нуждата, след което избираме терапия за салона и за вкъщи.

Хората, които сами решават какво да си купят, остават разочаровани, единодушни са и двамата експерти на Kérastase.

Скалпът - в центъра на вниманието

Философията на Kérastase е здрав скалп, красива коса и правилна диагностика, която клиентите получават в салона при фризьор. Митко и Тереза казват, че въпреки че сравнително отскоро се обръща внимание на скалпа, грижата за него е изключително важна. Скалпът е почвата за здраво растяща коса. За да е здрава луковицата на косъма, трябва да подхранваме кожата. “Мога да кажа, че хората се насочват основно към дължините и нямат навика да помислят и за скалпа, който трябва да обгрижваме”, казва Тереза.

Kérastase Symbiose

Kérastase Symbiose е изключителна серия, единодушно препоръчват и двамата фризьори. Най-вече защото е комбинация между наука и комплексна луксозна грижа за скалпа и дължините. Всеки от шестте продукта допълва ефекта на останалите.

Първата стъпка в серията за грижа Kérastase Symbiose е Ексфолиантът, в който акцентът е върху натуралния състав на частиците - черупки от арган и кайсиеви костилки. Ексфолиацията прави първоначалното почистване на мъртвите клетки, след което е ред на шампоана.

Kerastasse Symbiose

Серията има два вида шампоан - Kérastase Symbiose Вана, в зависимост от това дали скалпът е мазен, или сух. Стъпка три е нанасянето на Успокояващо мляко Symbiose, което действа успокояващо за кожата на главата и разплита дължините на косата. Следва маската, която има свойството да премахне частиците, които са полепнали по косъма, така че да го затвори и да го направи отново жив.

Kerastasse Symbiose Line

Финалният завършек в серията е нощният серум, който подхранва скалпа. От около шест години Kérastase разработва серуми за кожата на скалпа в почти всяка серия. Нощната грижа е важна, защото когато тялото е в покой, усвоява всички съставки по-пълноценно.

Повечето хора са свикнали да ползват шампоан, балсам и стилизиращ продукт, казва Тереза, а всъщност е нужна комплексна грижа с повече продукти. И обяснява това с различните нужди на дължините на косата и на кожата на скалпа.

Открийте серията Symbiose в най-близкия Kérastase салон на адрес https://www.kerastase.com/hair-salon-locator/ и онлайн на адрес https://nstage.bg/series-kerastase-symbiose/


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

ЦСКА отново победи "Левски"

18:29 - 27.04.2024
Важно днес

Шествия на агитките на "Левски" и ЦСКА ще затруднят движението в София

Очаква се кръстовището на Орлов мост да бъде затворено за кратко около 15:15 - 16:00 ч.

12:33 - 27.04.2024
Важно днес

Русия атакува украинската енергетика в три области

Ударени са четири топлоелектрически централи

11:06 - 27.04.2024
GEN Z дневници

Vol. 19: Кой изобщо слуша Тейлър Суифт, гълъб в парламента, сбогом "Ема Стоун"

Кои са 5-те новини от седмицата, направили впечатление на Gen Z поколението в "Булевард България"?

10:22 - 27.04.2024